Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Între 2012-2015 a curs cu plângeri penale din ANAF împotriva contribuabililor

Nu mi-aș dori ca vreun condamnat definitiv pentru corupție sau fapte asimilate corupției să ajungă să croiască bugetul țării în anul 2017, deși mulți dintre ei se cer la scenă deschisă, la fel cum nu mi-aș dori nici să continue sarabanda plângerilor penale ale ANAF împotriva contribuabililor corecți sau pentru erori minore în declarațiile fiscale.

Pentru prima dată în istoria ANAF, mai mult de jumătate din contestațiile transmise de către contribuabili în anul 2015 sunt nesoluționate pentru că ANAF a făcut plângeri penale și automat contestația se suspendă de la soluționare. ANAF și-a bătut singur cuie în picior și întârzie recuperarea efectiva a prejudiciilor acolo unde ele se dovedesc reale. Sarabanda plangerilor penale pentru orice chestiune minora trebuie reglata. Spre comparație, în anul 2011 un sfert din contestațiile trimise către ANAF s-au transformat în plângeri penale. Tot pentru prima dată, în anul 2015, doar 6% dintre contestații sunt soluționate de către ANAF în favoarea contribuabililor, față de o cincime în anul 2011.

E important ca ANAF să facă curățenie în mediul de afaceri pentru reguli corecte pe piață, dar nu să blocheze funcționarea economiei reale, iar rezultatele pentru diminuarea semnificativă a evaziunii fiscale să aștepte până la calendele grecești. Greșelile instituționale și umane trebuie asumate și corectate. Nici hoții nu stau degeaba și își modelează comportamentul lor la aceste realități. Dacă ANAF nu-și îmbunătățește abordările pentru lupta cu evaziunea fiscală, riscăm să rămânem cu hoții și fără agenți economici autohtoni corecți.

Să mă explic mai pe larg. Din 2012 încoace, an de an, au crescut plângerile penale împotriva contribuabililor dinspre Directoratul general de soluționare a contestațiilor (DGSC) de la ANAF. În perioada 2012-2015, peste 13.450 de capete de cerere de urmărire penală au fost transmise de la ANAF pentru sume totale constestate de circa 14 miliarde de lei.

Până în prezent, un sfert dintre dosarele ajunse în instanțe anii anteriori au fost soluționate definitiv în favoarea contribuabililor și trei sferturi în favoarea ANAF. Aceste proporții se vor modifica, probabil, în favoarea contribuabililor în urma avalanșei de dosare remise în ultimii 4 ani. Chiar si asa, 1 din 4 dosare remise în instanță de către ANAF se dovedesc greșit abordate.

România nu are tribunale fiscale, deși ar trebui să le aibă. Instanțele judecătorești actuale sunt încărcate cu multe dosare fiscale care ar fi trebuit soluționate administrativ în DGSC, așa cum se întâmplă în țările civilizate, dar teama funcționarilor ANAF de a-și asuma răspunderea deciziilor a aruncat aceste contestații în curtea parchetelor și a instanțelor. Exasperarea mediului de afaceri și a contribuabililor corecți care contestă prejudiciile stabilite de către ANAF este justificată. În loc de soluționări ale contestațiilor pe cale administrativa, se aleg cu plângeri penale. Apoi durează ani de zile anchetele și procesele, timp în care unele firme falimentează, iar riscul reputațional costă mult economic.

Soluția pe termen scurt este reforma DGSC prin recuperarea rapidă a prejudiciilor, cât mai mult posibil pe cale administrativă, și stabilirea unei site mai fine juridice pentru plângerile penale transmise de către ANAF - o decizie care trebuie tranșată la masă cu toți actorii instituționali direct vizați. Crearea avocatului contribuabilului este o altă variantă de acțiune care merită de asemenea analizată și luată în calcul, așa cum au făcut spaniolii, americanii sau canadienii. Pe termen lung, este însă obligatorie profesionalizarea fiscală a judecătorilor și completarea instituției contestațiilor din ANAF cu crearea tribunalelor fiscale, pentru a scurta durata proceselor și pentru a oxigena mai repede mediul de afaceri.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.