Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul britanic amenințî UE cu o suspendare a dispoziţiilor vamale post-Brexit privind Irlanda de Nord

Twitter
brexit info

Guvernul britanic şi-a reiterat luni ameninţarea de a suspenda în mod unilateral dispoziţiile vamale post-Brexit specifice Iralandei de Nord şi a cerut Uniunii Europene (UE) o soluţie rapidă, relatează AFP, citat de news.ro

Secretarul de stat însărcinat cu Brexitul David Frost a lăudat, într-un duscurs pe care l-a susţinut la Congresul Partidului Conservator al premierului Boris Johnson, ”renaşterea britanică” lansată prin Brexit, în urma unui ”lung coşmar al apartenenţei la UE”, în contextul în care Regatul Unit se confruntă cu multiple crize şi probleme de aprovizionare, mai ales cu carburant.

David Frost a îndemnat UE, la tribună, să fie ”ambiţioasă”, ”nu serveşte la nimic să faci bricolaj”.

”Avem nevoie de o schimbare importantă”, a apreciat el.

”Nu putem să aşteptăm pentru totdeauna. În lipsa unui acord asupra unei soluţii rapide, trebuie să acţionăm folosind mecanismul salvgardării (prevăzut de) Articolul 16”, iar ”asta ar putea să fie până la urmă singurul mod de a ne proteja ţara, poporul, comerţul, integritatea teritorială, procesul de pace”, a declarat Frost.

Articolul 16 permite nerespectarea anumitor dispoziţii ale Acordului comercial post-Brexit, în cazul unor ”grave dificultăţi economice, de societate sau de mediu”.

Guvernul lui Boris Johnson, angajat într-un conflict aprig cu UE, cere o renegociere a Protocolului nord-irlandez - o solicitate respnsă de către Bruxelles, care subliniazăînsă că este deschis unor negocieri cu privire la implementarea textului.

UE urmează să răspundă propunerilor britance, ”însă, din câte aud eu, sunt îngrijorat că nu vom primi un răspuns care să nu permită schimbări semnificative de care avem nevoie”, a declarat David Frost.

În vederea evitării unei reimpuneri a unei frontiere terestre între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republia Irlanda, un stat membru UE, şi menţinerii în acest fel a păcii, Protocolul nord-irlandez, negociat cu greu în cadrul Brexitului, creează în realitate o frontieră vamală între această provincie brtanică - care beneficiază în continuare de piaţa unică - şi Insula Marii Britanii.

Însă acest text - care se află la originea unor tensiuni puternice în Irlanda de Nord - este respins de către unionişti, ataşaţi unei rămâneri a provinciei în cadrul Regatului Unit.

Ei acuză textul de faptul că perturbă aprovizionarea teritoriului şi creează o frontieră, la Marea Irlandei, între Marea Britanie şi Irlanda de Nord.

În discursul său, David Frost a acuzat UE de faptul că are ”mâna grea” şi că se află la originea ”prăbuşiriii susţinerii transpartizane a Protocolului”.

În opinia sa, ”Protocolul însuşi subminează Acordul din Vinerea Mare”, care a pus capăt, în 1998, celor 30 de ani de război sângeros între republicani, favorabili unei unificări cu Irlanda, şi unionişti, ataşaţi rămânerii provinciei în cadrul Regatului Unit.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.