Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul a aprobat Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea Legii nr.364/2004 privind organizarea și funcționarea poliției judiciare

Inquam Photos/ Octav Ganea
Guvern

Guvernul a aprobat în ședința de guvern de marți, 4 februarie, Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea Legii nr.364/2004 privind organizarea și funcționarea poliției judiciare.

Ordonanța inițiată de Ministerul Afacerilor Interne reglementează modalitatea de acordare și de retragere a avizului de poliție judiciară și categoriile de polițiști care pot primi acest tip de aviz.

Astfel, pentru a primi avizul de poliție judiciară, polițistul, agent sau ofițer, trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

să ocupe sau să urmeze să ocupe o funcție prevăzută cu atribuții specializate în activităţile de constatare a infracţiunilor, de strângere a datelor în vederea începerii urmăririi penale şi de urmărire penală, să fie licențiat în drept sau absolventul unei instituții de învățământ a Ministerului Afacerilor Interne care pregătește polițiști ori a unui program de formare profesională organizat, în instituțiile de formare profesională ale Ministerului Afacerilor Interne, potrivit specificului activităților poliției judiciare, să nu se afle într-o situație de incompatibilitate, să fi obținut calificativul de cel puţin «bine» la ultimele trei evaluări anuale de serviciu, să nu se afle sub efectul unei sancțiuni disciplinare și să nu fie pusă în mișcare acțiunea penală împotriva sa.

Citește și: O femeie care nu știa că e gravidă a născut în Unitatea de Primiri Urgențe Iași

Ordonanța de Urgență este necesară având în vedere că activitatea de urmărire penală desfășurată de către organele de cercetare penală ale poliției judiciare din cadrul Ministerului Afacerilor Interne este un element esențial de care depinde capacitatea de instrumentare a cauzelor penale, iar avizele de poliție judiciară nu mai puteau fi emise în urma Deciziei Curții Constituționale nr. 317 din 21 mai 2019, prin care a fost admisă excepția de neconstituționalitate a prevederilor art. 6 alin. (1) din Legea nr. 364/2004 privind organizarea și funcționarea poliției judiciare.

Astfel, prin Ordonanța de Urgență aprobată în ședința de Guvern de ieri a fost pusă în concordanță legislația în domeniu cu decizia Curții Constituționale, decizie care era obligatorie din luna iulie 2019.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.