Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INACO propune 4 măsuri simple și eficiente pentru circulația rutieră și fluidizarea traficului din București

Autori: Bogdan Dumitrescu și Andreea Paul

Primăria municipiului București și ministerul Transporturilor au înființat vineri un grup de lucru comun pentru fluidizarea traficului din București la nivelul Ministerului Transporturilor și Primăriei Capitalei.

INACO propune trei soluții simple și extrem de eficiente, considerând că orice măsură care în mod real poate fluidiza circulația în Capitală face Bucureștiul un oraș mai competitiv, reduce poluarea și aduce mari beneficii financiare atât cetățenilor cât și administrației locale.

Pentru ca în viitor să facem din București un Smart City, trebuie să luăm niște măsuri “deștepte” de pe acum:

1. Pe teritoriul orașului București ar trebui să fie permisă efectuarea curbei la dreapta în intersecțiile semaforizate, chiar dacă semaforul arată culoarea roșie. Desigur, după acordarea priorității tuturor mașinilor care circulă “pe verde”.

Această măsură funcționează de decenii în Statele Unite, dar și în țările vecine din fosta Iugoslavie și își arată eficiența prin fluidizarea traficului cu aproximativ 20%.

“Verdele intermitent” din anumite intersecții este doar o măsură intermediară care ar trebui extinsă la toate semafoarele din Capitală ca regulă, chiar fără semnalizarea luminoasă intermitentă. Pe toate semafoarele din Capitală – unde eficiența acestei măsuri este semnificativă – se pot pune indicatoare pe care să scrie “Efectuarea curbei la dreapta permisă” sau măsura se poate disemina pe tot teritoriul național prin modificarea legislației privind circulația auto.
Până la eventualele modificări legislative, măsura poate fi aplicată imediat în București. La intrarea în Capitală se pot pune indicatoare care să precizeze “Pe teritoriul orașului București este permisă efectuarea curbei la dreapta în intersecțiile semaforizate”.

2. Regula fermoarului. În țările occidentale – Germania, de exemplu – se aplică o regulă banală care permite “democratizarea” și eficientizarea circulației de pe străzile secundare.

Pentru eliminarea cozilor nesfârșite de pe străzile din București, ar trebui ca circulația să fie intermitentă: după ce a trecut cu prioritate o mașină pe strada principală, următoarea mașină cu prioritate de trecere să fie prima mașină de pe strada secundară. Și tot așa, ca în alternanța dinților unui fermoar.
Această măsură poate fi recomandată participanților la trafic din Capitală – unde este cea mai mare nevoie de aplicarea ei, dar poate fi impusă și prin modificarea Regulamentului de Circulație pe tot teritoriul României, ca în cazul primei propuneri

3. (Re)introducerea semafoarelor cu cifre luminoase care afișează timpul cât durează diferitele culori ale semaforului.
Acestea au funcționat până acum câțiva ani, până când au fost eliminate total din București – cel mai probabil pentru că în anumite intersecții se putea vedea durata foarte mare a staționării
. Sau cine știe de ce…

Semafoarele cu afișarea timpului sunt prezente în mai toate orașele mari din România în afară de București – după cum știți – și fluidizează circulația semnificativ în intersecțiile semaforizate. Bucureștiul, ar trebui să le urmeze urgent exemplul.

Aceste trei măsuri pot fi luate imediat, iar aplicarea primelor două poate fi foarte rapidă cu participarea activă a agenților de circulație. Se pot efectua urgent studii de impact privind aceste măsuri și ele se pot aplica urgent. Doar a treia măsură necesită investiții, dar care pot fi făcute treptat începând cu marile intersecții ale Capitalei.

INACO mai are o propunere suplimentară legată de circulația din București, care, chiar dacă aparent nu folosește fluidizării traficului, poate influența pozitiv și imediat mediul atât de poluat din intersecțiile aglomerate.
Este simplu: La culoarea roșie a semaforului, ar trebui ca participanții la trafic să oprească motorul autoturismului.
Măsura se aplică în China permanent – unde este obligatorie atât oprirea motorului, cât și tragerea frânei de mână la culoarea roșie a semaforului. Măsura s-a aplicat sezonal în Londra iarna aceasta pentru scăderea poluării. Mașinile mai noi chiar au sistemul Stop & Start care opresc automat motorul la staționarea autovehiculului.
Această măsură ar trebui măcar recomandată conducătorilor auto din Capitală, pentru reducerea semnificativă a poluării orașului.

Sursa: http://inaco.ro/inaco-propune-patru-masuri-simple-si-eficiente-pentru-circulatia-rutiera-din-bucuresti/

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.