Dacă Livia Stanciu afirma, în perioada în care conducerea Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, că instituţia este un partener al DNA, viitorul preşedinte al Curţii Supreme ar putea fi chiar o victimă a procurorilor anticorupţie. Judecătoarea Corina Corbu este singurul candidat la preşedinţia ÎCCJ, după ce actualul preşedinte, Cristina Tarcea, a renunţat că candideze pentru un nou mandat.
Corina Corbu a fost achitată definitiv de ÎCCJ, în mai 2018, în dosarul de corupție în care a fost vizată și Gabriela Bîrsan. Reîntoarse la Înalta Curte,judecătoarele Corina Corbu și Gabriela Bîrsan au constatat că posturile lor, care au fost suspendate în toată această perioada din cauza dosarului DNA, au fost ocupate, notează luju.ro. Aceasta după ce șefa ICCJ, judecătoarea Cristina Tarcea, a cerut CSM să scoată la concurs posturile, cererea fiind făcută în 2016, imediat după pronunțarea la fond a soluției de achitare. Astfel, reîntoarse în instanța, după ce au fost achitate, judecătoarele Corina Corbu și Gabriela Bîrsan au fost nevoite să aștepte pentru a-și ocupa posturile, dar și pentru a-și încasa indemnizațiile cuvenite pentru cei 4 ani de suspendare din funcție, ÎCCJ fiind în imposibilitatea de a le da drepturile salariale întrucât nu figurau pe schemă.
La decizia de achitare a reacţionat şi CSM. Într-un comunicat al Secţiei pentru judecători își exprima preocuparea pentru apărarea judecătorilor împotriva oricărui act care le-ar putea afecta independenţa sau imparţialitatea, ori ar crea suspiciuni cu privire la aceştia.
În urma deciziei de achitare, preşedintele Klaus Iohannis a semnat, în iulie 2018, decretul de numire a Corinei Corbu în funcţia de preşedinte al Secţiei de contencios administrativ din cadrul ÎCCJ, pe o perioadă de trei ani.
Ca urmare a modificării legilor justiţiei, preşedintele ÎCCJ nu va mai fi numit de preşedintele Iohannis, ci de secţia pentru judecători a CSM. Candidaţii pentru funcția de șef al Înaltei Curți vor susţine, în faţa Secţiei pentru judecători, un interviu care constă în susţinerea planului managerial şi verificarea aptitudinilor manageriale şi de comunicare, fiind vizate capacitatea de organizare, rapiditatea în luarea deciziilor, resistenţa la stres, capacitatea de analiză, sinteză, previziune, strategie şi planificare pe termen scurt, mediu şi lung etc.
De asemenea, Secţia pentru judecători va verifica şi cunoştinţele specifice funcţiei de preşedinte al ICCJ.
Calendarul concursului este:
- 30 mai - 1 iulie - depunerea candidaturlor la Secţia pentru judecători
- 1 iulie - 17 iulie - verificarea de către CNSAS dacă judecătorii care şi-au depus candidaturi au făcut parte din serviciile de informaţii înainte de 1990 sau au colaborat cu acestea
- începând cu data de 18 iulie - Secţia pentru judecători poate dispune analizarea candidaturilor şi numirea în funcţiile de preşedinte al ÎCCJ.