Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNL, pe butoiul de pulbere.Revoltă și complot cu zeci de vechi liberali. Plan anti-Blaga și anti-PDL

pnl campeanu

Demisia Alinei Gorghiu a dat semnalul luptei pentru putere  în partid între  foștii pedeliști și vechii liberali.  Pentru aceștia  din  urmă, planul  lui Gorghiu  și al lui Vasile Blaga de  a  o impune interimar pe  Raluca  Turcan  până la  viitorul  Congres din martie, ar  reprezinta  confirmarea de care  ar avea   nevoie pentru a  ridica  steagul revoltei  și a reclama astăzi în conducerea  lărgită a BPN intențiile  fostei  conduceri de a  partidul pe mâna reprezentanților fostului PDL.

Evoluția din interiorul PNL  după anunțarea demisiei Alinei  Gorghiu a întărit suspiciunile vechilor liberali. Inițial,  președintele demisionar spera că, în urma consultării liderilor  filialelor performante la parlamentare, va  găsi susținere unanimă  pentru  a ocupa  scaunul ca interimar și după acest gest.

Socoteala de acasă nu s-a  potrivit  însă cu cea  din târg.  Dacă o bună parte din ei, inclusiv apropiații lui Vasile Blaga susțineau cui doreau să audă că  Gorghiu nu este  vinovată pentru  eșecul de la alegeri,  alți  lideri din teritoriu cu rezultate  bune în spate nu s-au arătat  impresionați.

Mai mult, unii precum  călărășeanul Răducu  Filipescu au criticat-o în mod public, în fața presei, pentru  eșecul  strategiei centrate  pe imaginea lui Dacian Cioloș, s-a pronunțat împotriva altor  soluții posibile de import, din afara partidului, și a cerut  ca la  cârma PNL să ajungă un organizator,  un om autoritar, cu mână de fier.

Mai târziu, în consultările purtate  în Modrogan  1, Filipescu  a dezvăluit   colegilor săi la cine  să gândea ca  soluție  temporară, de interimat, până la viitorul Congres. El l-a propus  pe liderul PNL Ilfov,  Marian Petrache să preia acest post până la Congresul propus a avea loc  după 15 martie, dar  fostul secretar general al partidului a refuzat această ofertă.

Confruntată cu rezistența liderilor de filiale, Alina Gorghiu  și Vasile Blaga  s-au repliat și au făcut apel la planul de rezervă. Rând pe rând, au fost analizate și propuse   alte variante  pentru  postul de lider interimar:  Adriana Săftoiu, Ilie Bolojan, Mircea  Hava de la Alba, chiar Emil  Boc și Gheorghe  Flutur s-au regăsit  printre numele puse pe masă de liberali. Unii au refuzat această onoare, alte idei au fost abandonate, pe motiv  că un ales local, cum este cazul primarilor de la Alba și Cluj, nu și-ar  permite luxul să facă  naveta între  orașul de reședință și Capitală  chiar doar pentru câteva  luni bune.

"Totul a  fost pregătit pentru a netezi terenul pentru Raluca Turcan. S-a invocat  principiul  meritocrației. Ok,  Turcan a înregistrat  cu filiala sa cel mai bun scor la nivel  național,  dar nimeni nu poate  să creadă că nu  face parti-priuri politice în favoarea PDL. Degeaba ne spun unii  că  se  dușmănește  cu Blaga și că  foștii democrat-liberali nu  o au la inimă. Raluca  Turcan  ca interimar nu poate  reprezenta  o garanție  pentru  corectitudinea organizării viitoarelor alegeri interne în filiale și nici pentru modul în care se va  decide componența delegațiilor ce  vor  fi trimise de organizații la  viitorul Congres", ne-au  declarat sursele citate.

Potrivit acestora, în  consultările de la Modrogan, adversarii unui interimat asigurat de  liderul PNL Sibiu au cerut ca la  BPN-ul de astăzi, propunerea de nominalizare pe care o va face  Gorghiu să fie însoțită de condiția  ca  viitorul  președinte interimar al PNL să nu  poată candida la nici o funcție de conducere  la viitoarea Convenție  Națională. Totul ca  o  garanție că nu va  avea  niciun interes să țină partea vreuneia  din  taberele  care vor  susține  un candidat  sau altul pentru șefia  acestui partid.  Cum era de așteptat, propunerea nu a  întrunit nici asentimentul  lui Gorghiu, nici pe al lui Blaga și nici al lui Turcan,  comportament  care a  întărit  și mai mult suspiciunile vechilor liberali prezenți la discuții.

Nici data  viitorului Congres nu a  întrunit  o concluzie unanimă. Inițial, Gorghiu și Blaga preferau varianta  pentru un Congres  cât mai rapid,  între mijlocul  și sfârșitul lunii ianuarie. Trimiterile la statut făcute  de liderii de filiale au mai potolit excesul de zel al fostei conduceri.

"Oamenii au făcut campanie  luni bune pentru parlamentare. Au nevoie de un răgaz, noi de analiză.  Mazilirile și demisiile ce vor urma  din fruntea filialelor  codașe trebuie  urmate  de alegeri  interne la  nivelul fiecărui județ care  pot  avea  loc în a doua  jumătate a  lunii februarie.  În plus  posibilii  candidați la șefia PNL au nevoie de  timp pentru a-și elabora propriile  platforme și pentru a face  campanie în interiorul  partidului. Cel mai probabil  Congresul va avea loc  după 15 martie", ne-au dezvăluit unele  din sursele participante la discuția  informală de la sediul central al PNL.

Mai există și varianta unei structuri meritocratice,  un fel de comisie de  organizare  a  Congresului, care să fie formată din  primii șapte lideri ai filialelor care au obținut  rezultate  bune la alegerile parlamentare. Ideea, deși susținută de unii din vechii  liberali, nu întrunește asentimentul taberei anti-Blaga, care  acuză caracterul nestatutar al unui asemenea for, considerat mai mult o posibilă marionetă în mâinile lui Blaga de vreme ce  va  fi compus, în marea sa  majoritate, din  liderii provenind din fostul PDL.

Toate  aceste aspecte  ar trebui  discutate în BPN-ul  convenit  astăzi la prânz la Palatul Parlamentului. Potrivit însă surselor din tabăra vechiului PNL,  ședința conducerii lărgite a partidului ar putea lua însă o întorsătură nedorită pentru  Gorghiu, Blaga și Turcan.

Imediat după  consfătuirea pe care cei trei  au  avut-o cu  liderii celor mai  performante 22 de filiale, într-o altă locație din Capitală s-au strâns incognito 30 de lideri de filiale,  toți aparținând vechiul PNL.  Printre ei s-au numărat și o parte  din  șefii de organizații care au participat la  informala  din Modrogan, susțin sursele citate.

Întâlnirea pare a fi avut caracterul unui puci în fașă menit să lase tandemul Gorghiu- Blaga fără pârghiile de influență în PNL-ul post-alegeri.

" Nimeni din vechiul PNL nu va  vota pentru  propunerea ca Turcan să devină interimar peste PNL.  Poate  doar câțiva  dintre colaboratorii lui Gorhiu precum Robu de la Timiș. Prin deciziile luate,  actuala conducere și-a  pierdut  orice  credibilitate în ochii  activiștilor de la baza partidului.  Au pierdut legătura și  au reușit să-i demobilizeze.  Primarii, în special cei ai PDL, ne-au lăsat în off-said în Ardeal și  au făcut blat cu PSD de dragul banilor blocați acum de Dâncu. În județele ardelene au luat cam jumătate din procentele de la scrutinul trecut. Iar, acum tot ei, tot fostul PDL, se pregătește  să facă jocurile la viitorul Congres, în frunte cu pușcăriabilul Blaga. Noi avem  nevoie de un interimar credibil, care să nu ia partea  nimănui în această  perioadă, un om de  părerea căruia  să țină cont  toți, nu doar una  din părți", ne-au explicat sursele citate motivele revoltei care se pregătește astăzi la BPN.

Mai mult, conform acelorași surse, nimeni  nu-și va da demisia pentru  rezultatele  obținute de filiale la alegeri. La  urechile liderilor de filiale a  ajuns informația că Gorghiu vrea să  ceară acest lucru șefilor de organizații care nu au reușit să atingă media națională de 20%.  Pentru a preveni această stare de lucruri,  liberalii vizați au preferat  să îngroașe rândurile nemulțumiților care se tem  că foștii pedeliști  vor lua  partea leului la viitorul Congres.

De altfel,  unii  liberali trași de ceva vreme pe linie moartă au dat deja  semnale că la  BPN  va  curge  sânge și că  tranziția liniștită și  unită  promovată de Gorghiu ca primordială după  eșecul de la alegeri  va  rămâne  doar un vis.

"Partidul National Liberal nu mai poate fi condus de sefi agreati de alti sefi, dinauntru sau din afara partidului, ci de lideri autentici legitimati prin votul bazei partidului. Dupa locale am cerut alegeri in partid la toate nivelele. Riscam sa ne scufundam. Era limpede dupa locale ca avem nevoie de o schimbare profunda, dar meschinii vanatori de functii au preferat sa isi aranjeze ploile personale in loc sa riste pentru a impune decizia evidenta.”,  a dat semnalul frondei pe micile ecrane Ludovic Orban,  cel care a deținut funcția a prim-vicepreședinte înainte ca DNA să-i facă un dosar penal în luna mai.

"Am aflat și eu că la PNL, după demisia Alinei Gorghiu, se pregătește să devină interimar Raluca Turcan!?! Doamne Dumnezeule! Cred că ne distrugem prin noi înșine!", a comentat pe Facebook și deputatul  Daniel Zamfir despre care  gurile rele spun că se pregătește de o candidatură la Congres pentru șefia PNL.

"Alegerile se pierd în primul rând prin demotivarea activului de partid. Dacă îi spui permament că e mai puțin bun, că cei ”noi” sunt mai valoroşi, atunci când îi propui candidaţi care nu spun mai nimic în favoarea celor care împart pliante cu tine, candidatul, nu te aştepta ca activul să mobilizeze votul. Nu discursuri, nu nume, nu ”noii” mobilizează activul de partid care face campanie! Insist: doar cine nu a făcut campanie nu știe care e valoarea activului de partid", a comentat și fostul prim-vicepreședinte Adrian Săftoiu în motivația  gestului său de retragere publicată pe același site de socializare.

Cert este că măsurile de reorganizare pe care  fosta  conducere le pregătește  prin interpuși riscă să  transforme zilele următoare în săptămâna cuțitelor lungi în PNL și  chiar să fractureze  partidul care de  doi ani se tot chinuie să  închidă rana încă la vedere lăsată de un proces de fuziune prost gestionat între două formațiuni politice până atunci mai mult dușmane decât prietene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.