Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului denunţă 'ameninţarea virulentă a discriminării şi rasismului'

onthedottranslations.com
onu natiunile unite

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului a denunţat marţi într-o pledoarie înflăcărată "ameninţarea virulentă a discriminării şi rasismului", referindu-se pe larg la violenţa împotriva femeilor, a persoanelor de origine africană, a comunităţii LGBTIQ+ şi a altor minorităţi, relatează AFP.

"Discriminarea şi rasismul sunt ameninţări virulente, atât pentru demnitatea umană, cât şi pentru relaţiile noastre ca fiinţe umane", a denunţat Volker Turk, în timpul primului său discurs general major în faţa Consiliului pentru Drepturile Omului, de la preluarea mandatului, toamna trecută, potrivit Agerpres.

Acestea "susţin desconsiderarea, umilesc şi încalcă drepturile omului, alimentând nemulţumirile şi disperarea şi împiedicând dezvoltarea", a subliniat Turk, în cadrul tradiţionalei treceri în revistă a celor mai flagrante încălcări ale drepturilor omului din lume.

Pe lângă "suspecţii" de serviciu obişnuiţi - ţări totalitare sau autoritare, zone de conflict, victime ale schimbărilor climatice -, acesta a denunţat în discurs şi excesele reţelelor de socializare, internetului şi inteligenţei artificiale, unul din caii săi de bătaie, notează AFP.

În ajunul Zilei Internaţionale a Femeii, comisarul ONU s-a declarat "profund şocat de desconsiderarea femeilor şi a egalităţii femeilor, provocată pe internet de o serie de aşa-numiţi ' influenceri ' ". El i-a acuzat că alimentează violenţa de gen şi "transformarea pe scară largă a femeilor în marfă".

Discriminarea femeilor şi fetelor este "una dintre cele mai grave încălcări ale drepturilor omului din lume, iar desfiinţarea acesteia va fi una dintre principalele direcţii ale activităţii noastre", a promis Volker Turk.

El a criticat în acelaşi timp Afganistanul, unde talibanii le privează pe femei de majoritatea drepturilor omului, precum şi Iranul, unde protestatarii cer mai multe drepturi pentru femei - uneori cu preţul vieţii lor. Comisarul ONU a lăudat pe de altă parte Sierra Leone şi Spania pentru progresele înregistrate în privinţa drepturilor femeilor.

Volker Turk a denunţat în alocuţiunea sa provocările deliberate împotriva minorităţilor - cum a fost Coranul ars în Suedia de un activist de extremă dreapta - care "are ca scop să creeze divizări între comunităţi". Este profund periculos, a subliniat el.

Turk a insistat totodată asupra "violenţei disproporţionate exercitate de poliţie împotriva persoanelor de origine africană", reprezentând, potrivit lui, un "exemplu al prejudecăţilor structurale adânc înrădăcinate în discriminarea rasială".

Oficiul comisarului ONU pentru drepturile omului a criticat recent, în acest sens, situaţia din Franţa, Regatul Unit, Irlanda şi Australia, dar mai ales Brazilia, unde numărul albilor ucişi de poliţie a scăzut cu 31% în 2021, în schimb cel al persoanelor de origine africană crescând cu 6%.

În Statele Unite ale Americii, "persoanele de origine africană au şanse de aproape trei ori mai mari să fie ucise de poliţie decât cele 'albe' ", a amintit Turk, remarcând - pentru a sublinia caracterul excepţional al cazului - că poliţiştii implicaţi în bătaia mortală administrată în ianuarie afro-americanului Tyre Nichols au fost puşi sub acuzare imediat.

"Dar chiar şi cele mai puternice acţiuni din cadrul forţelor de ordine nu vor avea succes pe deplin decât dacă se iau noi măsuri concrete pentru a combate rasismul şi structurile care îl perpetuează în societăţile noastre", a insistat Volker Turk.

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului şi-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea faţă de "agitaţia în creştere împotriva drepturilor persoanelor LGBTIQ+ în numeroase ţări, în principal şi recent în Africa de Est". El a criticat "retorica politicienilor care incită la ură", precum şi represiunea împotriva organizaţiilor LGBTIQ+.

"Săptămâna trecută, un proiect de lege ' antihomosexualitate ' foarte tulburător a fost introdus în parlamentul Ugandei, în timp ce în Burundi 24 de persoane au fost arestate în cadrul unei represiuni, dintre care multe erau implicate în educaţia privind SIDA", a menţionat Turk.

Acesta a denunţat extinderea, în Rusia, a legislaţiei care interzice "propaganda relaţiilor netradiţionale" la informaţii cu privire la sexualitatea LGBTIQ+, precum şi schimbarea de gen.

"Este de neconceput să ne confruntăm cu astfel de sectarism, prejudecăţi şi discriminare în secolul XXI, ce împiedică dezvoltarea tuturor membrilor societăţii", a insistat comisarul ONU.

Volker Turk a îndemnat totodată China să ia măsuri pentru a răspunde la "gravele preocupări" privind situaţia drepturilor omului din provincia chineză Xinjiang, subliniind că ONU este preocupată de protecţia minorităţilor cum sunt cea uigură din Xinjiang şi tibetană.

Turk a fost supus la presiuni de către ţări occidentale şi organizaţii de apărare a drepturilor omului să adopte o poziţie fermă faţă de Xinjiang, în urma unui raport exploziv al predecesoarei sale, Michelle Bachelet, privind eventuale crime împotriva umanităţii în această regiune din vestul Chinei, acuzaţii respinse de Beijing, aminteşte AFP.

Comisarul ONU a mai notat în discursul său şi preocupările ONU "faţă de restricţiile severe asupra spaţiului civic în general, inclusiv reţinerea arbitrară a unor apărători ai drepturilor omului, precum şi faţă de impactul Legii securităţii naţionale din Hong Kong".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.