Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul a DECIS: Ce urmează să se întâmple cu salariile și pensiile de la 1 ianuarie

salariu

Guvernul a avut ultima ședință cu drepturi depline, de azi urmând a avea doar rol administrativ.

”Nu se taie nimic! Nu se taie salarii, nu se anulează nimic. Acest guvern nu taie salarii, nu taie salarii, nu taie lucruri.Astăzi, în ordonanţa de urgenţă pe care am stabilit-o pe partea legată de alte măsuri fiscal-bugetare, am plăcerea să anunţ că în anul 2017 valoarea punctului de pensie se majorează cu 5,25%. Ea va fi 917,5 lei faţă de valoarea de 871,7 lei şi, pe această cale, eliminăm orice fel de dubii cu privire la intenţiile acestui Guvern în ceea ce priveşte sistemul de pensii.”, a spus Dragoș Pâslaru, ministrul Muncii.

”Nu îngheţăm salariile. Nu prorogăm Codul Fiscal, el va fi aşa cum este prevăzut la 1 ianuarie 2017. Trebuie să prorogăm unele articole la o lege pentru a nu scădea salarii. Dacă nu prorogăm legea 284 atunci foarte multe salarii s-ar înjumătăţi. Nu acordăm premii, tichete cadou, trecere în rezervă. Nu îngheţăm salariile. Amânăm implementarea măsurilor aferente.

Citește și: ȘOC la McDonald’s! S-au scumpit toate produsele: Iată noile prețuri

Acordăm posibilitatea continuării plăţilor gărzilor pentru medici aşa cum a fost majorat în octombrie 2016.
Contribuţia la nivelul doi la pensii se prorogă. Toate prorogările sunt doar pe două luni pentru că în ianuarie anticipăm un nou buget ca să nu mai fie nevoie de prorogare suplimentare.

Nu îngheţăm salariile. Nu prorogăm Codul Fiscal, el va fi aşa cum este prevăzut la 1 ianuarie 2017. Trebuie să prorogăm unele articole la o lege pentru a nu scădea salarii. Dacă nu prorogăm legea 284 atunci foarte multe salarii s-ar înjumătăţi. Nu acordăm premii, tichete cadou, trecere în rezervă. Nu îngheţăm salariile. Amânăm implementarea măsurilor aferente. 
Acordăm posibilitatea continuării plăţilor gărzilor pentru medici aşa cum a fost majorat în octombrie 2016. 
Contribuţia la nivelul doi la pensii se prorogă. Toate prorogările sunt doar pe două luni pentru că în ianuarie anticipăm un nou buget ca să nu mai fie nevoie de prorogare suplimentare.

Citește și: DEZASTRU!!! Ne-au vandut pana in 2023!

Propunem prorogarea până la finalul lunii ianuarie legea pentru 6% din PIB la educaţie şi cercetare. Acestea au fost prorogate în fiecare an de când a fost votată legea.”, a spus Anca Dragu, ministrul Finanțelor.

In ultima sedinta de guvern cu puteri depline, Executivul a amanat un set de peste 20 de masuri, care daca s-ar fi aplicat de anul viitor, ar fi dus deficitul aproape de 10 la suta.

Aceeasi decizie a fost luata practic de toate guvernele ultimilor 6 ani, pentru a nu pune in dificultate bugetul. Se renunta pentru o vreme la plata orelor suplimentare si la acordarea tichetelor de vacanta pentru bugetari. Pe de alta parte, amanarile de taxe, cerute de Liviu Dragnea, nu au fost luate in discutie.

Citește și: Madonna ȘOCHEAZĂ din nou: Ce a putut să facă pe scenă / VIDEO HOT

Documentul emis miercuri de Guvern cuprinde aceleasi prevederi ca ordonanta 57 din 9 decembrie anul trecut si ca Ordonanta 83 din 2014. De la an la an, practic, Guvernele sunt nevoite sa ia aceste masuri tehnice si sa amane o serie de cheltuieli care sunt in vigoare, dar care, daca s-ar pune in practica, ar "ingenunchea" bugetul. Toate aceste masuri ar duce la un deficit de 9,7% - o cifra uriasa, fata de 3% cat e limita maxima impusa prin tratatele semnate cu Uniunea Europeana.

Astfel si cabinetul Ciolos amana pentru inca un an cresterea contributiei la pilonul II de pensii private obligatorii, pe care fiecare dintre noi o viram lunar. Ar fi trebui sa fie 6% anul acesta si va creste doar la 5,5%, dupa ce anul trecut a fost 5,1.

Citește și: GAFĂ de zile mari a unei prezentatoare: A rămas în sânii goi, în fața telespectatorilor / VIDEO NECENZURAT

Ordonanta amana si acordarea ajutorului de 500 de euro pentru fiecare copil nascut, acordat prin legea Educatiei din 2011 si care niciodata nu s-a pus in practica.

De asemenea, pentru bugetari, nu se platesc nici tichetele cadou, cele de masa si pentru cresa, plus cele de vacanta si nu se vor plati orele suplimentare. In schimb, acestea se vor compensa cu timp liber, asa cum se intampla din 2010 incoace.

Alte amanari ar fi cele care eliminau suprataxarea companiilor romanesti din energie.

Citește și: STUDIU despre creier: Dormim și când suntem treji

In privinta salariilor, actul prevede pastrarea lor la nivelul lunii decembrie 2016. Asta inseamna ca viitorul Guvern poate decide politica salariala pe care o doreste incepand cu 1 ianuarie 2017, actualul executiv lasand lefurile cu toate majorarile adoptate anul acesta.

Toate aceste il vor ajuta pe viitorul premier sa aiba o stabilitate bugetara mai mare. Analistii spun insa programul de guvernare PSD este extrem de ambitios si aproape imposibil de aplicat avand in vedere resursele bugetare si numarul urias de promisiuni.

Tocmai de aceea, Liviu Dragnea i-a cerut lui Dacian Ciolos sa amane aplicare unor taieri de taxe, cum ar fi si scaderea TVA la 19 %. Este mult prea tarziu insa pentru modificarea Codului Fiscal.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.