Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul Cioloș are două mari restanțe

guvern-ciolos-parlament

Hotnews:

Guvernul are doua mari restante. Sanatatea si educatia. Haosul din spitale si afacerea plagiatelor sint doua afaceri cu valoare de simbol pentru partea activa a populatiei care simte ca se sufoca in aceasta tara. Ambele probleme sint cauzate de mafii profesionale sustinute de factiuni din partide. Aceste mafii din sanatate si educatie sint uneori interconectate gratie intereselor de moment. Acum, aceste mafii, impreuna cu sustinatorii lor politici, sint zguduite de procurori si de presiunea pusa de profesionistii onesti.
Acum e momentul ca Dacian Ciolos sa iasa din amortire si sa puna biciul pe cuplul Achimas Cadariu - Adrian Curaj.
Sigur ca pentru asta iti trebuie curaj sa te iei la trinta cu Sistemul controlat de marii profesori care sint si sefi de clinici, coordonatori de doctorate, au si practica privata, au si functii prin universitati. Ei sint Dumnezeii acestui sistem, ei au incurajat coruptia din spitale si clinici. Proasta salarizare a medicilor tineri, a asistentelor e cauzata de sifonarea banilor publici facuta cu complicitatea acestor Dumnezei pe care nimeni pina acum n-a vrut sau n-a putut sa-i miste. O analiza facuta de Viata Medicala si explicata de Vlad Mixich pe HotNews.ro arata ca prapastia dintre veniturile de la varful si de la baza piramidei este uriasa, inacceptabila, specifica unei tari bananiere. Venitul celor aflati in varful piramidei este de 60 de ori mai mare decat cel al medicului rezident debutant, care lucreaza in aceeasi tara si, uneori, in aceeasi clinica.
Puterea de a corupe intreg sistemul le vine acestor Dumnezei atit de la banii pe care-i gestioneaza si sifoneza, cit si de la sistemul educatie pe care il controleaza pe verticala. Ei conduc universitatile si facultatile, ei conduc asociatiile profesionale, ei coordoneaza doctorate. Pe scurt, ei hotarasc cine are dreptul sa intre in sistem. Aici intervine legatura cu celalat sistem corupt, al educatiei. Unde ministrul Educatiei, Adrian Curaj, a ratat complet reforma, desi problema plagiatelor avea o solutie simpla si rapida. Curaj a tras de timp, a ales sa joace de partea sistemului. A ales linistea vinovata. Si trage dupa el intreg guvernul, care pare acum complice.
Si ministrul Sanatatii actioneaza sovaielnic, sfios, se poarta cu manusi la adresa Sistemului corupt. Si el a venit in Guvern pe o filiera partinica, cariera lui are multe datorii catre filiera Ioan Rus - Vasile Dancu, clujeni de-ai lui.
Stim ca premierul Dacian Ciolos nu vrea sa se considere politician, ca nu vrea sa fie asimilat unuia care face jocuri politice. Dar a mai avut o experienta personala trista cu jocul acesta impaciuitorist, cind a incercat sa-si asigure sustinerea popularilor si a socialistilor pentru un nou post de comisar european. Nu i-a iesit. Pentru binele public e momentul sa actioneze decisiv. A pierdut deja fereastra de oportunitate din noiembrie - decembrie 2015, cind parlamentul si partidele erau strivite de presiunea publica. Acum, cu un PSD in vrie din cauza condamnarii lui Dragnea, cu un PNL extrem de fragil, cu un presedinte Iohannis innebunit din cauza scaderii dramatice in sondaje, e timpul ca Guvernul sa livreze.

Ziarul Financiar:

Compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan – KazMunayGas (CN KMG) şi China Energy Company Limited (CEFC) au bătut astazi palma şi au încheiat un parteneriat în cadrul căruia CEFC va deţine o participaţie de 51% în cadrul KMG International NV (“KMGI”), respectiv 49% pentru CN KMG, potrivit unui anunţ al companiei. De asemenea, într-un anunţ de pe Bursa de Valori Bucureşti se precizează modificarea structurii acţionariatului KMG International NV, actionarul majoritar al societatii Rompetrol Rafinare S.A.
Conform înţelegerii dintre KMG - CEFC, compania din China îşi asumă în cadrul KMGI o serie de obligaţii, prin care aceasta va efectua investiţii în dezvoltarea de noi proiecte în Uniunea Europeană şi ţările adiacente.
Sub denumirea « Silk Way» (Drumul Mătăsii), proiectul comun al companiei naţionale din Kazahstan - KMG şi al companiei din China – CEFC in cadrul KMGI se va dezvolta având ca baza KMGI si subsidiarele sale. O echipă mixtă de lucru formată din experţi din Kazahstan, China si România a realizat un volum important de activităţi pregătitoare - semnarea în 14 decembrie 2015 a Memorandumului de Înţelegere în prezenta prim miniştrilor din Kazahstan şi China, dar şi validarea pe 29 ianuarie 2016 de către părţile semnatare a Condiţiilor principale ale tranzacţiei (Term Sheet).
Tranzacţia va fi supusă unor măsuri prealabile, care presupun inclusiv aprobarea finală din partea autorităţilor competente europene şi chineze, dar şi alte instituţii abilitate. Data estimată pentru finalizarea acesteia este octombrie 2016.
La finalul anului trecut, a apărut informaţia potrivit căreia compania chineză CEFC China Energy Company Limited ar fi ajuns la un acord cu kazahii de la KazMunayGas pentru preluarea unui pachet de 51% din KMG International BV, firmă înregistrată în Olanda sub care funcţionează acum fostul Rompetrol Group. KMG Inter­national este o entitate controlată în proporţie de 100% de KazMunayGas, compania de petrol şi gaze a statului kazah, prin care sunt deţinute rafinăria Petromidia, benzinăriile din România, dar şi cele pe care grupul le are în regiune. O eventuală tranzacţie ar veni în contextul în care pentru prima dată în ultimii 11 ani de zile Rompetrol Rafi­nare, compania care administrează rafi­năria Petromidia, a intrat pe profit. Paradoxal, tocmai prăbuşirea barilului de petrol, care forţează mâna kazahilor să renunţe la active, a adus câştigurile în conturile unităţii din Năvodari. Astfel, potrivit rezultatelor individuale, Rom­petrol Rafinare a terminat anul trecut cu un profit net de 84,2 mil. lei (circa 19 mil. euro) faţă de minusul de peste un miliard de lei din 2014, chiar şi după o scădere de peste 27% a cifrei de afaceri până la 9,8 miliarde de lei.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.