Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În timp ce România se umple de urși, Comisia Europeană a pus gând rău lupilor - Sunt un 'pericol real', după un atac la ferma Ursulei von der Leyen

lupi

Întoarcerea lupului în Europa reprezintă un "pericol real" pentru animale și pentru viața oamenilor, a avertizat luni Comisia Europeană, care a anunțat că intenționează să revizuiască statutul de protecție al acestei specii.

Executivul va intra acum într-o "nouă fază" a procesului său de a decide dacă să retrogradeze sau nu statutul de conservare al lupilor, prin colectarea de date relevante de la comunitățile locale și de la oamenii de știință, în urma apelurilor tot mai numeroase ale fermierilor europeni, notează Euronews.

"Trebuie să avem un set de informații și date actualizate cu privire la statutul lupului pentru a putea lua măsuri suplimentare", a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Poneiul președintei Comisiei Europene, ucis de lupi

Specia este în prezent strict protejată în temeiul Directivei Habitate, adoptată în 1992, care interzice capturarea sau uciderea deliberată a lupilor în sălbăticie.

Însă haitele de lupi au revenit recent în regiunile UE de unde au fost absente timp de decenii, atacând animale și alimentând tensiunile în comunitățile agricole și de vânătoare.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost afectată personal în luna septembrie a anului trecut, când poneiul ei în vârstă de 30 de ani, Dolly, a fost ucis de un lup mascul în nord-estul Germaniei.

"Concentrarea haitelor de lupi în unele regiuni europene a devenit un pericol real pentru animale și, potențial, și pentru oameni", a declarat luni von der Leyen.

Derogările de la Directiva Habitate permit fermierilor să ia măsuri specifice pentru a-și proteja culturile și mijloacele de trai, cum ar fi utilizarea de capcane "soft-catch" pentru lupi.

Von der Leyen a îndemnat autoritățile locale și naționale "să ia măsuri acolo unde este necesar" prin implementarea unor astfel de derogări.

Fermierii vs. ecologiștii

Comunitățile de fermieri din întreaga Europă au solicitat retrogradarea statutului de conservare a lupilor ca răspuns la amenințarea tot mai mare reprezentată de haitele de lupi.

În noiembrie anul trecut, o rezoluție a Parlamentului European a solicitat Comisiei să sprijine sectorul agricol prin asigurarea unei mai mari flexibilități în ceea ce privește protecția animalelor împotriva atacurilor.

Partidul Popular European, cel mai mare grup din Parlament, a condus astfel de apeluri, poziționându-se ca apărător al drepturilor fermierilor în reformele cheie de mediu ale UE.

Austria, Belgia, Cehia, Franța, Germania și Italia se numără printre statele membre ale UE care au înregistrat o creștere dramatică a numărului de animale ucise. În Austria, unde numărul de animale ucise de haitele de lupi ar fi crescut cu 230%, ajungând la 680 în 2021, mai multe regiuni au permis în mod controversat uciderea lupilor pentru a contracara impactul negativ asupra fermierilor.

Ecologiștii și ONG-urile susțin că astfel de ucideri încalcă legislația UE.

România ține cu lupii

La începutul acestui an, 12 miniștri ai mediului din UE i-au scris lui Virginijus Sinkevičius, comisarul european pentru mediu, solicitându-i executivului să nu "slăbească protecția juridică a lupului". Scrisoarea, inițiată de Slovacia, a fost semnată de miniștrii din Bulgaria, Germania, Grecia, Spania, Irlanda, Cipru, Luxemburg, Austria, Portugalia, România și Slovenia.

"Recuperarea lentă a populațiilor de lupi din UE trebuie sărbătorită, nu temută", a declarat Reineke Hameleers, director executiv la Eurogroup for Animals, ca răspuns la anunțul făcut luni de Comisia Europeană,

"Acest succes rămâne fragil, deoarece majoritatea populațiilor transfrontaliere de lupi din UE nu au atins încă o stare de conservare favorabilă. După ce am investit toate aceste eforturi și fonduri, retrogradarea statutului de protecție a lupilor nu numai că le-ar afecta bunăstarea, dar le-ar pune în pericol supraviețuirea și i-ar condamna înainte de a putea fi salvați", a adăugat Hameleers.

Potrivit Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN), lupul se numără printre speciile "cel mai puțin îngrijorătoare", populația sa din Europa "crescând ca număr și extinzându-și aria de distribuție" începând cu anii 1970.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.