Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Grecia supărată pe o prezentare de modă în fața frizelor Partenonului, la British Museum din Londra / VIDEO

gettyimages.com
prezentare moda parthenon

O prezentare de modă în faţa frizelor Partenonului din Atena, organizată sâmbătă la British Museum, în cadrul Săptămânii Modei de la Londra, a stârnit furia autorităţilor greceşti, care cer de mai mulţi ani restituirea celebrelor sculpturi, scrie AFP, potrivit news.ro.

Designerul Erdem Moralioglu a ales decorul impresionant al sălii de expoziţie a British Museum pentru aceste prestigioase opere antice pentru a prezenta colecţia de toamnă-iarnă 2024 a brandului său omonim Erdem, inspirată de marea artistă Maria Callas şi de interpretarea operei "Medeea" din 1953.

"Prin organizarea unei prezentări de modă în sala de expoziţie în care sunt expuse frizele Partenonului, British Museum a demonstrat încă o dată că nu are niciun respect pentru capodoperele sculptorului Fidias", a reacţionat sâmbătă seara ministrul grec al Culturii, Lina Mendoni, într-un comunicat.

"Responsabilii Muzeului Britanic devalorizează şi insultă nu doar monumentul, ci şi valorile universale pe care acesta le reprezintă. Condiţiile în care sunt expuse sculpturile în Galeria Duveen se deteriorează pe zi ce trece. Este timpul ca această capodoperă furată şi abuzată să strălucească din nou sub lumina Atticii", a adăugat ea.

De zeci de ani, Grecia a cerut returnarea acestei frize de 75 de metri desprinse din Partenon, care este una dintre capodoperele British Museum.

Londra susţine că sculpturile au fost "achiziţionate legal" în 1802 de diplomatul britanic Lord Elgin, care le-a vândut British Museum. Grecia susţine că acestea au fost "furate" pe când ţara se afla sub dominaţie otomană.

În noiembrie 2023, o întâlnire bilaterală planificată la Londra între premierul Rishi Sunak şi omologul său grec, Kyriakos Mitsotakis, a fost anulată de liderul britanic, în urma unei declaraţii a şefului guvernului elen la BBC.

Kyriakos Mitsotakis, un susţinător înfocat al întoarcerii la Atena a celebrelor opere din marmură, considerase că păstrarea unei părţi din frizele Partenonului în afara Greciei echivalează cu "tăierea Monei Lisa (Mona Lisa) în două".

Potrivit unui sondaj recent You Gov, 53% dintre britanici sunt în favoarea returnării lor.

Aflat în vârful Acropolei, Partenonul este un templu construit în secolul al V-lea î.Hr. şi dedicat zeiţei Atena. Noul Muzeu al Acropolei, inaugurat în 2009, a rezervat un spaţiu pentru a găzdui frizele.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.