Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Grupul CEFC şi Penta Investments oferă 2 miliarde de dolari pentru Central European Media Enterprises

protv

Grupul chinez CEFC şi compania est-europeană Penta Investments au avansat o ofertă comună pentru preluarea Central European Media Enterprises (CME), compania mamă a Pro TV, în timp ce fondul PPF s-a retras din cursă, au declarat surse citate de Reuters.

Central European Media Enterprises face parte din grupul american Time Warner.

Două surse apropiate situaţiei au spus că CEFC şi grupul financiar ceho-slovac Penta au făcut o ofertă de aproximativ 2 miliarde de dolari, dar preţul nu a fost încă finalizat. O a treia sursă a spus că părţile implicate în discuţii se apropie de un acord, dar că detaliile nu au fost finalizate.

PPF, un grup financiar deţinut de omul de afaceri Petr Kellner, cel mai bogat om din Cehia, a renunţat să înainteze o propunere pentru CME, au declarat două surse, astfel că CEFC şi Penta au rămas singurii ofertanţi.

Reprezentanţii Penta şi PPF au refuzat să comenteze, iar un purtător de cuvânt al CEFC din China nu a răspuns solicitărilor de comentarii. Purtătorul de cuvânt aş CEFC din Praga a refuzat să comenteze, ca şi un reprezentant al grupului Time Warner.

Grupul CME este listat la bursa Nasdaq şi la bursa din Praga şi desfăşoară operaţiuni în şase state central şi est-europene, cele mai mari profituri fiind  obţinute în Cehia şi România.

CME are datorii de aproximativ 1 miliard de dolari, iar la închiderea tranzacţiilor de luni avea o capitalizare de 637,8 milioane de dolari.

Time Warner deţine o participaţie de 42,4% la CME, dar, dacă se iau în considerare certificate care pot fi exercitate în mai 2018 şi acţiunile preferenţiale, deţinerea este de 75%. Dacă se iau în calcul aceşti factori, capitalizarea CME este de 1,65 de miliarde de dolari.

Posibila vânzare a CME a devenit o posibilitate după ce grupul AT&T a convenit preluarea Time Warner pentru 85 de miliarde de dolari, în octombrie 2016.

Departamentul de Justiţie al Statelor Unite a deschis o acţiune în justiţie pentru a opri preluarea Time Warner, din cauza îngrijorării că ar putea creşte preţurile pentru companiile concurente şi abonamentele pentru serviciile TV, în timp ce dezvoltarea serviciilor video online ar fi îngreunată.

CME a raportat pentru trimestrul al treilea o creştere de 30% a profitului operaţional calculat înainte de depreciere şi amoertizare (OIBDA) şi anticipează că profitul va creşte pe ansamblul anului cu până la 17%, la 165 de milioane de dolari.

Şi CME are probleme cu autorităţile de reglementare. În Croaţia, autorităţile de reglementare au blocat vânzarea operaţiunilor companiei din aceasă ţară. Activităţile din Croaţia se află între activele aflate pe lista de vânzare a CME, pentru reducerea datoriilor.

CEFC, un grup chinez aflat în dezvoltare, cu activităţi de la petrol până la sectorul financiar şi care este prezent în întreaga lume, are dificultăţi să încheie acordul din cauza măsurilor luate recent de Beijing pentru limitarea ieşirilor de capital din China către sectoare cum este cel media.

Grupul chinez a cumpărat anterior o clădire de birouri în Praga, de la compania Penta, şi are o serie de alte investiţii în Cehia.

CME deţine în România posturile Pro TV, PRO TV Internaţional, Acasă, Acasă Gold, PRO Cinema, Sport.ro şi MTV România, precum şi mai multe site-uri. Totodată, în operaţiunile de pe piaţa românească sunt incluse şi posturile din Republica Moldova, respectiv PRO TV Chişinău şi Acasă în Moldova.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.