Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ignatul, o tradiţie pe cale de dispariţie: Doar România mai ţine 'steagul sus'

Ignatul e o tradiţie pe cale de dispariţie. Tăierea porcului în perioada Crăciunului era o tradiţie în numeroase ţări europene ca Albania, Serbia, Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia, Grecia, Italia, Slovenia, Portugalia, Spania, Ucraina, Irlanda, însă în prezent se pare că această practică e păstrată mai mult în România, Moldova şi Bulgaria.

Citeşte şi: INCREDIBIL o familie de români a fost luată 'pe sus' în timp ce tăia porcul

Dacă la români, această tradiţie se numeşte Ignat şi are loc pe 20 decembrie, la bulgari e cunoscută drept koleda şi înseamnă măcelar, la portughezi, matança, la sloveni, koline, winiobicie la polonezi şi zabíjaˇcka la slovaci.

Sacrificarea are în mod tradiţional loc iarna, înainte de începerea sezonului de Crăciun şi în unele ţări se întinde până la Revelion, pentru a asigura preparatele pentru mesele festive. De obicei, porcii sunt “adormiţi” înainte de a fi tăiaţi, fie prin asomarea electrică, fie prin împuşcarea cu pistolul cu glonţ captiv, fie prin gazarea cu CO2 sau cu alte substanţe narcotice.

Citeşte şi: Lovitură după lovitură a magistraţilor: Încă un 'greu' a încasat 30 de zile de arest

Însă în România, Bulgaria şi Moldova, aceştia sunt ucişi direct, prin tăierea gâtului sau li se înfige cuţitul în inimă. Dacă această tradiţie avea loc în anii ’90 chiar şi în unele state din SUA, fiind considerată un eveniment la care se strângea întreaga familie, în prezent, aceasta e pe cale de dispariţie, în multe ţări păstrându- se doar în câteva sate. Pe de altă parte, cehii îi acordau şi ei o mare importanţă. După tăierea porcului, tinerii îşi vizitau vecinii şi rudele şi le duceau cadouri de carne şi supă caldă, iar apoi organizau o petrecere în casa unde avea loc sacrificarea, intitulată karmina, la care oamenii erau invitaţi să vină cu măşti ca să mănânce şi să bea.

Citeşte şi: Cristoiu: Pe scena politică au mai rămas trei personalităţi interesante

Însă tradiţia a dispărut în prezent în Cehia, ea având loc rareori la diverse festivaluri, iar oamenii spun că sacrificau porcii din economie. În perioada comunistă era mult mai ieftin ca animalele să fie crescute în bătătură şi sacrificate tot acolo. În plus, tot mai multe ţări din Europa nu mai pun preţ pe preparatele culinare din porc pentru masa de Crăciun, ci preferă friptura de curcan, gâscă sau raţă.

Honky Tonk, un purcel de patru luni de la o fermă din Irlanda, nu va ajunge anul acesta pe masa de Crăciun. Şi asta, după ce le-a dovedit proprietarilor că este un excelent animal de companie, dându-se drept câine, şi nu porc. Acesta dă din coadă când cineva se joacă cu el şi fuge chiar după câinii fermei şi încearcă şi el să latre când aceştia se dau la oamenii care trec pe stradă. Pe de altă parte, un porc de 110 kilograme de la un abator din Suedia, simţind că i se apropie sfârşitul, a reuşit să fugă şi să scape de tăiere.

Citeşte şi: Urmarire ca-n filme pe strazile din Romania. Mai multe focuri de arma au fost trase

Acesta urma să fie transformat în jambon, un preparat nelipsit de pe masa suedezilor. Însă autorităţile locale au spus că ei nu au timp să caute porcul evadat, precizând că dacă va apărea, vor ajuta doar la prinderea lui, spun cei de la libertatea.

Citeşte şi: Eşec pentru DNA: Marian Oprişan a fost ACHITAT definitiv

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.