Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În anul 2021, 227.500 persoane inactive doreau să lucreze, dar fie nu căutau de lucru, fie nu erau disponibile să înceapă lucrul

telemunca

Un număr de 227.500 persoane inactive doreau să lucreze în 2021, dar fie nu căutau de lucru, fie nu erau disponibile să înceapă lucrul, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), potrivit news.ro.

”În anul 2021, 227.500 persoane inactive doreau să lucreze, dar fie nu căutau de lucru, fie nu erau disponibile să înceapă lucrul Ponderea persoanelor subocupate în totalul populaţiei active a fost în anul 2021 de 1,4%, cu 0,2 puncte procentuale mai mare decât în anul precedent. Forţa de muncă potenţială adiţională3 cuprindea 227.500 persoane, în scădere cu 9,5% faţă de anul anterior. În anul 2021 numărul şomerilor BIM a fost de 459.200 persoane”, arată datele INS.

Rata şomajului este cel mai vizibil indicator rezultat din Ancheta forţei de muncă în gospodării, utilizat pentru a caracteriza o multitudine de aspecte economice şi sociale. Alături de acesta, pentru a oferi o imagine completă a situaţiei şi evoluţiei pieţei muncii, INS publică, cu periodicitate anuală, un set de 3 indicatori, reprezentând categorii de populaţie ocupată sau inactivă având unele similitudini cu populaţia în şomaj şi grade diferite de ataşament faţă de piaţa muncii (comparativ cu situaţia standard a categoriei din care fac parte) şi anume: persoane subocupate; persoane inactive care caută un loc de muncă, dar nu sunt disponibile să înceapă lucrul; persoane inactive care nu caută un loc de muncă, dar sunt disponibile să înceapă lucrul.

Ultimii 2 indicatori („persoane inactive care caută un loc de muncă, dar nu sunt disponibile să înceapă lucrul” şi „persoane inactive care nu caută un loc de muncă, dar sunt disponibile să înceapă lucrul”), alcătuiesc împreună „forţa de muncă potenţială adiţională”. Setul de 3 indicatori constituie „arii” de diferenţiere şi întrepătrundere între populaţia ocupată şi cea în şomaj, pe de o parte, şi între şomeri şi populaţia inactivă, pe de altă parte.

Din rândul populaţiei inactive în vârstă de 15-74 ani (6.355.800 persoane), 227.500 persoane făceau parte din forţa de muncă potenţială adiţională (în scădere cu 24,0 mii faţă de anul precedent). Dintre acestea: 215.200 persoane erau disponibile să înceapă lucrul, dar nu căutau un loc de muncă.

În anul 2021, raportul procentual dintre această categorie de persoane şi populaţia activă a fost de 2,6%. 12.300 persoane căutau un loc de muncă, dar nu erau disponibile să înceapă lucrul.

De reţinut faptul că în anul 2021, 117.400 persoane ocupate cu program parţial doreau şi erau disponibile să lucreze mai multe ore decât în prezent, fiind considerate persoane subocupate. Această categorie de persoane a reprezentat 1,4% din populaţia activă, 1,5% din populaţia ocupată şi 39,7% din numărul total al persoanelor care lucrau cu program de lucru parţial. Faţă de anul precedent, numărul persoanelor subocupate a crescut cu 15.700.

Persoanele subocupate sunt persoane ocupate care lucrează cu program parţial, care doresc şi sunt disponibile să lucreze mai multe ore decât în prezent.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.