Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul olandez condus de Mark Rutte nu se solidarizează cu Occidentul în conflictul cu Rusia: aproape 100 de ‘scutiri’ față de sancțiunile împotriva Moscovei

HBvL
Mark Rutte

Guvernul olandez a emis zeci de scutiri pentru sancțiunile împotriva Rusiei. Companiile și instituțiile care primesc o scutire nu trebuie să respecte sancțiunile oficiale, transmite publicația olandeză RTL Nieuws. Posibilitatea de a acorda scuturi le revine ministerelor Afacerilor Externe, Economiei, Finanțelor, Infrastructurii și Educației.

De la începutul războiului, la sfârșitul lunii februarie, ministerele au acordat un total de 91 de scutiri. Acest lucru se face pentru a „acorda un grad de flexibilitate în cazuri specifice", potrivit unei explicații a Ministerului Afacerilor Externe, transmite sursa citată. De exemplu, se menționează o companie olandeză care încă mai dorește să primească o plată din Rusia.

Din aprilie, în Uniunea Europeană este în vigoare o interdicție portuară pentru navele care arborează pavilionul rusesc. Dar Ministerul Infrastructurii și Gospodăririi Apelor din Olanda poate permite nave cu anumite încărcături. Acest lucru se referă, de exemplu, la aluminimum și alimente. În 34 de cazuri, navele au primit acces în porturile olandeze.

Organizațiile olandeze au, de asemenea, permisiunea de a primi energie de la fostele companii Gazprom. La începutul lunii septembrie, ministrul Jetten (de la portofoliul Climei și Energiei) a făcut o excepție pentru organizațiile cu contract energetic cu Gazprom Olanda, o filială a Gazprom-ului rusesc. Jetten a dorit mai întâi rezilierea contractelor, dar a făcut o excepție. Companiile europene Gazprom au fost preluate de guvernul german și de atunci au fost numite SEFE Energy (Securing Energy for Europe). Potrivit șoferilor germani, niciun ban nu merge în Rusia.

În Olanda, există "zeci de organizații" care se folosesc de scutire, potrivit ministerului. Acest lucru se referă la municipalități, școli și consilii de administrație. În total, Ministerul a emis 25 de scutiri, ajutând 150 de aplicanți. O scutire poate fi utilizată de mai multe organizații.

Ministrul Comerțului Exterior are, de asemenea, posibilitatea de a se abate de la sancțiuni. Ministrul Schreinemacher a acordat un total de 18 scutiri de la 13 organizații diferite. Potrivit ministerului, motivele sunt „umanitare" și cooperarea dintre UE și Rusia în "materie pur civilă".

Ministrul finanțelor poate acorda scutiri pentru activele înghețate sau pentru finanțarea bunurilor care intră sub incidența regimului de sancțiuni. Acest lucru s-a întâmplat de 13 ori.

Ministerul Afacerilor Externe a acordat odată o derogare pentru a face posibil "traficul diplomatic". Pentru această tranzacție diplomatică, tranzacțiile au fost posibile la o instituție financiară rusă care se află pe lista de sancțiuni. Acestea sunt bănci în care mai mult de 50 la sută din acțiuni sunt deținute de statul rus, cum ar fi Sberbank, VTB, VEB sau Gazprombank.

Ministerele implicate nu vor să dezvăluie nume companiilor și sectoarele de activitate, pentru că se referă la "informații sensibile la mediul de afaceri", potrivit Ministerului Afacerilor Externe din Olanda. Nici nu vrea să publice valoarea scutirilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.