Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ilie Bolojan NU CEDEAZĂ, deși ZECI de oameni au PROTESTAT pentru că îi lasă fără locuri de muncă: Avem structuri stufoase

bolojan

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, susține că în urma unei analize făcute în zece instituții subordonate s-a constatat că există structuri paralele ineficiente, personal supradimensionat și structuri administrative stufoase.

Potrivit unui comunicat al CJ Bihor, Ilie Bolojan a prezentat cea de-a treia etapă de reorganizare a instituțiilor din subordinea Consiliului, conform Mediafax.

Citește și: Ion Cristoiu ÎL TOACĂ pe Klaus Iohannis: A ținut MORȚIȘ să facă alegeri, convins că poporul îl iubește

La preluarea mandatului de către noua conducere a Consiliului Județean Bihor, a fost remarcat faptul că nu existau suficiente fonduri pentru plata salariilor către angajații Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor, din cauza unui deficit de peste 3 milioane de euro, se arată în comunicat. La începutul lunii decembrie, CJ Bihor a alocat, prin rectificare bugetară, suma de aproximativ 4 milioane de euro pentru plata salariilor, din fondul de rezervă al instituției și al Guvernului.

Reprezentanții instituției susțin că optimizarea activității din cadrul aparatului propriu și al instituțiilor din subordinea CJ este necesară pentru a se evita astfel de situații în anii următori.

Astfel, au fost făcute verificări în zece instituții subordonate: DGASPC, Muzeul Țării Crișurilor, Teatrul Regina Maria, Teatrul Szigligeti Színház, Filarmonica de Stat Oradea, Școala de Arte Francisc Hubic, Revista de cultură Familia, Revista Culturală Várad, Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”, care au indicat o serie de ineficiențe.

„Analizând aceste zece instituții, am constatat că există structuri paralele ineficiente, care nu își justifică existența, personal supradimensionat la majoritatea instituțiilor, structuri administrative stufoase.. De asemenea, am constatat cheltuieli nejustificate și de tipul umflării cheltuielilor de personal care în fapt ocoleau organigramele aprobate de Consiliul Județean. Contracte de colaborare, contracte cu PFA-uri, cu SRL-uri, contracte pe drepturi de autor. Am dispus ca toate acest contracte să fie sistate cu data de 1 ianuarie și sigur, acolo unde se organizează evenimente care impun colaboratori externi, contractele sunt justificate, dar va fi un control al acestora. Nu mai avem bani să alocăm aceste bugete pentru instituțiile Consiliului Județean, sens în care i-am invitat în urmă cu o lună pe toți managerii și i-am rugat să facă analize și să vină cu niște propuneri pentru a reorganiza activitățile și pentru a crește eficiența acestor instituții, deoarece cu data de 1 ianuarie nu mai avem capacitatea financiară să le alocăm aceleași bugete. Am luat decizia și am susținut fuziuni acolo unde acest lucru ni s-a părut fezabil, văzând ce se întâmplă în alte părți, scopul fiind acela ca lucrurile să funcționeze mai bine și să eficientizăm activitatea acestor instituții”, a precizat președintele Consiliului Județean.

Ilie Bolojan a explicat și situația de la cele două reviste de cultură, finanțate de CJ Bihor, „Familia” și „Várad”. Conform președintelui CJ Bihor, acestea își vor continua activitatea, însă partea administrativă va fi asigurată de Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”. Totodată, cele două redacții se vor muta în sediul bibliotecii.

În prima etapă de reorganizare, organigrama aparatului propriu al Consiliului Județean a fost redusă de la 195 la 97 de posturi. A doua etapă a presupus regândirea activității asociațiilor și fundațiilor susținute de Consiliul Județean, unde au rămas 25 din cele 80 de posturi existente, iar acum, în cea de-a treia etapă, au fost reorganizate zece instituții subordonate.

Din cele 1.973 de posturi cu jumătate de normă și cu normă întreagă, erau ocupate 1.808, restul fiind vacante. Noua organigramă este formată din 1.553 de posturi, ceea ce înseamnă o reducere efectivă de personal de aproximativ 14%.

„Prin aceste măsuri pe care încercăm să le luăm în toate cele trei etape,, din datele noastre, vom ajunge la niște economii care se situează în jurul valorii de 6 milioane de euro pe an. Jumătate din această sumă va fi folosită pentru a nu mai ajunge în situația de a nu putea plăti salariile celor de la DGASPC, iar cealaltă jumătate va merge în investiții la primăriile din județ, pentru că altă variantă nu avem să dezvoltăm acest județ”, a declarat Ilie Bolojan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.