Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul Orban pregăteşte TREI angajări de răspundere în Parlament. Desfiinţarea SIIJ, în ianuarie (SURSE)

Inquam Photos / Octav Ganea
Ludovic Orban

Guvernul Orban pregăteşte angajarea răspunderii în Parlament pe mai multe proiecte. Două dintre aceste mişcări bazate pe art. 114 din Constituţie ar urma să aibă loc anul acesta, iar o treia angajare este pregătită pentru luna ianuarie, când se va forţa desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie şi, posibil, revenirea la alegerea primarilor în două tururi, au precizat surse guvernamentale pentru STIRIPESURSE.RO.

Primele măsuri vor fi stabilite în şedinţa de guvern de vineri, când se va adopta un pachet legislativ care urmează să fie transmis Parlamentului, în vederea angajării răspunderii.

Prima angajare a răspunderii va viza, potrivit surselor guvernamentale, modificarea plafoanelor bugetare şi câteva măsuri în domeniul justiţiei, printre care amânarea pensionării anticipate a magistraţilor, amânarea majorării perioadei de pregătire în cadrul INM şi trecerea la completurile de trei judecători.

O a doua angajare a răspunderii ar urma să vizeze OUG 114.

În luna ianuarie, Guvernul ar urma să-şi angajeze răspunderea în faţa Parlamentului pentru desfiinţarea SIIJ şi trecerea la alegerea primarilor în două tururi.

PNL mizează pe faptul că parlamentarii nu vor dori să se ajungă la alegeri anticipate, pentru a nu-şi pierde pensiile speciale, astfel încât o eventuală moţiune de cenzură depusă în urma angajării răspunderii ar avea puţine şanse să fie adoptată. Calculele liberalilor ar putea fi date peste cap de ALDE şi UDMR, care nu doresc desfiinţarea SIIJ. UDMR nu susţine nici alegerea primarilor în două tururi.

Potrivit art. 114, "(1) Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

(2) Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată în condiţiile articolului 113.

(3) Dacă Guvernul nu a fost demis potrivit alineatului (2) , proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

(4) În cazul în care Preşedintele României cere reexaminarea legii adoptate potrivit alineatului (3) , dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.