Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gitenstein, despre importanța României în regiune: Cred că este o naivitate din partea lui Putin

mark gitenstein mfax

Mark Gitenstein, fost ambasador al SUA în România, a vorbit despre tensiunile care au existat în ultima vreme în urma declarațiilor lui Vladimir Putin după inaugurarea scutului antirachetă de la Deveselu.

Acesta a precizat că România are o mare importanță în regiune pentru că ”dacă ești vicepreședintele sau președintele SUA, vrei să contactezi pe cineva în regiune și vrei să fii sigur că un lucru se va face, atunci cel mai probabil vei obține asta cu România decât cu oricare țară din regiune”. 

”Cred că este o naivitate din partea lui Putin să spună că România nu știe ce înseamnă să fie în vizorul Rusiei. România a fost în vizorul Rusiei pentru câteva sute de ani, deci nu este ceva nou pentru România. Această țară vrea un dialog mai potrivit cu Rusia și pare că este greu pentru ruși să facă acest lucru, din anumite motive. În ceea ce privește sistemul scutului antirachetă nu este ceva diferit față de nivelul de isterie al rușilor pe care l-am auzit în ziua în care SUA și România au anunțat că vor să construiască scutul la Deveselu. Rușii au fost mereu înspăimântați de un sistem antirachetă care nu are nimic de a face cu Rusia. Sincer nu am înțeles niciodată, din postura omului care încă învață cum este regiunea și cum este România, dar cred că miezul problemei este faptul că rușii sunt supărați că o țară semnatară a Tratatului de la Varșovia este acum parte din NATO și este considerată un aliat puternic în regiunea de sud-est, inclusiv pentru construirea unui sistem de apărare strategic, care să apere Europa de rachete ne-rusești”, a spus Mark Gitenstein la Digi 24.

Fostul ambasador a vorbit și despre aspectele negative pe care le dorește îmbunătățite în România.

”Cred că România se descurcă în ambele direcții menționate. Problemele sunt influențele externe în ambele situații. De exemplu, în ceea ce privește securitatea națională, nu există îndoială că activitățile rusești în regiune pun presiune pe România. SUA și NATO sunt gata să susțină fără echivoc România în această privință. La nivel economic, România continuă să fie afectată de economia europeană, care încă este slabă, și într-o anume măsură, criza refugiaților, care după părerea mea a ocolit România, în mod ironic, din moment ce țara nu este încă în Schengen. Deci, acestea sunt zonele în care SUA, NATO și EU vor să ajute România, la nivelul ambelor situații. Cred că noi deja ajutăm mult România, dar acesta este un subiect de dialog continuu”, a mai precizat Mark Gitenstein.

Citește și: VIDEO - Kovesi a EXPLODAT: AVERTISMENT teribil al șefei DNA

Citește și : Mariana Rarinca o DISTRUGE pe Livia Stanciu, după numirea în CCR: acuzații pentru Iohannis

Citește și: Prestaţia lui Cioloş în Franţa, criticată: 'Un demnitar român de condiţie medie'

Citește și: DEZASTRU pentru Marea Britanie

Citește și: Un senator PNL dezvăluie: Care sunt numele vehiculate să vină la șefia partidului

Citește și: VIDEO - Victor Ponta, atac HALUCINANT la Iohannis: le-a dat românilor multă.../ VIDEO

Citește și: SCANDAL: Klaus Iohannis i-a cerut demisia printr-un SMS

Citește și: VIDEO Bătaie generală între suporteri pe stadion după Anglia-Rusia 1-1

Citește și: Kovesi a PROFEȚIT: face DEZVĂLUIRI de ultimă oră dintr-un dosar BOMBĂ

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.