Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Igor Dodon, schimbare radicală de atitudine față de România

kremlin.ru
dodon

stiripesurse.ro vă prezintă principalele teme ale zilei din presa de mâine:

Digi24:

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a mulţumit călduros Guvernului român pentru renovarea grădiniţei din satul Sadova, localitatea sa natală, după nenumărate atacuri lansate la adresa României înainte şi după învestirea sa în funcţie, relatează UNIMEDIA.
„Reparaţia capitală a acestei grădiniţe a fost posibilă cu suportul prietenilor şi partenerilor noştri de peste Prut. Vreau să mulţumesc Guvernului României, prietenilor noştri pentru acest gest foarte frumos, pentru acest proiect social, care astăzi avem cu toţii posibilitatea să redeschidem această grădiniţă”, a spus liderul de la Chişinău.
„Domnule ambasador, din partea preşedintelui Republicii Moldova, din partea mea ca şi cetăţean şi băştinaş al acestui sat vreau să vă mulţumesc pentru acest gest”, a mai spus el la ceremonia de inaugurare a grădiniţei din Sadova. (Mai multe detalii AICI)

Adevarul:

Indiferent dacă dl. Liviu Dragnea, încă preşedintele PSD, partid aflat încă la guvernare, şi încă preşedintele Camerei Deputaţilor a ordonat sau nu direct, fără intermediari, celor de la ANAF să descindă în redacţia Rise Project, ceea ce s-a petrecut ieri în România este îngrijorător de-a dreptul.
Rise Project este supus unui control inopinat după ce a făcut dezvăluiri despre afacerile braziliene ale individului Dragnea Liviu tocmai în ziua în care se pregătea să dea publicităţii un document incendiar referitor la scandaloasele afaceri şi la nenumăratele matrapazlâcuri ale aceluiaşi ins care îşi închipuie că alegerile din 11 decembrie l-ar fi făcut stăpânul României.
În urma rezultatelor catastrofale pentru calitatea democraţiei şi autenticitatea democraţiei din România, ţara a ajuns să fie condusă de un guvern compus din oameni cu studii aproximative. Din agramaţi, din furi, din posesori frauduloşi de doctorate, din indivizi care au dificultăţi să îşi arate lumii teza pe baza căreia au devenit doctori în ştiinţe. Componenţa guvernului Tudose poate fi oricând asemănată cu cea a celor conduse în perioada comunistă de Manea Mănescu, Ilie Verdeţ sau Constantin Dăscălescu.
În schimb, marea majoritate a acestor indivizi care din minusculi activişti PSD au devenit peste noapte „excelenţe”, posedă averi nemăsurate, a căror dobândire este greu de explicat prin muncă cinstită.
Adunătura aceasta de submediocri care compun guvernul României, de maşini cu cheiţă care în şedinţele de Cabinet ştiu să rostească fără greşeală doar formula Domnule prim-ministru, pentru ca mai apoi să comită infracţiuni lingvistice în cascadă (numai în cele câteva secvenţe difuzate de Televiziuni de la sedinţa de guvern de ieri am auzit-o pe poliţista Carmen Dan pronunţând şaptisprezece, iar pe şeful şcolilor zicând clasa întâia, semidoctul Liviu Pop continuându-şi penibil recitalul seara, la Digi 24) face parte, în marea ei majoritate, şi din Parlamentul României. (Mai multe detalii AICI)

contributors.ro:

Nord Stream 2 poate părea o temă mică pentru Uniunea Europeană, dar nu este. Conjunctura politică actuală și tensiunile dintre nucleul franco-german și Grupul de la Vișegrad (în special Polonia) o fac să pară și mai mare decât este în realitate.
Adevărul este că, privit în detalii, gazoductul germano-rus aduce beneficii importante celor două ţări. Pentru Germania, Nord Stream 2 înseamnă asigurarea unor resurse de gaz suplimentare, în condiţii relativ avantajoase, fără intermediari, care vor compensa scăderea producţiei proprii de gaz a UE, preconizată la 50% în următorii 20 de ani, şi care ar putea transforma Germania într-un adevărat hub al distribuţiei de gaz spre alte ţări din Europa Centrală. Pentru Rusia, avantajele sunt şi mai evidente: creşterea vânzărilor de gaz spre Germania/Uniunea Europeană (deci, cumpărători credibili şi stabili), ocolirea unei Ucraine imprevizibile şi cu mari probleme la plata datoriilor (care mai şi „înţeapă” iarna conducta şi trage din porţia europenilor, fără să recunoască), creşterea dependenţei germane/europene de gaz rusesc, crearea unei noi pârghii politico-economice de influenţă în Uniunea Europeană, îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale cu principala putere europeană (indicator al unei posibile ridicări a sancţiunilor UE la adresa Rusiei, în viitor), şi chiar slăbirea rolului Zwischeneuropa, de intermediar al legăturilor dintre Moscova şi Berlin, şi plasarea întregii regiuni într-o poziţie de inferioritate strategică.
Pentru Polonia şi flancul estic al Uniunii Europene, ca să nu mai vorbim de Ucraina, proiectul Nord Stream 2 este dezavantajos şi chiar umilitor, arătând că, de fapt, Rusia poate face orice, tratând direct cu Berlinul (nici măcar cu Bruxellesul), trecându-şi conductele „peste capul” ţărilor din regiune şi nemaidepinzând de oficiile de intermediari (şi comisionari, desigur) pe care le-ar fi oferit aceste state. Cu excepţia României, care depinde în proporţie de doar 20% de importul de gaze din Rusia, celelalte ţări central şi est-europene se vor afunda şi mai mult în această dependenţă, pentru că vor trebui să-şi negocieze în continuare aprovizionarea fie cu Gazprom, dinspre Rusia, fie cu Germania, care va vinde, de fapt, tot gaz rusesc. În plus, există riscul ca Germania, care intenţionează să-şi închidă centralele nucleare în anii următori, să nu mai fie atât de interesată să caute alte surse de aprovizionare şi, în consecinţă, să nu mai investească în rute şi soluţii alternative, câteva decenii de acum înainte. (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Când se discută despre capitalul românesc versus capitalul străin din România, inevitabil se ajunge la următoare afirmaţie: investitorul străin vine şi pleacă, dar noi rămânem aici.
Şi mai întotdeauna se dă exemplul Nokia de la Cluj, care a investit într-o fabrică, a ajuns la un miliard de euro, după care a închis-o şi a plecat. Pentru venirea Nokia, autorităţile locale din Cluj-Napoca şi Jucu au întins covorul roşu.
Mai puţin se vorbeşte despre faptul că în parcul unde a stat Nokia au venit alţi investitori străini, deci clădirile şi spaţiile din parcul industrial nu au ajuns circul foamei, ci dimpotrivă.
De mai bine de un deceniu, de când au scăzut investiţiile străine imediat după criză, tot auzim că investitorii străini pleacă, iar în urma lor nu va rămâne nimic, decât capitalul românesc.
Ce ne arată ultimii opt ani: investitorii străini prezenţi în România, cei care au apucat să se instaleze, să facă angajări, nu numai că nu au plecat, ci dimpotrivă, şi-au extins capacităţile, au angajat mai mulţi oameni şi anunţă planuri de investiţii în continuare.
Au majorat salariile, de voie, de nevoie, au investit în trainingul angajaţilor pentru a putea executa operaţiuni mai complexe, au apărut centre de cercetare şi dezvoltare, au început să caute din ce în ce mai mulţi ingineri, programatori, softişti şi personal cu înaltă calificare.
Bineînţeles că investitorii, în special cei din automotive, se plâng de creşterea salariului minim pe economie, care s-a dublat în 4 ani, de lipsa forţei de muncă, de lipsa infrastructurii, de lipsa predictibilităţii fiscale etc. Face parte din fişa postului.
În realitate, nu au de gând să plece, pentru că România le oferă cel mai bun cost/preţ pentru investiţia lor, găsesc o forţă de muncă mai bine pregătită decât acum un deceniu, românii sunt mai adaptabili decât ungurii, bulgarii, sârbii, ucrainenii, turcii şi ruşii.
Bineînţeles că vor exista cazuri în care se vor mai închide din capacităţi pentru a se duce în alte zone. Dar vor fi nişte excepţii, nu un trend general. (Mai multe detalii AICI)

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.