Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

HAOS la moțiunea de cenzură a Opoziției. Hăis și Cea din toate încheieturile și se anunță POTOPUL (analiza)

sah

România are în acest moment în Guvern susținut de o majoritate parlamentară legitimă. Legitimă pentru că ea este reieșită din alegerile parlamentare din 2016 și până la un nou scrutin de același tip nu se poate spune altfel. Evident că între timp am avut un rând de alegeri europarlamentare la care actuala majoritate a suferit o severă înfrângere și teoretic puteau să treacă fără probleme în opoziție (așa cu de fapt s-a și cerut pe mai multe voci în PSD), dar asta ține de decizia și calculul politic al fiecărui partid. În aceste condiții este clar că atât timp cât dețin o majoritate parlamentară în parlamentul național Guvernul este unul legitim și constituțional.

Vezi și: Cum se poate naște Guvernul non-PSD

Ce urmează dacă moțiunea de cenzură ar trece nu prea se vede. Aceeași voce la Moțiunea de cenzură, dar viziuni total diferite în ceea ce ar urma după. De aici a plecat și dorința președintelui Klaus Iohannis de semnare a acelui Acord Politic Național care vizează consolidarea parcursului european al României care seamănă mai mult cu o consultare cu partidele pentru formarea unui nou guvern decât cu dorința comunicată public de Administrația Prezidențială.

Dar ce urmează? Cum Opoziția are dreptul la o singură moțiune de cenzură în fiecare sesiune parlamentară, procedura nu putea fi ratată nici de această dată. Acum moțiunea de cenzură vine imediat după alegerile europarlamentare și opoziție vine cu un suflu nou și șansele par a fi mai mari.

Numai că în Opoziție lucrurile sunt destul de ciudate. Obiectivul clar e că treacă moțiunea de cenzură... dar apoi părerile diferă radical:

1.PNL ar vrea să preia instant guvernarea, iar liderului său, Ludovic Orban, să îi fie îndredințată de președintele Klaus Iohannis mandatul de formare a noului guvern. Numai că PNL nu prea are alături de cine guverna. Singurii care ar intra oarecum la guvernare alături de ei sunt oamenii lui Traian Băsescu și posibil UDMR. Asta tot nu înseamnă majoritatea parlamentară, iar un guvern PNL ar avea probleme mari să supraviețuiască la un șoc cât de mic.

2.USR a anunțat public că NU își dorește să intre la guvernare. Ar susține cel mult un guvern al PNL din parlament... și asta evident condiționat cu discuții pe fiecare proiect. Oamenii lui Dan Barna își doresc cu orice preț conservarea potențialului electoral în vederea alegerilor locale și parlamentare din 2020.

Vezi și: DEZASTRU pentru Liviu Dragnea! Cine a început să vorbească

3.Pro România a anunțat că nu semnează textul moțiunii de cenzură dar o va vota. La guvernare 3.Pro România ar intra, dar doar dacă premierul ar fi dat de ei, Mihai Tudose sau Sorin Câmpeanu, lucru de neacceptat de liberali. Oamenii lui Ponta ar accepta după negocieri la sânge și un premier PNL, dar altul în afară de Ludovic Orban pe care îl execută public ori de câte ori îl prind.

4.UDMR a anunțat că votează moțiunea de cenzură din cauza evenimentelor de la Valea Uzului, nemulțumiți fiind de cum au intervenit jandarmii care ar fi trebui să îi oprească pe românii care au ajuns în necropola militară internațională din inima Ardealului. Liderii maghiari nu spun însă nimic de părăsirea numeroaselor funcții deținute în administrație oferite cu generozitate de PSD în ultimii doi ani.

5.PMP-ul a anunțat că va vota moțiunea de cenzură și posibil să intre și la guvernare alături de PNL. Efectivele parlamentare reduse însă îi dau partidului condus de europarlamentarul Eugen Tomac marjă redusă de influență și negociere.

6.Grupul minorităților naționale – acest grup va vota în funcție de interesele reprezentanților fiecărei etnii în parte. Foarte posibil ca reprezentantul germanilor din România să susține moțiunea de cenzură, la fel cum reprezentanții altor etnii vor susține guvernul Dăncilă.

6.Sunt și câțiva deputați și senatori independenți care vor vota în funcție de interesul de moment și evident negocierile cu diversele partide privind viitorul lor politic ținând cont că au ajuns în starea de independență sau neafiliere după ce au avut conflicte în partidele pe listele cărora au ajuns în Parlament.

Mai sunt și partidele din zona neparlamentară. Remarcăm PLUS-ul care e într-o alianță cu USR-ul și care spre deosebire de colegii lor de alianță susțin că ar intra imediat la guvernare

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.