DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

În Europa se constată un regres al libertăţii presei; presa din România este parţial liberă/ RAPORT

presa, ziare

Europa este continentul unde libertatea presei a regresat cel mai mult în ultimii zece ani - este concluzia unui raport al organizaţiei Freedom House, în care România este inclusă printre ţările cu presă 'parţial liberă'.

Vezi și:presa_992443.html" target="_blank"> DNA a pus sechestru pe doua vile din Saint Tropez apartinand lui Horia Simu (presa)

Dintre statele Uniunii Europene, 'parţial liberă' mai este considerată şi presa din Ungaria, Bulgaria, Italia, Grecia şi Croaţia. În toate celelalte state ale blocului comunitar, Freedom House estimează că presa este 'liberă'. 

Pe ansamblul continentului european (incluzând şi statele CSI), singurele ţări unde conform criteriilor acestui ONG presa nu este liberă sunt: Rusia, Belarus, Turcia, Macedonia, Armenia şi Azerbaidjan. Printre ţările cu presă 'parţial liberă' se regăsesc de asemenea Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Bosnia, Albania şi Muntenegru. 

Pentru a ajunge la aceste concluzii, Freedom House a acordat fiecărei ţări un punctaj pe o scară de la 0 (scorul cel mai bun) la 100 (scorul cel mai slab), luând în calcul 23 de criterii împărţite în trei categorii reprezentate de mediul politic, legislativ şi economic. 

De exemplu, referindu-se la Turcia, în opinia Freedom House guvernul de la Ankara 'profită' de ameninţările teroriste pentru a îngrădi libertatea presei, iar prin invocarea legislaţiei antiteroriste sunt arestaţi ziariştii care critică regimul politic, sunt cenzurate publicaţiile online şi sunt expulzaţi unii jurnalişti străini. 

În Serbia, numeroşi jurnalişti au fost agresaţi fizic, fapt care a amplificat autocenzura, în timp ce în Macedonia şi Bosnia au existat atacuri şi ameninţări cu moartea la adresa jurnaliştilor, mai ales a celor care investighează corupţia clasei politice, notează Freedom House. 

Acest ONG evidenţiază şi sporirea controlului guvernamental asupra presei în Polonia, după ce noul executiv conservator a emis o lege despre care se consideră că ar oferi pârghii de control guvernamental direct asupra radioului şi televiziunii publice. Totuşi, Polonia este inclusă de Freedom House în rândul ţărilor cu presă liberă. 

În aceeaşi categorie sunt menţionate şi Franţa, Spania şi Marea Britanie, deşi ONG-ul aminteşte că în toate aceste trei ţări au fost propuse anul trecut legi care, invocând riscurile teroriste şi securitatea publică, restrâng libertatea presei, iar în primele două ţări aceste acte normative au fost deja adoptate, în timp ce în Marea Britanie încă se poartă dezbateri. Pe de altă parte, atacul asupra publicaţiei satirice Charlie Hebdo a adus Franţa pe locul doi în lume în funcţie de numărul ziariştilor asasinaţi, după Siria, opt jurnalişti fiind ucişi în acel atac. 

De asemenea, valul de refugiaţi a condus la unele limitări ale libertăţii presei, mai estimează Freedom House, care dă în acest sens exemplul Ungariei, menţionând că cel puţin şapte ziarişti străini au fost agresaţi în timp ce încercau să relateze de la faţa locului despre confruntările dintre migranţi şi forţele de ordine. AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.