Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Înaintea finalului epocii Merkel, conservatorii germani își prezintă programul electoral: fără creşteri de impozite, ecologism şi contracararea Chinei

theleftberlin.files.wordpress.com
Angela Merkel CDU

Cu trei luni înaintea alegerilor care vor marca încheierea celui de-al patrulea, şi ultimul, mandat al cancelarului Angela Merkel, conservatorii germani şi-au prezentat luni programul electoral, care exclude orice creştere de impozite, promite acţiuni de combaterea a schimbărilor climatice şi contracararea Chinei ''în strânsă cooperare'' cu SUA, consemnează France Presse.

Programul de ''stabilitate şi reînnoire'', un text de 139 de pagini prezentat luni de candidatul la succesiunea Angelei Merkel, Armin Laschet, va fi baza de negociere pentru formarea unei eventuale coaliţii după legislativele din 26 septembrie, scrie Agerpres.ro.

Conform sondajelor, conservatorii Uniunii Creştin-Democrate (CDU) şi ai filialei bavareze a acesteia, Uniunea Creştin-Socială (CSU), sunt favoriţii scrutinului, în faţa Verzilor.

''După pandemie, creşterile de impozite nu sunt calea cea bună de urmat'' şi astfel de măsuri ar fi un ''obstacol pentru redresarea necesară a economiei noastre'', se argumentează în text.

Este însă exclusă şi reducerea vârstei de pensionare, stabilită în Germania la 67 de ani.

Această ţară are în prezent peste 7 milioane de angajaţi care au un aşa-zis ''mini-job'', adică un loc de muncă cu timp foarte redus şi remunerat cu o sumă lunară plafonată la 450 de euro, scutită de cotizaţii sociale. Conservatorii doresc să crească acest plafon la 550 de euro, pentru a stimula interesul atât al angajatorilor cât şi al angajaţilor pentru aceste locuri de muncă precare ce au fost în mod special afectate de pandemie.

În chestiunea combaterii schimbărilor climatice, pentru atingerea neutralităţii emisiilor de CO2 în anul 2045, alianţa CSU-CDU promite dezvoltarea mobilităţii electrice, a hidrogenului şi a carburanţilor de sinteză în transportul rutier. Totuşi, în program nu se mai regăseşte interzicerea din anul 2035 a motoarelor pe combustie, nici măcar a celor diesel. În schimb, CDU-CSU doreşte o creştere a costurilor certificatelor pentru emisiile de carbon la nivel european.

Agricultura este şi ea vizată de obiectivele de mediu, Armin Laschet şi echipa sa dorind dezvoltarea unor ferme neutre în emisii de CO2.

Un detaliu din program cere o revizuire a legislaţiei europene care protejează lupul - animal semnalat din nou tot mai frecvent în Germania - pentru a proteja turmele de ovine.

La capitolul politică externă se observă o schimbare de ton a conservatorilor germani faţă de China, deşi Angela Merkel a efectuat mai multe vizite în această ţară pentru a promova exporturile germane, iar la sfârşitul anului trecut a susţinut semnarea acordului UE-China privind investiţiile, demers între timp suspendat.

''Cea mai mare provocare de politică externă şi de securitate astăzi este reprezentată de Republica Populară Chineză'', se arată în programul conservatorilor germani, care descriu Beijingul drept ''un concurent, un partener de cooperare, dar şi un rival sistemic''. Prin urmare, Germania va trebui ''să contracareze voinţa de putere a Chinei în strânsă cooperare'' cu SUA, iar una dintre priorităţi va fi protejarea ''proprietăţii intelectuale'', se precizează în document.

Tonul este la fel de dur faţă de Rusia, despre care conservatorii germani afirmă că ''sfidează valorile noastre'' şi a încălcat dreptul internaţional prin anexarea Crimeei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.