Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anunț de ultimă oră de la Guvern despre reforma în 2016

guvern

Vicepremierul Vasile Dâncu a anuntat, sambata, la finalul unei ședințe informale de Guvern, că s-a stabilit pentru anul 2016 'modernizarea statului si reforma administratiei publice' si in acest sens s-a infiintat un grup interministerial.

Dâncu a spus că s-a discutat despre 'o nouă viziune despre stat' și despre 'misiunea statului'. "Administrarea treburilor publice trebuie trimisa cat mai aproape de cetatean (...) sa descurajam dependenta de centru", a declarat vicepremierul.

"A fost un brainstorming cu mai multe scopuri. În primul rând, ideea de bază a fost constituirea din acest moment a unui grup interministerial pentru reforma statului şi modernizarea admistraţiei, un grup care să lucreze în continuare, în lunile care vin, la câteva dintre proiectele noastre esenţiale care vizează reforma  statului. Am lucrat în această zi asupra temelor celor mai importante şi asupra uniformizării concepţiei şi a limbajului. Am vorbit cu colegii noştri de câteva teme importante, pe care fiecare dintre colegii de la ministere le consideră a fi importante în anul care vine. Cele legate în primul rând de o nouă viziune despre stat, despre misiunea statului şi, în principal, am concentrat pe câteva paliere discuţia noastră. În primul rând, ne-am pus o întrebare legată de modul în care ne vom structura munca noastră în această reformă a statului şi adminsitraţiei locale şi centrale", a spus Dâncu.

În acest context, a subliniat vicepremierul, au fost definiţi "6 piloni ai modernizării", primul dintre aceştia referindu-se la rolul statului: "Trebuie să găsim o concepţie unitară în a vedea ce face statul, pornind de la administraţia centrală şi administraţia locală. În acest moment noi am observat că există mai multe discursuri despre stat. Ideea ce mai nouă este aceea că dacă vorbim despre administraţia centrală ca nucleu al statului, atunci trebuie să definim foarte clar care sunt funcţiile administraţiei centrale."

"Am discutat mai mult pe tema reformei administraţiei, urmând ca într-o şedinţă viitoare să vorbim despre cealaltă dimensiune, şi anume, calitatea serviciilor. (...) Am vorbit şi despre simplificarea relaţiei dintre cetăţeni şi administraţiedespre eficientizarea costurilor, despre raportul între politică şi societate. A fost un foarte bun schimb de idei, în care necesitatea de final a fost aceea a găsi un cadru în care să lucrăm împreună", a mai spus Dâncu.

De asemenea, vicepremierul a anunţat că va fi formată şi "o echipă care va lucra la dialogul organizat, un fel de grup de consultare. (...) Construim o platformă cu Ministerul pentru Dialog Social, care vizează transparenţa şi dezbaterea publică.

În final, Vasile Dâncu a arătat că trebuie rediscutate şi "funcţiile prefectului şi din perspectiva tipului de funcţie publică pe care o exercită, a atribuţiilor, dar şi din perspectiva administrativă, adică a controlului administrativ".

"Am văzut că şi în Europa se întâmplă astfel de lucruri, dar şi la noi, există dezbateri în legătură cu controlul de legalitate pe care îl face, de exemplu, prefectul asupra unor acte ale administraţiei locale. Prefectul trebuie să limiteze această tutelă administrativă. Este, până la urmă, o derogare de la autonomia locală. Noi trebuie să respectăm autonomia locală.Prefectul nu se poate, în mod normal, în legislaţia europeană, propunţa asupra oportunităţii, ci mai degrabă asupra legalităţii", a explicat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.