Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În plină pandemie, Klaus Iohannis participă la Summitul Partidului Popular European. Prin sistem videoconferinţă

Administratia Prezidentiala
Klaus Iohannis

Joi, de la ora 12,00, şeful statului va participa prin sistem videoconferinţă la Summitul Partidului Popular European, anunţă Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele Iohannis participă, joi, şi la videoconferinţa cu membrii Consiliului European pe tema măsurilor privind gestionarea pandemiei COVID-19, potrivit Administraţiei Prezidenţiale. Această videoconferinţă va avea loc la ora 16,00.

În videoconferinţa Consiliului European, liderii statelor şi guvernelor din Uniunea Europeană continuă lucrările privind răspunsul UE la pandemia de COVID-19. Întrunirea din 23 aprilie este cea de-a patra videoconferinţă pe această temă, notează Agerpres.

La videoconferinţa din 26 martie membrii Consiliului European au convenit că sunt necesare o strategie coordonată de ieşire, un plan de redresare cuprinzător şi investiţii fără precedent. Liderii i-au însărcinat pe preşedintele Consiliului European şi pe preşedinta Comisiei Europene să pregătească o foaie de parcurs şi un plan de acţiune care să asigure bunăstarea tuturor europenilor şi să permită revenirea UE la o creştere solidă, durabilă şi favorabilă incluziunii, bazată pe o strategie verde şi digitală.

Această foaie de parcurs privind ridicarea treptată a măsurilor de izolare luate în urma pandemiei cauzate de coronavirus a fost prezentată de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe 15 aprilie.

În foaia de parcurs se arată că momentul oportun pentru a relaxa măsurile de izolare ar trebui să se bazeze pe o serie de criterii precum: diminuarea semnificativă şi stabilizarea răspândirii bolii pe o perioadă îndelungată; existenţa unor capacităţi suficiente în cadrul sistemului de sănătate, ţinând seama, de exemplu, de rata de ocupare a secţiilor de terapie intensivă şi de disponibilitatea cadrelor sanitare şi a materialului medical; o capacitate adecvată de monitorizare, inclusiv capacitatea de testare la scară largă pentru a detecta şi a izola rapid persoanele infectate, precum şi capacitatea de localizare şi de urmărire.

Comisia şi Consiliul au mai subliniat, în foaia de parcurs, că, deşi calendarul şi modalităţile de ridicare a măsurilor de izolare diferă de la un stat membru la altul, este nevoie de un cadru comun, de o abordare europeană. Acest cadru comun ar trebui să fie bazat pe coordonarea dintre statele membre şi pe notificarea UE în momentul ridicării restricţiilor.

Foaia de parcurs prezentată de cele două instituţii la 15 aprilie are caracter de recomandare pentru statele membre şi a fost adoptată în condiţiile în care unele ţări membre, printre care Austria, Spania, Danemarca şi Cehia, au început deja să ridice unele restricţii.

Cu prilejul aceleiaşi videoconferinţe, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a prezentat patru priorităţi ale strategiei de redresare: piaţa internă, o strategie de investiţii masive, responsabilitatea şi acţiunile externe ale UE, rezilienţa şi guvernanţa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.