Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul catalan 's-a spălat pe mâini în faţa unei situaţii incomode, fără să se gândească la consecințe', acuză fostul președinte al FC Barcelona

www.click.ro
FC Barcelona siglă

Josep Maria Bartomeu a afirmat, în discursul prin care şi-a anunţat, marţi, demisia din funcţia de preşedinte al FC Barcelona, că guvernul catalan “s-a spălat pe mâini” spunând că nu există niciun impediment pentru votul privind moţiunea de cenzură, deşi nu a oferit o acoperire legală pentru un termen de 15 zile cerut de conducerea demisionară a clubului. Bartomeu a anunţat şi faptul că FC Barcelona va participa în Superliga Europeană, potrivit news.ro.

“Bună seara, membri ai FC Barcelona.

Sunt aici pentru a vă informa cu privire la demisia mea şi a restului Board-ului.

Citește și: DNA despre SPECULA generată de pandemie - 'A fost creat cadrul propice apariției 'indispensabilului traficant de influență''

Este o decizie bine gândită, luată cu calm, în consens şi colectivă luată de colegii mei directori, care au fost alături de mine în ultimii ani într-un mod loial şi cu dăruire în ceea ce priveşte proiectul şi clubul, şi care au făcut atât de multe sacrificii gândindu-se mereu la Barca.

După cum ştiţi.în această dimineaţă am primit un răspuns de la Guvernul catalan la scrosiarea pe care am trimis-o ieri. Răspunsul a fost clar. Voi citi textul: ‘Vă informăm că guvernul catalan reiterează că nu există vreun impediment din punct de vedere legal sau sanitar pentru moţiunea de cenzură, atât timp cât în organizare sunt incluse cerinţele pe care grupul tehnic PROCICAT le-a prezentat FC Barcelona în întâlnirea care a avut loc la 21 octombrie’. Asta înseamnă un vot descentralizat.

Nu au mai zis altceva. Nu menţionează solicitarea noastră din aceeaşi întâlnire şi din întâlnirile anterioare, care a constat în cererea de acoperire legală pentru un termen de 15 zile ca să se poată organiza logistica necesară, complicată, pentru a se ţine votul în condiţii de siguranţă şi sănătate în acel moment.  Un vot descentralizat care, pentru prima dată, urma să aibă loc la 21 de secţii diferite, 13 în Catalonia şi opt în restul statului.

Nu se face referire la data votului, deşi ei ştiu că suntem obligaţi să o spunem acum, dacă nu încălcând propriul nostru statut.

Din acest motiv am cerut acoperire legală. Aceeaşi acoperire care a fost solicitată de ei de la guvernul central pentru a lua măsuri extreme, cum ar fi carantina. Totuşi, ei au decis să nu ne acorde ceea ce ei înşişi au solicitat şi au primit din parte guvernului central. Sincer, au decis să se spele pe mâini în faţa unei situaţii incomode pentru ei, fără să se gândească la consecinţele pe care le pot avea decizia lor.

Imediat după, tot astăzi, s-a organizat o întâlnire cu comitetul moţiunii de cenzură. Reprezentanţii Board-ului clubului au prupus ca votul să se ţină, aşa cum a propus guvernul catalan, în 21 de secţii de votare, însă în 15 şi 16 noiembrie, pentru a se putea organiza logistica necesară.

Însă reprezentanţii celor care au iniţiat moţiunea, precum şi preşedintele comitetului, reprezentând federaţia catalană, nu doar că s-au opus ineii, dar au şi ameninţat Board-ul clubului cu instanţa.

Ieri am vorbit despre uimirea provocată de astfel de decizii, Astăzi trebuie să spun că aceste decizii, pe lângă faptul că sunt contradictorii, ni se par iresponsabile.

Citește și: DOSAR BREAKING - Cum era să RATEZE DNA flagrantul PREMIERĂ în cazul polițistului care ar fi cerut 1,1 milioane de euro ȘPAGĂ în plină stare de urgență

Noi trebuie să acţionăm responsabil. Din acest motiv, nu putem ţine votul pentru moţiunea de cenzură în actualele circumstanţe. Era necesar ca votul să se ţină în condiţii care să garanteze sănătatea tuturor, astfel încât nimeni să nu aibă probleme de participare din cauza temerilor sau a dificultăţilor de mobilitate sau a faptului că face parte dintr-un grup vulnerabil. Nu putem şi nu vrem să ne punem în situaţia de a alege între a proteja sănătatea oamenilor şi a exercita dreptul de a vota. De aceea, am decis să nu ţinem votul şi să demisionăm.

Ştim că vom lăsa clubul pe mâinile unui Board interimar care, în actualele circumstanţe ale pandemiei, nu are garanţia că va putea organiza alegeri pe termen scurt. Ştim şi sperăm că Board-ul interimar va putea să dea continuitate deciziilor coastre de a ajuta clubul în pandemie.

Dorinţa Board-ului nu a fost niciodată să se ţină de putere la club, ceea ce am spus în repetate rânduri în ultimele luni, vă asigur de acest lucru”, a precizat Bartomeu în discursul susţinut marţi seară.

El a menţionat că nu a demisionat anterior, împreună cu Board-ul, mai exact după eliminarea din Liga Campionilor, deoarece erai necesare decizii pentru garantarea viitorului şi sustenabilităţii clubului, mai ales în contextul unei crize globale fără precedent. “Nu puteam lăsa clubul pe mâinile unui Board intermar cu puteri limitate. Cine ar fi găsit noul antrenor? Cine ar fi gestionat transferurile? Cine s-ar fi luptat ca Leo Messi să rămână? Cine ar fi făcut reducerile de buget? Cine ar fi gestionat modificările salariale ale angajaţilor clubului? Ca Board înţelegem că trebuie să luăm aceste decizii, majoritatea incomode”.

“Trebuie să demisionăm astăzi. Şi trebuie să facem asta fără să fi completat măsurile financiare de reducere a cheltuielilor şi de a garanta creşterea veniturilor. Sper ca în zilele următoaee să se ajungă la un acord cu privire la implementarea modificării salariilor jucătorilor şi angajaţilor, măsură care dacă nu va fi pusă în aplicare ar putea avea consecinţe grave pentru viitorul clubului. Am încredere că Board-ul interimar va putea completa procesul şi că toţi pot ajunge la un acord pentru binele Barcei”, a adăugat Bartomeu.

Josep Maria Bartomeu a mai spus că Board-ul FC Barcelona a aprobat “acceptarea cerinţelor de participare a clubului la o viitoare Supeligă Europeană, proiect pentru cele mai mari cluburi din Europa. Detaliile vor fi puse la dispoziţia următorului Board şi decizia cu privire la participarea la competiţie va trebui să fie ratificată de următoarea Adunare a Membrilor Delegaţi. Şi vreau să anunţ şi faptul că am aprobat viitorul nou format al Cupei Mondiale a Cluburilor. Superliga Europeană va garanta stabilitatea financiară a clubului, care va continua să aparţină membrilor săi”, a m afirmat Bartomeu, care a făcut şi un bilanţ al ultimilor ani.

“Sunt mândru de ce am făcut. FC Barcelona a devenit un club dăruit societăţii, ţării, copiilor şi celor mai vulnerabili, printr-o fundaţie atât de importantă în lumea sportului şi care a jucat un rol fundamental în timpul pandemiei”, a adăugat preşedintele demisionar al FC Barcelona.

Citește și: DOSAR Mario Iorgulescu către medic - 'Mă simt BINE și vreau să mă întorc SĂ CONDUC mașina și să merg SĂ DANSEZ cu prietena mea'

Josep Maria Bartomeu a demisionat, marţi, de la conducerea grupării FC Barcelona. Mandatul său ar fi trebuit să se încheie în martie 2021.

Preşedintele Bartomeu şi comitetul executiv ar fi trebuit să facă faţă unei moţiuni de cenzură, după ce contestatarii săi (inclusiv unii candidaţi la preşedinţia clubului, la alegerile din 20 martie 2021) au reuşit să adune mai mult de 16.521 de semnături necesare din rândul socios (fani acţionari) pentru a activa acest proces de demitere.

Luni seară, Bartomeu a difuzat o scrisoare deschisă la persoana întâi, în care preciza că doreşte ca referendumul pentru destituirea sa să se desfăşoare în week-end-ul 15-16 noiembrie, susţinând că este nevoie de cel puţin 15 zile pentru pregătirea votului.

Dar opozanţii actualei conduceri doreau ca acest referendum să se desfăşoare la 1 şi 2 noiembrie, termen stabilit în conformitate cu statutul clubului blaugrana.

Moţiunea de cenzură a fost iniţiată, la finalul lunii august, de Jordi Farre, un candidat la preşedinţia clubului, în momentul în care vedeta echipei, argentinianul Lionel Messi, cerea rezilierea contractului său cu Barcelona.

Între timp, Messi a ajuns la un acord că continue la clubul catalan, dar numeroşi abonaţi (socios) au continuat demersul de îndepărtare a lui Bartomeu din fruntea grupării şi au depăşit, la 7 octombrie, numărul minim de 16.521 de semnături (15 la sută dintre abonaţi) necesar validării moţiuni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.