Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul a aprobat ajutorul de minimis pentru usturoi: câți bani primesc cultivatorii la hectar

BBC
usturoi

Cultivatorii de usturoi vor primi în 2020 un sprijin financiar de cel mult 3.000 de euro/hectar pentru producţia de usturoi, resursele financiare alocate în acest sens de la bugetul de stat depăşind 7,5 milioane de lei, respectiv 1,58 milioane de euro, potrivit unei Hotărâri aprobate miercuri de Executiv.

Pentru a fi consideraţi eligibili, producătorii agricoli trebuie să deţină o suprafaţă cultivată cu usturoi de minimum 3.000 de metri pătraţi şi să obţină o producţie de cel puţin trei kilograme de usturoi/10 metri pătraţi. Cererile se depun până la data de 15 mai inclusiv.

"Impactul financiar prevăzut este de maximum 7.500 mii lei, reprezentând echivalentul în lei al sumei de 1.579,080 mii euro şi se asigură din bugetul pe anul 2020", precizează Ministerul Agriculturii, într-un comunicat remis joi AGERPRES.

Potenţialii beneficiari pot fi: producătorii agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător; producătorii agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit OUG nr. 44/2008; producătorii agricoli persoane juridice.

Potrivit sursei citate, valorificarea producţiei de usturoi se va face în perioada 1 iulie - 20 noiembrie, iar documentele justificative se vor depune până la data de 27 noiembrie 2020.

Vezi si: Vești bune din Italia: 1.000 de bolnavi de COVID-19 au reacționat bine la un tratament folosit în artrită .

"În vederea monitorizării calităţii usturoiului care se oferă populaţiei, potenţialii beneficiari trebuie să deţină Registrul de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor, ce va fi verificat de Autoritatea Naţională Fitosanitară. Pentru acurateţea datelor privind suprafeţele deţinute şi cultivate cu usturoi, se solicită beneficiarilor o copie a filelor din Registrul agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu usturoi în anul de cerere", se arată în document.

De asemenea, reprezentanţii Direcţiilor Agricole Judeţene vor verifica cultura înainte de recoltare, cu evaluarea producţiei.

Procedura de inspecţie şi verificare se realizează de către structura cu atribuţii în inspecţii tehnice din cadrul MADR şi se aprobă prin ordin al ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în termen de maximum 10 zile de la data intrării în vigoare a acestei hotărâri.

Guvernul a aprobat miercuri, 18 martie 2020, o Hotărâre care modifică şi completează Hotărârea nr. 108/2019 pentru aprobarea schemei "Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a producţiei de usturoi".

La nivelul României, consumul de legume mediu anual pe locuitor se situează în jurul valorii de 155,9 kg, din care consumul de usturoi anual reprezintă 2,2 kilograme, respectiv 1,41% din consumul total de legume.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.