Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Straniile interese din spatele lui Nicușor Dan (surse)

observator
Nicusor Dan

Ultimele săptămâni, mai multe publicații, printre care și redacția noastră, au adus în spațiul public și în mediul politic dezvăluiri cutremurătoare privind impactul deciziilor administrative ale primarului Capitalei. De la iminenta afectare a PIB-ului național cu 6%, până la blocarea oricăror amenajări edilitare, și de la riscul șomajului pentru zeci de mii de oameni până la acuzații de abuz în serviciu, toate acestea nu par să fi rămas fără răspuns.

Pe lângă jocurile de culise din PNL, despre care am relatat, o sumă de alți specialiști pe care i-am consultat, unii chiar din ONG-uri de mediu, din domeniul protejării patrimoniului, pe lângă oameni din administrație, au început să vorbească despre interese oculte care s-ar afla în spatele lui Nicușor Dan, protejându-l împotriva oricărei anchete. Este vorba de jocuri politice la cel mai înalt nivel și de bani foarte mulți, paradoxal, bani intrați chiar în buzunarele unora dintre cei cu care primarul general pretinde că luptă.

Pe scurt, toate informațiile converg spre concluzia că blocajul urbanismului, dublat de iminenta suspendare a oricărui demers edilitar, prin anularea definitivă de către instanță a Planului Urbanistic General, generează cel puțin patru tipuri de efecte, care cu siguranță servesc unor interese, pe lângă prăbușirea economiei, scăderea încasărilor la buget, închiderea a mii de firme și creșterea șomajului.

1. DEZVOLTAREA ZONEI METROPOLITANE ÎN DEFAVOAREA CAPITALEI. Întrucât investițiile imobiliare (rezidențial, birouri sau depozite) necesită predictibilitate și planificare cu studii de oportunitate pe cel puțin 2 ani în avans înaintea demarării, Bucureștiul a devenit mult mai puțin ofertant. Iar asta conduce la scăderea apetitului marilor jucători în a-și risca sumele pe o piață care le poate aduce pierderi. În schimb, localitățile din jurul orașului tind să preia multe dintre aceste fluxuri de capital, uneori în pofida absenței utilităților necesare sau a căilor de acces. Rezultatul constă în mutarea taxelor și impozitelor din Capitală către zona metropolitană, în paralel cu sporirea aglomerației și traficului.

2. MEDIU. Drept urmare a exodului construcțiilor către periferie, apare o serioasă problemă de mediu. Mutarea unui număr crescând de bucureșteni aparținând clasei de mijloc înafara orașului nu doar că sporește geometric bugetul orașelor limitrofe, dar urcă exponențial și nivelul de poluare. Teoriile moderne ale locuirii spun că o familie trebuie să aibă majoritatea facilităților pe o rază de 15-20 de minute de mers pe jos de casă (serviciu, grădiniță, școală, magazine, locuri de petrecere a timpului liber). Drumul de câte câte două ore (dus-întors) cu mașina dinafara orașului spre serviciu, școală și alte activități contribuie substanțial la creșterea poluării în București. Adică exact problema pe care actualul edil promitea că o va rezolva.

3. ALUNGAREA INVESTITORILOR MAJORI este o altă chestiune suspectă. Marile fonduri internaționale sau marile companii locale listate la bursă nu își permit să se abată de la standardele de legalitate, având în spate acționari atenți la banii lor. Prin urmare, îndepărtarea lor de oportunitățile de afaceri lasă loc pe piață tocmai celor pe care Nicușor Dan spunea că vrea să îi oprească din edificările haotice. Pe terenul rămas liber se vor manifesta chiar acei „antreprenori dubioși”, pentru care documentațiile de urbanism sunt doar un moft.

4. CREȘTEREA PREȚURILOR SPAȚIILOR CONSTRUITE ȘI GRIPAREA FINANȚĂRII sunt rezultate inevitabile, urmare a scăderii dramatice a ofertei, în paralel cu menținerea cererii. Atât familiile care își doresc o locuință, cât și firmele care vor să-și extindă propriile afaceri se lovesc de tarife prohibitive, care vor limita și accesul la creditare bancară. De aici vom vedea o încetinire a dezvoltării economice, cu atât mai păguboasă în această perioadă a crizelor suprapuse, afectând nu doar colectarea taxelor și impozitelor, ci și piața muncii.

Devine din ce în ce mai limpede că deciziile impuse de primarul general, cu susținerea majorității PNL-USR din Consiliu au în spate, prin efectele produse, suficiente interese nocive mediului economic și locuitorilor Capitalei, pe care s-ar putea ca cineva să le și ancheteze la un moment dat, în pofida faptului că liniștea așternută asupra subiectului pare netulburată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.