Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În România s-au făcut 225 de transplanturi de celeule stem de la donatori neînrudiți (medic)

ASSMB
transplant

Cu ajutorul Registrului Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice au fost facilitate din 2013 și până în prezent, în România, 225 de transplanturi de la donatori neînrudiți, potrivit directorului Registrului. Puțin peste 62.000 de persoane sunt înscrise în Registru.

„Celulele stem sunt extrem de importante pentru că ele reprezintă tratamentul și șansa de a vindeca boala. Este cel puțin până la acest moment, singura modalitate de a trata un cancer. Cancerele de sânge pot fi tratate de persoane care sunt compatibile cu persoanele care sunt diagnosticate cu leucemie, sau cu alt cancer de sânge. Anul trecut a fost celebrat numărul de un million de pacienți tratați cu celule donate”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Aurora Dragomirișteanu, Director General al Registrului Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice.

Potrivit doctorului, în România sunt puțin peste o mie de persoane care au beneficiat de transplant, dar mulți dintre ei de la donatori înrudiți, adică de la frate sau soră.

„Dintre aceștia, jumătate au făcut autotransplant, pentru că sunt limfoame care pot fi tratate de către pacientul însuși atunci când boala este în remisie, iar cealaltă jumătate sunt transplanturi de la alte persoane”, mai spune Aurora Dragomirișteanu.

Potrivit sursei citate, până acum, în România, cu ajutorul registrului au fost facilitate 225 de transplanturi de la donatori neînrudiți.

„Important este ca un număr cât mai mare de persoane, mai ales tineri, pentru că se presupune că ei sunt mai sănătoși, să se înscrie în registru pentru a crește șansă de a găși un donator compatibil cu pacienții români. Este important să ne înscriem în registru pentru că această șansă este de 1 la 500.000 , în general, iar în comunitățile geografice mai restrânse, șansa crește la 1 la 200.000. Dar tot trebuie să avem 200.000 de persoane, că să-i găsim unui pacient o persoane care să-i fie compoatibila. Cu cât registru este mai mare, cu atât această șansă crește”, explică Aurora Dragomirișteanu.

Doctorul mai precizează faptul că în Registru sunt doar 62.000 de persoane înscrise.

„Până acum în Registru sunt înscrise puțin peste 62.000 de persoane, ceea ce este foarte puțin, mai ales dacă e să facem o comparație între registrul nostru și alte registre din alte țări care au milioane de persoane înscrise. Statisticile ultimilor ani arată că la fiecare 100 de mii de locuitori sunt 3 până la 5 persoane care la un moment dat sunt diagnosticate cu cancer de sânge”, a mai precizat directorul Registrului Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice, care, luni, a participat la un seminar la Facultatea de Electronică despre importanța donării de celule stem, la care au participat mai muți studenți.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.