Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul Israelului susţine că nu există disensiuni majore cu Statele Unite privind anexarea coloniilor şi altor zone din Cisiordania

www.reuters.com
scandal Cisiordania

Guvernul Israelului susţine că nu există disensiuni majore cu Statele Unite privind anexarea coloniilor şi altor zone din Cisiordania, sublinind că este vorba doar de o "problemă tehnică minoră", anunță MEDIAFAX.

"Nu există niciun dezacord substanţial" între Washington şi Ierusalim privind dreptul Israelului de a anexa valea Iordanului şi alte teritorii din Cisiordania, a declarat un oficial guvernamental israelian, potrivit cotidianului Times of Israel. "Există doar o problemă tehnică minoră", a precizat oficialul citat.

Citește și: Opinie: Pentru ce a fost atacat Tudor Gheorghe?

Jared Kushner, consilier pentru Afaceri Politice şi ginerele preşedintelui SUA Donald Trump, a recomandat joi Israelului să amâne anexările din Cisiordania până după scrutinul parlamentar din 2 martie. "Vom vedea ce se întâmplă. Speranţa este că vor aştepta până după alegeri şi vom colabora cu ei pentru a interveni cu ceva", a declarat Jared Kushner, conform agenţiei de presă Reuters.

Naftali Bennett, ministrul israelian al Apărării, a afirmat miercuri că Israelul va trebui să anexeze coloniile şi celelalte zone menţionate în planul de pace elaborat de Administraţia Donald Trump, dar ambasadorul SUA, David Friedman, a atras atenţia că măsura trebuie aprobată de o comisie comună. "Seara trecută, istoria a bătut la uşa casei noastre şi ne-a oferit o oportunitate unică de a aplica reglementările israeliene asupra tuturor coloniilor din Samaria, Iudeea, Valea Iordanului şi nordul Mării Moarte", a declarat Naftali Bennett.

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a reiterat miercuri că susţine planul prezentat de preşedintele SUA, Donald Trump. "Nu vom contrazice în niciun fel planul prezentat de preşedintele SUA", a afirmat Benjamin Netanyahu. Însă Amir Peretz, liderul Partidului Muncii din Israel, a atras atenţia că niciun plan unilateral nu va da rezultate. "Acum mai mult ca niciodată este clar că avem nevoie de îndrumare diplomatică", a subliniat el.

Citește și: Cutremur in Parlament! PSD si UDMR au pornit atacul

La rândul său, ambasadorul american în Israel, David Friedman, a recomandat Guvernului israelian să amâne aplicarea suveranităţii asupra coloniilor din Cisiordania şi a Văii Iordanului. Diplomatul a explicat că va fi constituită o comisie israelo-americană pentru a discuta detaliile aplicării planului. "Comisia va adopta toate deciziile necesare. Dar este o procedură care necesită anumite eforturi, un anumit grad de înţelegere, acţiuni de calibrare. Trebuie să vedem dimensiunile şi cum pot fi aplicate măsuri în funcţie de hartă", a explicat David Friedman, citat de cotidianul Times of Israel.

Jared Kushner, consilier pentru Afaceri Politice al preşedintelui Donald Trump, a explicat, conform CNN, că va dura câteva luni până când vor fi stabilite exact zonele care vor intra sub suveranitate israeliană.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a prezentat, marţi, planul de pace elaborat de Casa Albă pentru rezolvarea conflictului israelo-palestinian, pledând pentru o soluţie prin coexistenţa a două state, cu oraşul Ierusalim "capitală nedivizată" a Israelului. Donald Trump a explicat că planul de pace conţine o hartă detaliată a două state, israelian şi palestinian. Oraşul Ierusalim va rămâne "capitala nedivizată" a Israelului, a precizat liderul SUA, propunând înfiinţarea capitalei statului palestinian în estul Ierusalimului.

Potrivit site-ului Ynetnews.com, planul prevede suspendarea activităţilor israeliene de extindere a coloniilor din teritoriul palestinian Cisiordania patru ani, timp în care ar urma să aibă loc negocieri detaliate între Israel şi liderii palestinieni. Planul de pace elaborat de Casa Albă conţine 180 de pagini şi prevede acordarea de asistenţă financiară în valoare de 50 de miliarde de dolari pentru relansarea economică în teritoriile palestiniene Cisiordania şi Fâşia Gaza, precum şi în Iordania şi Egipt.

La rândul său, premierul israelian în funcţie, Benjamin Netanyahu, a declarat că Statele Unite recunosc, prin acest plan, suveranitatea Israelului asupra tuturor comunităţilor evreieşti.

Citește și: Nume grele!Fostul șef de cabinet al premierului Adrian Năstase, Remus Truică , așa-zisul prinț Paul Al României, avocatul Robert Roșu și afaceristul Dan Andronic, implicați într-un dosar readus la lumină de DNA

Mahmoud Abbas, preşedintele Autorităţii Palestiniene, a respins planul de pace conceput de Administraţia Donald Trump. "Vreau să le spun lui Donald Trump şi Benjamin Netanyahu că Ierusalimul nu este de vânzare. Niciunul dintre drepturile noastre nu este de vânzare, nu acceptăm compromisuri. Planul este o conspiraţie şi nu va funcţiona. Poporul palestinian respinge propunerea, planul va ajunge în coşul de gunoi al istoriei. Nu ne vom preda. Planul este palma secolului, nu acordul secolului", a declarat Mahmoud Abbas în cursul unei conferinţe de presă organizate în oraşul Ramallah, Cisiordania.

Planul de pace prezentat de preşedintele SUA, Donald Trump, distruge perspectivele unei soluţii diplomatice şi este "circ politic", a reacţionat Husam Zomlot, ambasadorul Autorităţii Palestiniene în Marea Britanie. "Preşedintele Trump tocmai a ucis perspectivele unei soluţii negociate a coexistenţei a două state. Este circ politic, o farsă. Premierul Israelului deja a luat Ierusalimul, toate coloniile, Valea Iordanului, ceea ce înseamnă mai mult de o treime din Cisiordania ocupată. Drumul înainte este bine-cunoscut. Israelul trebuie să înceteze ocupaţia începută în anul 1967. Este simplu", a declarat Husam Zomlot.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.