Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

STENOGRAMĂ - Gorghiu, către senatorii PSD-ALDE: Tăriceanu vrea să-și rezolve speța / Vreți amânarea dosarului la infinit

gorghiu tariceanu

Vicepreședintele Senatului, Alina Gorghiu, le-a reproșat luni, reprezentanților PSD-ALDE din conducerea Senatului, că deși președintele forului, Călin Popescu Tăriceanu, și-a exprimat în mai multe rânduri disponibilitatea „de a-și rezolva speța”, votul privind urmărirea penală a acestuia nu este introdus pe ordinea de zi a Senatului.

  • Context: Pe 7 noiembrie 2018, DNA a cerut Senatului încuviinţarea începerii urmăririi penale a lui Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului fiind acuzat că ar fi primit indirect, în perioada 2007 - 2008, pe vremea când era premier, foloase materiale de aproximativ 800.000 de dolari de la o firmă austriacă. Potrivit procedurii, Senatul trebuie să voteze, în plen, dacă cere sau nu cere urmărirea penală a lui Tăriceanu. Până acolo, mai este nevoie de un raport al Comisiei Juridice a Senatului. Votul nu a avut loc până în prezent pentru că mai mulți senatori și-au exprimat dorința să studieze dosarul aflat în Parlament pentru a-și formula un punct de vedere.

PNL a cerut, în ședința de luni a Biroului Permanent al Senatului, ca senatorii să voteze în plenul de marți dacă încuviințează sau nu încuviințează  urmărirea penală a lui Călin Popescu-Tăriceanu. De asemenea, liberalii au cerut sancționarea președintelui comisiei juridice a Senatului, Robert Cazanciuc, pentru nerespectarea termenelor stabilite în acest caz.

Ședința Biroului Permanet nu a fost condusă de președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, ci de un vicepreședinte al Senatului, Șerban Valeca (PSD).

Redăm dialogul din Biroul Permanent al Senatului, potrivit stenogramei ședinței:

(...)

Domnul Şerban-Constantin Valeca: În ședința din 10 decembrie 2018, cu 8 voturi pentru și 4 împotrivă, Biroul permanent a aprobat consultarea de către senatori, potrivit legii, a documentației transmise de Parchet și s-a hotărât prelungirea cu 10 zile a termenului pentru depunerea raportului de către Comisia juridică. Având în vedere că a fost și vacanța parlamentară, vă propun ca Comisia juridică să prezinte un raport motivat privind această întârziere.

Doamna Alina-Ștefania Gorghiu: Stimați colegi, Eu știu că genul ăsta de solicitare în general e luat în glumă, dar eu nu știu să existe vreun precedent cu depășirea calendarului în felul în care o faceți dumneavoastră și am să vă spun de ce. Data de 10 decembrie plus 10 zile era o dată finală la care trebuia să vină cu raport. Era a treia amânare pentru studierea acestui dosar, nefăcută așa cum s-a întâmplat, în general, în cazuri similare de cel care este subiectul dosarului, ci făcută de dumneavoastră cei de la PSD. În speță, domnul președinte Călin Popescu-Tăriceanu, de vreo trei ori, doar în acest Birou permanent, și-a manifestat disponibilitatea de a-și rezolva speța și de a-și spune punctul de vedere în plenul Senatului.

Argumentul principal pe care l-ați invocat este faptul că s-a dat buzna în Comisia juridică din Senat să se studieze dosarul. Domnule, nu există! Ăsta este un argument fals, e o minciună, realmente! Nu a existat niciun val de senatori care să vrea studierea dosarului. Cei din comisie au făcut-o, nu o mai face nimeni de nu știu când, s-a pus praful pe bibliorafturile respective. Vă rog să luați act, ca membri ai Biroului, că o hotărâre a dumneavoastră este nesocotită. Termenul de 10 zile din 10 decembrie – că a fost, că nu a fost vacanță – domnule președinte, trebuia respectat. Eram în sesiune parlamentară când a expirat termenul dat Comisiei juridice pentru acest raport, nu s-a depus nici în ziua de astăzi. Domnul Cazanciuc astăzi nu este prezent, nu pentru că are vreo treabă, ci pentru că nu a vrut să-și spună punctul de vedere, ceea ce e destul de neplăcut.

Vă rog frumos să votați astăzi punerea pe ordinea de zi pentru ședința de plen de astăzi a acestui punct pe ordinea de zi, cum este și normal. Raportul, din păcate, poate vine până la plen, poate nu vine, nu știu. Altfel, așa cum ați făcut în nenumărate cazuri, rog frumos să cereți sancționarea președintelui Comisiei juridice, pentru nerespectarea hotărârii Biroului permanent, pentru că, în absolut orice alt caz, ați cerut acest lucru. Nu-i normal să faceți diferența asta de tratament doar pentru că vreți amânarea dosarului domnului Tăriceanu la infinit. E anormal să țineți de patru luni un dosar în Comisia juridică fără să existe un termen foarte clar, un raport, o hotărâre a plenului Senatului sau mai știu eu ce care să permită acest lucru. Ca atare, vă rog să supuneți, punct cu punct, fiecare din aceste solicitări ale Grupului PNL la vot și să decideți, în cunoștință de cauză și cu conștiința fiecăruia, ce aveți de făcut

Domnul Şerban-Constantin Valeca: Alte intervenții? Dacă nu sunt, s-au făcut două propuneri. Deci eu am propus, pentru că nu este Comisia juridică să prezinte un raport privind motivarea acestei întârzieri... Doamna vicepreședinte a propus introducerea pe ordinea de zi... Din curtoazie o să supun la vot propunerea doamnei vicepreședinte. Cine este pentru introducerea pe ordinea de zi în ședința de astăzi, probabil, nu? Vă rog. Cinci voturi pentru.

Domnul Şerban-Constantin Valeca: Patru voturi pentru. Și voturi împotrivă? Cinci.

Domnul Marian Pavel: Termenul stabilit de comisie a fost, dacă nu mă înșel, 20 decembrie. Deja din 20 decembrie următoarea ședință a Comisiei juridice a fost acum...săptămâna trecută... și s-a luat în discuție această solicitare, s-a luat în discuție și faptul că s-a întârziat în ceea ce înseamnă punerea în acord cu decizia Biroului permanent, iar solicitarea Grupului PNL, din punctul meu de vedere, este nejustificată, dat fiind faptul că am fost în vacanță parlamentară. Da? S-a discutat lucrul ăsta în comisie, nu s-a luat o decizie, nu avem, în momentul de față, un raport. Ca atare, eu supun... sau sunt de acord să aprobăm solicitarea președintelui Comisiei juridice.

Doamna Alina-Ștefania Gorghiu: Care e?!

Domnul Marian Pavel: De a prelungi termenul de prezentare a raportului.

Doamna Alina-Ștefania Gorghiu: E drăguț că... ne-a informat domnul Marian Pavel, dar să știți că, în general, când se face o solicitare din partea unei comisii ea trebuie să existe la mapă, trebuie să existe o justificare și abia după aceea se poate lua o hotărâre. În acest moment, la mape nu avem nici măcar o explicație a întârzierii de mai bine de o lună. Cu atât mai mult, cred că nu putem să discutăm despre o solicitare, care nu există făcută instituțional, din partea comisiei. Deci v-aș ruga ca, în numele BP-ului, să facem această solicitare noi și să cerem explicații Comisiei juridice să ne spună care este cauza întârzierii, când va finaliza raportul, pentru că deja termenul a expirat, și aș vrea să lucrăm corect și instituțional în baza Regulamentului.

Domnul Marian Pavel: Exact. Dumneavoastră ați făcut o solicitare către Biroul permanent. Biroul permanent a supus-o la vot și, din câte am văzut eu, nu a trecut.

Domnul Şerban-Constantin Valeca: Nu... dar am căzut cumva de acord cu ceea ce propunea doamna Gorghiu, doamna vicepreședinte, cu ce am propus și eu: să solicităm Comisiei juridice motivarea amânării...

Domnul Marian Pavel: De acord. De acord.

Domnul Şerban-Constantin Valeca: ... și propunerea de termene. De acord? De acord toată lumea.  Mulțumesc. Deci, în unanimitate, s-a aprobat această solicitare.

Citește și: Discuție Cazanciuc - Fenechiu pe dosarul lui Tăriceanu: Udrea era băsistă, Tăriceanu e la putere / Senatorii nu vor să ceară în orb urmărirea penală .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.