Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Icoana Maicii Domnului Platytera din catedrala băcăuană a necesitat 2.500.000 de tesere şi trei luni de muncă

doxologia.ro
icoana maica domnului

Catedrala din Bacău se află în plin proces de pictură, în tehnica mozaic. Spre sfârşitul anului trecut a fost montată icoana Maicii Domnului „Platytera”, iar în prezent sunt pregătite, în atelier, suprafeţele de lucru pentru scenele parietale verticale ale absidelor.

„Platytera”

2.500.000 de tesere şi 3 luni de muncă. Cam aşa ar putea fi rezumată icoana Maicii Domnului de pe bolta catedralei din Bacău, potrivit basilica.ro.

Citește și: Klaus Iohannis, mesaj de la tribuna ICCJ: anunță schimbarea legilor justiției

Numele icoanei „Platytera” provine din limba greacă și înseamnă „Cea mai înaltă decât cerurile”. De obicei este plasată în absida altarelor și are dimensiuni foarte mari, pentru a sublinia mijlocirea unică pe care o face Maica Domnului pentru oameni.

Arhidiaconul Sergiu Cojocar coordonează lucrările de pictură în catedrala băcăuană, din încredinţarea dlui Virgil Moraru, pictor bisericesc autorizat. În ceea ce priveşte icoana Platytera, ne spune părintele, „s-a vrut a fi o scena dinamica, cu mișcare îngerească, o compoziție amplă, care să redea întru totul titulatura de Împărăteasă a Cerurilor”.

„Compozitia însumează peste 150 mp, doar calota Sfântului Altar, la care se adaoga frontonul cu îngeri în zbor (aprox. 45 mp), arcada cu scena Înălțării (aprox 40mp) și arcada cu proroci (aprox 45 mp), toate în zona de Altar”.

În calotele absidelor au fost montate şi scenele: Nașterea Domnului – la Sud (aprox. 85 mp), Învierea Domnului – la Nord (aprox. 85 mp) și arcadele cu Proroci aferente nordului și sudului (aprox. 90 mp).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.