Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iarna vrajbei noastre. Cum agită Nicușor Dan culisele politicii (ANALIZĂ)

Euronews
Nicusor Dan

După știrea-bombă publicată de redacția noastră, se pare că s-au accelerat deja discuțiile dintre PSD și PNL, gruparea PDListă din interiorul liberalilor fiind conștientă că soluțiile politice nu mai pot fi așteptate de la Cotroceni, la fel ca și în cazul finalului de mandat al lui Traian Băsescu, mai ales pe fondul eșecului dosarului Schengen, care a scăzut și mai mult credibilitatea lui Klaus Iohannis.

Ei bine, sursele noastre din Aleea Modrogan susțin că jocul este în desfășurare, iar poziționările recente ale lui Nicușor Dan au devenit foarte politice tocmai ca semnal că își caută susținere.

Înainte de a vedea scenariile de lucru din culisele partidelor, unde freamătul este în creștere, trebuie spus că acestea vor ține cont de contextul politic și administrativ din Capitală, care influențează puternic și scena la nivel națională pe domenii:

1. Economic. Deși edilul promisese în campanie, chiar înafara atribuțiilor sale, inclusiv creșterea salariilor în București, iminentul colaps al dezvoltărilor imobiliare va provoca serioase daune economice și sociale (5% scădere a PIB, mii de falimente în industrie și zeci de mii de șomeri). Pe deasupra, griparea finanțării poate degenera la un nivel fără precedent, pe care niciun partid nu va vrea să și-l asume.

2. Legal. Unele dintre acuzațiile de abuz par a fi confirmate prin reacții instituționale, dacă ne gândim la recenta amendă primită de Nicușor Dan tocmai de la Inspectoratul de Stat in Construcții. Anul electoral 2024 va putea fi influențat și de tema corupției, pentru care niciun partid nu vrea să piardă voturi, mai ales USR sau PNL, dată fiind tradiția protestelor pe care le-au orchestrat.

3. Urbanistic. Blocajul planurilor urbanistice de tot soiul nu afectează atât de mult dezvoltatorii dubioși, responsabili de haosul edilitar, care oricum nu au respectat reglementările, cât mai cu seamă pe marii jucători din piață, al căror exod devine vizibil.

4. Mediu. O serie de recente dezbateri au ridicat problema suspectei legături dintre suspendarea sau chiar eliminarea investițiilor în construcții și creșterea traficului și poluării. Asta pentru că permisivitatea domeniului edilitar din zona metropolitană generează relocări ale bucureștenilor în localitățile limitrofe, fapt ce conduce la efecte dramatice pentru calitatea aerului din Capitală și pentru circulație.

Prin urmare, toate partidele relevante în lupta politică se vor raporta măcar la aceste 4 aspecte, iar ipotezele sunt dintre cele mai variate:

PNL nu stie cum va juca la rotativă, daca ea se va întâmpla, în funcție de situația socio-economică și politică la ieșirea din iarnă. Deși este limpede că sunt cumva „condamnați” să rămână în siajul PSD, liderii din țară sunt conștienți că preluarea funcției de premier de către Marcel Ciolacu va fi o provocare suplimentară pentru ei, șeful PSD având o relație de prietenie doar cu Nicolae Ciucă, a cărui capacitate de a se impune în alianța guvernamentală este limitată. Toate scenariile se leagă de situația din Primăria Capitalei și de Nicușor Dan, având în vedere semnalul pe care Bucureștiul îl dă întotdeauna în alegeri, mai ales că localele preced parlamentarele cu o perioadă mai scurtă decât de obicei, urmare a decalajului redus de pandemie. Astfel, e posibil ca liderul organizației București, Ciprian Ciucu, să fie „convins” de conducerea centrală să renunțe la susținerea edilului în Consiliul General, pentru a diminua paguba electorală deja produsă.

PSD nu exclude varianta ca PNL sa reia prietenia cu USR, in prag de alegeri, pentru a nu rămâne juniorul unei eventuale continuări a alianței la Palatul Victoria. Deși asta i-ar aduce avantaje electorale substanțiale, putând să capitalizeze și mai mult rolul de critic al guvernării în anul electoral, pe care oricum îl joacă destul de pragmatic și în prezent, accesul la decizie în PMB, în cazul oficializării coaliției cu PNL și în Capitală, nu e de neglijat. Probabil că deciziile de parcurs vor ține cont și de cercetările sociologice. Dacă strategii din Kiseleff vor vedea în sondaje că un 2024 în opoziție le va putea asigura 4 ani de guvernare doar alături de UDMR, atunci nu e exclus să repete jocul la offside din 2009, mai ales că un nou Traian Băsescu e greu să apară la Cotroceni. Mai mult, câtă vreme candidatul oficial anunțat de Marcel Ciolacu pentru PMB este Gabriela Firea, nu ar fi exclus ca și tactica acesteia să cântărească în decizia pentru maximizarea șanselor.

USR simulează opoziția vehementă, însă pe holurile Parlamentului se poartă discuții, salvatorii sperând la o nouă urcare în barca puterii, mai ales după dezertarea lui Dacian Cioloș. Fiind un partid cu multe facțiuni și eterogenitate de idei și curente, este dificil de evaluat traiectoria sa pre-electorală. O variantă este colaborarea cu Forța Dreptei, eventual în susținerea lui Nicușor Dan pentru un nou mandat. Totuși, este greu de crezut că partidul lui Ludovic Orban va reuși să întrunească pragul electoral de unul singur, o candidatură în alianță cu USR fiind mai fezabilă, dacă echipa lui Cătălin Drulă ar accepta varianta. Deși actualmente lucrurile par îndepărtate, dacă noul USL se va consolida după rotativă, nu e exclusă această asociere pe mesaje foarte liberale, așa cum și USR și Forța Dreptei promovează astăzi.

AUR știe că are o șansă de fructificare a dezamăgirii generale, însă în egală măsură știe  că este un partid izolat. Deși capacitarea nemulțumirilor l-ar putea propulsa la peste 20% în alegeri, potențialul de alianțe de guvernare este limitat. În plus, singurul candidat care poate obține ceva voturi la localele din Capitală este George Simion, care în ambiția pentru Cotroceni s-ar putea să nu se sacrifice cu o intrare în cursă. Pe Nicușor Dan în mod clar nu îl pot susține, deci orice poziționare electorală nu va face decât să scoată mai mult la iveală eșecul administrativ al primarului general.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.