Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul din Polonia, propunere de compromis pentru creditele în franci elveţieni

franci elvetieni

Guvernul din Polonia a propus bancilor de pe piata locala sa adopte dobânzi negative pentru creditele ipotecare în franci, pentru a-i ajuta pe cei 500.000 de polonezi împrumutati în moneda elvetiana si care au fost afectati de aprecierea record a francului, relateaza Bloomberg, potrivit Mediafax.

"Le-am spus clar bancilor, iar acestea au fost de acord sa ia în considerare aplicarea ratelor negative ale dobânzii. Riscul pietei afecteaza atât bancile, cât si clientii. Clientul accepta riscul fluctuatiei schimbului valutar, în timp ce banca îsi asuma riscul modificarilor dobânzilor", a declarat Mateusz Szczurek, ministrul polonez de Finante.

De asemenea, premierul Ewa Kopacz a cerut autoritatilor de reglementare sa verifice în ce masura contractele de împrumut permit introducerea dobânzilor negative.

Totalul creditelor ipotecare în franci se situa la 36 de miliarde de dolari în Polonia, la finalul lunii noiembrie a anului trecut.

Reprezentantii mai multor banci din Polonia, cum ar fi MBank si divizia locala a Deutsche Bank, au anuntat înca de saptamâna trecuta ca sunt gata sa discute termenii contractelor cu debitorii care se confrunta cu probleme din cauza aprecierii francului.

Szczurek s-a întâlnit marti cu guvernatorul bancii centrale poloneze, Marek Belka, si conducatorii bancilor comerciale din Polonia pentru a discuta pe tema cursului valutar.

"Fixarea cursului zlot-franc ar fi stupida. Sa permitem clientilor sa plateasca împrumutul la un cursul de schimb pe care îl aveam înainte de decizia bancii centrale a Elvetiei ar însemna sa încalcam contractele de creditare. Aceasta ar presupune sa cream probleme mari bancilor", a afirmat Belka.

Marti, guvernul din Croatia, tara aflata într-o situatie similara celei din Polonia, a anuntat ca vrea sa introduca un curs de schimb valutar fix franc/kuna, timp de un an, pentru a-i ajuta pe cei 60.000 de croati care au credite ipotecare în moneda elvetiana si care au fost afectati de aprecierea record a francului.
De asemenea, Belka a respins ideea de a obliga bancile sa converteasca împrumuturile în valuta în zloti, apreciind ca aceasta masura este "periculoasa" si "nu foarte prudenta", întrucât bancile ar trebui sa suporte pierderi de peste 10 miliarde de zloti (2,7 miliarde de dolari).

Anterior, ministrul ungar al Economiei a declarat ca ministrii de Finante din Croatia si Polonia au contactat guvernul de la Budapesta pentru a afla detalii despre convertirea creditelor în mondea nationala, masura adoptata în Ungaria înca din luna noiembrie a anului trecut. Ungaria a fost una dintre cel mai expuse tari la creditele denominate în franci elvetieni, înainte ca guvernul sa impuna un schimb valutar fix, mult sub nivelul pietei, pentru conversia împrumuturilor ipotecare din euro si franci în forinti.

Saptamâna trecuta, joi, banca centrala a Elvetiei a decis sa renunte la plafonul minim de 1,2 franci/euro, ceea ce a condus la aprecierea record a monedei elvetiene fata de monedele tarilor europene. Banca centrala elvetiana a redus totodata rata dobânzii la depozitele la vedere de la -0,25% la -0,75%.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.