Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Harta Ungariei Mari, în serviciul lui Putin

Scandalul afișării hărții Ungariei Mari la competițiile sportive – escaladat acum de Budapesta la faza disputei între federațiile de fotbal română și maghiară – are un inițiator clar: Viktor Orban. În noiembrie anul trecut, prezența sa la meciul Ungaria – Grecia, cu un fular pe care era imprimată harta artificială din vremea dualismului austro-ungar, a determinat Ministerul român de Externe (MAE) să transmită ambasadorului Ungariei la București ”dezaprobarea fermă față de gestul oficialului ungar”.

”Orice manifestare de tip revizionist, indiferent de forma pe care o îmbracă, este inacceptabilă, contrară realităților actuale și angajamentelor asumate în comun de România și Ungaria” – sublinia MAE, într-o poziționare pe care Federația Română de Fotbal a reiterat-o ieri, în replică la comunicatul provocator al forului omolog de la Budapesta: ”afișarea acestor simboluri reprezintă o abatere de la prevederile Regulamentului Disciplinar UEFA (mesaje cu conținut provocator și/sau politic)”. ”Revizionismul nu este acceptat în fotbal” și FRF ”are încredere în comisiile disciplinare UEFA că vor sancționa afișarea acestui simbol cu potențial de incitare la ură și violență la meciurile din competițiile europene”.

Federația română și-a întemeiat poziția pe punctul de vedere oficial al UEFA cu privire la anunțul Federației Maghiare de Fotbal.

Dar cum a ajuns forul de la Budapesta să invoce, în primă fază, tocmai UEFA și să emită, în contradicție cu normele acesteia, că așa-zisa ”hartă istorică a Ungariei” poate fi fluturată pe stadioane, fără ca acest fapt să constituie ”infracțiune disciplinară” ori ”comportament rasist”?

Este rolul UEFA să clarifice disputa până la capăt și să stopeze la timp acest derapaj grav, care e încununat, în mod cinic, de apelul adresat de federația ungară ”tuturor fanilor să se abțină de la toate formele de ură și excludere. Ura nu este o pistă!”. Așa se încheie scandalosul comunicat, care a tensionat, din nou, nu doar relația cu România, ci a enervat și Serbia, aflată în aceeași grupă de calificare cu Ungaria.

Nici Zagrebul nu uită declarația lui Viktor Orban, din mai anul trecut, că porțiuni din litoralul Mării Adriatice ar fi fost răpite Ungariei. ”Cei care au mare și porturi sunt capabili să aducă petrol cu cisternele. Dacă nu ne-ar fi luat-o, am avea și noi un port”, a spus atunci Orban, referindu-se la coasta dalmată, ceea ce a determinat protestul vehement al Ministerului croat de Externe, care l-a convocat pe ambasadorul ungur pentru explicații. La fel a reacționat și Ucraina.

În replică, Orban s-a ascuns după lozinca ”Fotbalul nu este politică”, de unde, însă, și-a strigat răspicat mesajul: ”Echipa națională a Ungariei aparține tuturor maghiarilor, oriunde s-ar afla”.

Are dreptate, așadar, Csaba Asztalos, președintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), când avertizează acum: ”Simbolul în speță are mesaje și conotații revizioniste care divizează, nu unesc și nu contribuie la reconcilierea istorică a statelor din regiune”.

"Micul putinist din Europa Centrală", cum îl descria profesorul Valentin Naumescu pe premierul maghiar, își continuă dublul rol: de factor de destabilizare regională în serviciul Rusiei și de vector principal al revizionismului maghiar. Două linii de acțiune ce merg mână în mână.

Iată de ce se impune un răspuns european, ferm și coordonat, obsesiei revanșarde a regimului Orban, pusă, oportunist, în serviciul agresiunii imperialiste ruse.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.