Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Grandmaster Flash a devenit primul artist hip-hop recompensat cu Polar Music Prize

wikipedia.org
grandmaster flash

Grandmaster Flash, unul dintre pionierii muzicii rap americane, a devenit miercuri primul artist hip-hop recompensat cu Polar Music Prize, supranumit Nobelul muzicii, potrivit AFP, scrie Agerpres.

Pe lista premiaţilor de anul acesta s-au mai numărat violonista germană Anne-Sophie Mutter şi fundaţia americană Playing for Change. Fiecare laureat va primi câte un milion de coroane sudeze (95.700 de euro, 108.000 de dolari) în cadrul unei gale prevăzute a se desfăşura la 11 iunie la Stockholm, în prezenţa regelui suedez Carl al XVI-lea Gustaf. 

Grandmaster Flash, pe numele său adevărat Joseph Saddler, are în prezent 60 de ani şi a format în anii '70, împreună cu alţi cinci rapperi, în cartierul Bronx din New York, o trupă considerată pionieră a muzicii hip-hop. 

Piesa ''The Message'', lansată în 1982, ocupă cea de-a 51-a poziţie în clasamentul celor mai bune 500 melodii din istorie stabilit de revista de specialitate Rolling Stone. 

Melodia invocă fără concesii, pentru prima dată în istoria muzicii rap, condiţiile dure de viaţă din ghetto-urile newyorkeze de la începutul anilor '80, într-o epocă în care hip-hop-ul era doar muzică de petrecere. 

"Grandmaster Flash este un expert şi un virtuoz care a demonstrat că platanele şi pupitrul de mixaj pot servi şi drept instrumente muzicale", a menţionat juriul. "'Adventures of the Wheels of Steel' (prima melodie care foloseşte, în 1981, tehnica ''scratch'', n. red) a schimbat evoluţia acestui gen popular de muzică''. 

Grandmaster Flash and the Furious Five a fost, în 2007, prima trupă rap introdusă în galeria Rock'n Roll Hall of Fame. 

Premiul Polar Music Prize este ''o onoare întrucât, foarte des, în cultura noastră activitatea de DJ este neglijată'', a declarat Grandmaster Flash într-un comunicat. 

În acelaşi timp, Playing for Change a fost premiată pentru activitatea sa în domeniul educaţiei muzicale şi artistice a copiilor defavorizaţi din diverse locuri din lume.

Citește și: Cineaştii Alfonso Cuarón şi Guillermo del Toro critică decizia anunţării unor premii Oscar în pauzele publicitare

Prin înfiinţarea a 15 şcoli de muzică sau de programe de educaţie muzicală, organizaţia a ''creat un impact asupra unui număr de peste 15.000 de copii şi a comunităţilor din care aceştia fac parte'', a subliniat juriul. Playing For Change ''demonstrează felul în care muzica poate fi sursă de inspiraţie, poate construi conexiuni între oameni, crea schimbare pozitivă sau condiţii de pace''. 

Anne-Sophie Mutter, laureată de patru ori a premiilor Grammy, a fost de asemenea recompensată în cadrul Polar Music Prize. "De mai bine de 40 de ani, violonista germană a fermecat publicul din lumea întreagă prin virtuozitatea şi claritatea sa impresionantă", a argumentat juriul. 

"Cu vioara sa Stradivarius sub bărbie, Anne-Sophie Mutter nu se mulţumeşte să fie o muziciană pasionată care işi asumă riscuri, ci este şi o povestitoare''. Muziciana se ocupă, de asemenea, de două organizaţii de susţinere a tinerilor muzicieni. 

Creat în 1989 de regretatul Stig Anderson, managerul trupei suedeze ABBA, Polar Music Prize desemnează în fiecare an doi sau trei laureaţi. 

Premiul are ca obiectiv "depăşirea frontierelor muzicale reunind artişti din diferite zone artistice". Anul trecut, laureaţii au fost Institutul naţional afgan de muzică (Anim) şi trupa heavy metal americană Metallica. Pe lista premiaţilor s-au mai numărat, de-a lungul anilor, Sting şi Wayne Shorter, Bob Dylan şi Isaac Stern, Renée Fleming şi Pink Floyd, Pierre Boulez şi Joni Mitchell.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.