Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul portughez a dezvăluit măsurile sale în cazul unui Brexit fără acord

www.politicall.ro
Portugalia steag

Guvernul portughez a dezvăluit vineri măsurile sale în cazul unui Brexit fără acord, destinate în special să faciliteze venirea turiştilor britanici în ţară, cu câteva zile înaintea unui vot crucial, marţi, în parlamentul britanic, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Aceşti turişti ar urma să fie scutiţi de vize, a afirmat ministrul de interne, Eduardo Cabrita, prezentând presei acest plan pe care Lisabona l-a elaborat cu începere din noiembrie. 

"Lucrăm în prezent, în funcţie de numărul acestora (...), la introducerea unor culoare proprii care să permită păstrarea fluidităţii la intrarea pe teritoriul naţional a turiştilor britanici" în aeroporturi, a spus el.

Anual, circa 2,6 milioane de turişti britanici ajung în Portugalia cu avionul. 

În plus, ministrul de interne şi cel de externe, Augusto Santos Silva, au lansat un apel britanicilor care locuiesc în Portugalia să se înregistreze la primării înainte de 29 martie, data prevăzută pentru ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană.

Citește și: Bulgaria: Două persoane care practicau snowboarding au decedat în urma unei avalanşe

Augusto Santos Silva a mai spus că echivalările profesionale şi academice obţinute până la 29 martie vor rămâne valabile şi a subliniat că "legislaţia europeană nu se va aplica neapărat" după această dată. 

Planul Lisabonei mai prevede creşterea numărului de funcţionari din cadrul consulatului portughez în Regatul Unit pentru a fi în măsură să răspundă la întrebările despre Brexit, în timp ce în Portugalia agenţi ai Serviciului pentru străini şi frontiere (SEF) vor fi mobilizaţi pentru a-i informa pe cetăţeni britanici rezidenţi în ţară. 

După anunţul acestor măsuri privind circulaţia cetăţenilor, guvernul portughez va dezvălui săptămâna viitoare componenta economică a planului său, a mai făcut cunoscut Augusto Santos Silva. 

Pentru a evita haosul în ziua Brexitului, Comisia Europeană a anunţat la 19 decembrie că a luat o serie de măsuri în sectoarele cele mai expuse în cazul unui divorţ fără acord. Comisia a invitat statele membre să adopte "o abordare generoasă" în ce priveşte drepturile britanicilor rezidenţi pe teritoriul lor, cu condiţia ca Londra să adopte un demers "reciproc".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.