Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

HAOS politic în Italia: Preşedintele le dă partidelor patru zile pentru a negocia formarea unui alt guvern

Preşedintele italian, Sergio Mattarella, a dat vineri seară patru zile partidelor la putere pentru a negocia în vederea formării unui nou guvern, după demisia premierului Giuseppe Conte care a scufundat şi mai mult ţara în criză politică, notează AFP.

Sergio Mattarella a afirmat că poate fi găsită o majoritate parlamentară pe baza "aceloraşi grupuri care au sprijinit guvernul anterior". El l-a însărcinat pe şeful Camerei Deputaţilor, Roberto Fico, să deschidă negocieri mai detaliate până marţi, scrie agerpres.ro.

Citește și: Dezvăluire: Adrian Streinu-Cercel și Alexandru Rafila, abonați la banii gigantului Pfizer

Giuseppe Conte a fost constrâns să demisioneze marţi, la aproape două săptămâni după retragerea din coaliţia sa a fostul prim-ministru Matteo Renzi şi a micului său partid, Italia Viva (IV), indispensabil pentru a avea o majoritate parlamentară.

Premierul continuă să gestioneze problemele curente în plină pandemie de COVID-19. Aceasta a făcut peste 87.000 de morţi şi a cauzat o recesiune profundă.

Citește și: Daniel Suciu, deputat PSD: ‘Noi credeam că domnul Tătaru este un exemplu de ‘aşa nu’, dar se pare că domnul Voiculescu îl întrece cu brio chiar și pe domnul Tătaru’

Actuala criză politică ridică semne de întrebare cu privire la capacitatea Italiei de a gestiona pandemia şi a pune în aplicare un plan de relansare de 222,9 miliarde de euro care trebuie prezentat Bruxellesului până la 30 aprilie.

Vineri seară, Mişcarea 5 Stele (M5S, antisistem înainte de instalarea la putere), principalul sprijin al lui Giuseppe Conte, s-a declarat dispusă în cele din urmă să discute cu Matteo Renzi, după ce iniţial a exclus categoric o astfel de posibilitate.

Citește și: Dacian Cioloș: ‘Trebuie asumată situația ca atare și reformat sistemul fără milă’

O schimbare salutată imediat de partidul lui Renzi, care riscă să ducă la fracturi în cadrul M5S, unde va fi greu de acceptat.

"Pentru Mişcare, singura persoană capabilă să conducă ţara cu seriozitate şi eficienţă prin această fază deosebit de complexă este Giuseppe Conte", a insistat Vito Crimi, un responsabil cu rang înalt al M5S.

Citește și: Vaccinarea anti-Covid s-a amânat pentru zeci de mii de persoane!

Preşedintele Sergio Mattarella a demarat miercuri consultări cu principalii lideri politici ai ţării pentru a căuta o soluţie la criza politică.

Alt pilon al coaliţiei guvernamentale, Partidul Democrat (centru-stânga) şi-a reafirmat joi sprijinul pentru Giuseppe Conte în vederea formării unui nou guvern, în contextul în care opoziţia de dreapta şi extremă dreapta doreşte alegeri anticipate din cauza sondajelor favorabile.

Citește și: Sorin Cîmpeanu îi pune pe jar pe directorii de școli: ‘Am cerut o analiză, la fiecare trei zile, cu privire la stocurile de substanțe dezinfectante existente în școlile românești’

Sergio Mattarella a prezentat în faţa presei rezultatul întrevederilor sale şi a subliniat necesitatea ca ţara să aibă un guvern "cu un sprijin corespunzător" în parlament pentru a putea înfrunta criza sanitară, socială şi economică.

El a dat de înţeles că există "perspectiva unei majorităţi politice alcătuite din aceleaşi grupuri care au constituit guvernul precedent".

Citește și: George Simion intră la rupere! Solicită demisia de urgență a lui Raed Arafat, Vlad Voiculescu și a Mariei Nițescu, managerul interimar de la Matei Balș .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.