Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul, salvat de Curtea Constituţională: Rectificarea bugetară se poate adopta fără avizul CSAT

CCR

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi că şedinţa CSAT a fost suspendată, iar Guvernul trebuie să vină cu un nou proiect privind rectificarea, în care să renunţe la tăierile bugetare în zona securităţii naţionale. El a arătat că în şedinţa CSAT nu s-a putut obţine consens, astfel că avizul necesar pentru rectificarea bugetară nu a putut fi emis. Rectificarea ar putea fi adoptată legal chiar şi în aceste condiţii, pentru că obligaţia Guvernul este, potrivit CCR, doar de a cere avizul.

CITEȘTE ȘI: Planta care vindecă tumorile şi bolile de ficat. Se găseşte şi în România

O şedinţă de guvern a fost convocată pentru miercuri, 5 septembrie, iar cu această ocazie ar putea fi adoptată rectificarea bugetară chiar şi fără avizul CSAT. Guvernul are de partea sa o decizie recentă a Curţii Constituţionale: Decizia nr. 455 din 4 iulie 2018 referitoare la obiecția de neconstituționalitate a dispozițiilor Legii privind asigurarea unui nivel comun ridicat de securitate a rețelelor și sistemelor informatice.

În considerentele deciziei, la punctul 68, se menţionează: "În jurisprudența sa, Curtea Constituțională a statuat că lipsa avizului autorităților publice implicate nu conduce în mod automat la neconstituționalitatea legii asupra căreia acesta nu a fost dat, întrucât ceea ce prevalează constă în obligația Guvernului de a-l solicita. Împrejurarea că autoritatea care trebuie să emită un astfel de aviz, deși i s-a solicitat, nu și-a îndeplinit această atribuție „constituie o înțelegere greșită a rolului său legal și constituțional, fără a fi însă afectată constituționalitatea legii asupra căreia nu a fost dat avizul“ (a se vedea Decizia nr. 383 din 23 martie 2011, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 281 din 21 aprilie 2011, paragraful I.3, Decizia nr. 574 din 4 mai 2011, paragraful I.2, și Decizia nr. 575 din 4 mai 2011, paragraful IV.A.2., publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 368 din 26 mai 2011)."

Decizia CCR se referă chiar la o lege pentru care era nevoie de avizul CSAT. Curtea a admis excepţia de neconstituţionalitate tocmai pentru că legiuitorul nu a cerut avizul. "În cauza de față Curtea constată că, dimpotrivă, avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării nu a fost solicitat", se arată la punctul 69 din considerentele deciziei. Spre deosebire de legea analizată de CCR, Guvernul a cerut aviz pentru rectificarea bugetară.

CITEȘTE ȘI: Trei pași esențiali pentru a-ți îmbunătăți memoria pe termen scurt .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.