Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul ia în discuție noul calendar de liberalizare a pretului gazelor

gaz

Guvernul va discuta marti noul calendar de liberalizare a pretului gazelor, dupa ce Consiliul Concurentei a solicitat sa fie incluse în HG date privind sprijinul acordat CET-urilor, potrivit presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrilet.

"Se introduce în sedinta de marti si se adauga un amendament, o specificatie pe care o cere Consiliul Concurentei privitoare la schema de ajutor economic pe care o primesc CET-urile privind gazele subventionate din zona producatorilor. Acest lucru trebuie cuantificat, trebuie stabilite conditiile, cantitatile si toate elementele pentru a putea notifica acest ajutor. Practic, el este un ajutor pe care societatile de termoficare îl primesc, gaze ieftine pentru populatie, dar totusi ele sunt socieati comerciale si acest lucru induce ideea ca o alta societate comerciala, respectiv un producator de gaze ar subventiona o alta societate comerciala, respectiv producatorul de termie. Sunt permise de lege, dar trebuie cuantificate si de aceea Consiliul Concurentei a solicitat ca în corpul HG sa se introduca aceste elemente", a afirmat joi Havrilet, potrivit Mediafax.

El a adaugat ca dupa sedinta de Guvern ANRE va organiza un comitet extraordinar de reglementare, astfel încât noile tarife vor intra în vigoare la 1 iulie.

Gazele naturale pentru populatie si CET-uri se vor scumpi astfel la 60 de lei/MWh, de la 53 lei/MWh în prezent.

Guvernul a convenit cu Comisia Europeana un nou calendar de liberalizare a pretului gazelor pentru consumatorii casnici, care prevede majorari anuale, nu trimestriale ca pâna în prezent, cu câte 6 lei pe MWh.

Conform noului calendar, preturile la gazele pentru consumatorii casnici vor creste de la 53 lei/MWh la 60 lei/MWh din iulie acest an, la 66 lei/MWh în 2016, la 72 lei/MWh lei în 2017 si la 78 lei/MWh în 2018.

România s-a angajat fata de Comisia Europeana si Fondul Monetar International sa elimine preturile reglementate în sectorul gazelor si energie electrica.

Piata de gaze a fost liberalizata pentru companii în 1 ianuarie 2014, astfel ca în prezent doar populatia mai primeste gaze la preturi reglementate.

În negocierile de la începutul anului, Fondul Monetar International si Comisia Europeana au cerut Guvernului sa creasca pretul gazelor pentru populatie si centrale de energie termica (CET) de la 53,3 lei la 62 lei MWh, de la 1 aprilie. Guvernul a avansat pretul de 58 lei, neacceptat de FMI ?i CE.

Refuzul de a creste pretul la gaze a fost unul dintre motivele pentru care nu a fost încheiata o noua scrisoare de intentie la acordul cu FMI.

Conform calendarului convenit de Guvern în 2011 cu FMI si CE, pretul gazelor pentru consumatorii casnici ar fi trebuit sa creasca de la 53,3 lei MW/h în iulie 2014, la 54,6 lei în octombrie 2014, la 56,1 lei în ianuarie 2015, la 58,9 lei în aprilie 2015 si la 62 lei în iulie 2015.

Cresterea pretului a fost însa amânata de Guvern, care doreste prelungirea calendarului de eliminare a preturilor reglementate cu trei ani, pâna la 30 iunie 2021.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.