Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iaurtul poate fi soluția pentru boala care macină omenirea: un nou studiu scoate la iveală proprietățile sale miraculoase

epochtimes-romania.com
iaurt

La Școala de Medicină a Universității din Virginia (SUA), cercetătorii au identificat mecanismul prin care Lactobacillus, o bacterie prezentă în alimentele fermentate și iaurt, sprijină organismul în gestionarea stresului, având potențialul de a reduce riscul de depresie și anxietate.

Noile studii identifică rolul Lactobacillus, separându-l de toate celelalte microorganisme care trăiesc în mod natural în și pe corpul nostru.

Aceste organisme sunt cunoscute în mod colectiv sub numele de microbiota, iar oamenii de știință au căutat din ce în ce mai mult să le vizeze pentru a lupta împotriva bolilor și pentru a ne îmbunătăți sănătatea.

Cercetarea UVA reprezintă un pas important în acest efort, oferind oamenilor de știință o nouă abordare inovatoare pentru a înțelege rolul microbilor individuali care ar putea facilita dezvoltarea de noi tratamente și leacuri pentru o mare varietate de boli, atât mentale, cât și fizice.

„Descoperirea noastră iluminează modul în care Lactobacillus rezident în intestin influențează tulburările de dispoziție, prin reglarea sistemului imunitar„, a declarat dr. Gaultier, de la Departamentul de Neuroștiințe al UVA, de la Centrul pentru Imunologia Creierului și Glia (BIG Center). „Cercetarea noastră ar putea deschide calea spre descoperirea unor terapii foarte necesare pentru anxietate și depresie.”

Microbiota și depresia

Intestinele noastre găzduiesc în mod natural nenumărate bacterii, ciuperci și viruși. Există mai multe microorganisme care trăiesc în și pe noi decât celule în corpul nostru.

Acest lucru poate suna dezgustător, chiar alarmant, dar oamenii de știință au realizat din ce în ce mai mult că aceste organisme minuscule și interacțiunile lor nesfârșite sunt esențiale pentru sănătatea sistemului nostru imunitar, pentru sănătatea noastră mentală și pentru multe alte aspecte ale bunăstării noastre.

Se știe că perturbările microbiotei, fie din cauza unei boli, a unei alimentații necorespunzătoare sau a altor cauze, contribuie la multe boli și chiar ajută la răspândirea cancerului.

Așadar, cercetătorii au fost extrem de entuziasmați în ultimii ani de potențialul de a lupta împotriva bolilor vizând microbiota.

Primele încercări de manipulare a florei intestinale cu ajutorul bacteriilor benefice, numite probiotice, au avut rezultate mixte.

O mare parte a problemei a fost dată de complexitatea microbiomului.

Se estimează că există 39 de trilioane de microorganisme în interiorul fiecăruia dintre noi, astfel încât încercarea de a înțelege ce fac anumite bacterii sau ciuperci – cu atât mai puțin modul în care acestea interacționează cu toate celelalte microorganisme și cu gazda lor – poate fi ca și cum ai încerca să numeri boabele de nisip de pe plajă.

Un studiu cum nu s-a mai făcut

Cercetările anterioare din laboratorul lui Gaultier au sugerat că bacteriile ar putea inversa depresia la șoarecii de laborator – o constatare extrem de promițătoare. Cu toate acestea, cercetătorii trebuiau să înțeleagă cum.

„Eram conștienți, din cercetările noastre anterioare, că Lactobacillus era benefic în îmbunătățirea tulburărilor de dispoziție și că se pierdea în urma stresului psihologic, dar motivele care stau la baza rămân neclare, în primul rând din cauza provocărilor tehnice asociate studiului microbiomului.”

Gaultier și echipa sa au decis să își continue cercetările privind depresia folosind o colecție de bacterii, cunoscută sub numele de Altered Schaedler Flora, care include două tulpini de Lactobacillus și alte șase tulpini bacteriene.

Cu ajutorul acestei comunități bacteriene rar folosite, echipa a reușit să creeze șoareci atât cu Lactobacillus, cât și fără Lactobacillus, ocolind nevoia de antibiotice.

Descoperiri revoluționare

Gaultier și colegii săi au reușit să explice exact modul în care Lactobacilii influențează comportamentul și cum lipsa bacteriilor poate agrava depresia și anxietatea.

Lactobacilii din familia Lactobaccillacea, au descoperit ei, mențin nivelurile unui mediator imunitar numit interferon gamma care reglează răspunsul organismului la stres și ajută la evitarea depresiei.

Înarmați cu aceste informații, cercetătorii sunt pregătiți să dezvolte noi modalități de prevenire și tratare a depresiei și a altor afecțiuni psihice în care Lactobacillus joacă un rol important.

De exemplu, pacienții care se luptă cu (sau riscă să se confrunte cu) depresia ar putea într-o zi să ia suplimente probiotice special formulate care să le optimizeze nivelurile de Lactobacillus util.

„Cu aceste rezultate în mână, avem noi instrumente pentru a optimiza dezvoltarea probioticelor, ceea ce ar trebui să accelereze descoperirile pentru terapii noi”, a declarat cercetătoarea Andrea R. Merchak.

„Cel mai important, putem explora acum modul în care menținerea unui nivel sănătos de Lactobacillus și/sau interferon gamma ar putea fi investigat pentru a preveni și trata anxietatea și depresia.”

Oamenii de știință de la UVA și-au publicat concluziile în revista Brain Behavior and Immunity, scrie gadgetreport.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.