Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Înaltul reprezentant internaţional în Bosnia ordonă finanţarea alegerilor din octombrie

aljazeera.com
Christian Schmidt

Înaltul reprezentant internaţional în Bosnia, diplomatul german Christian Schmidt, a făcut uz încă o dată de puterile sale speciale pentru a impune finanţarea alegerilor generale din octombrie, arătându-şi hotărârea de a debloca funcţionarea unor instituţii politice subminate de dispute naţionaliste, transmite AFP.

Schmidt anulase deja în aprilie o lege controversată a entităţii sârbe Republica Srpska, prin care aceasta încerca să treacă în proprietatea sa bunuri ale statului bosniac de pe teritoriul său, într-o nouă tentativă de a slăbi puterea centrală, potrivit Agerpres.ro.

De data aceasta, Înaltul reprezentant a intervenit pentru a înlătura piedicile puse de principalul partid al croaţilor din Bosnia (HDZ, dreapta naţionalistă) finanţării de către guvernul central a alegerilor convocate pentru data de 2 octombrie.

'Este urgent să facem astfel încât alegerile să se desfăşoară la termenul prevăzut', a declarat Schmidt într-o conferinţă de presă, explicând că a ordonat o alocare bugetară de 12,5 milioane de mărci bosniace (6,4 milioane de euro) pentru Comisia electorală.

'Alegerile nu sunt un dar al partidelor politice pentru popor, ci un drept fundamental al poporului într-o ţară democratică pentru a vota şi a-şi exprima opinia', a afirmat el, menţionând că nu este bucuros să fie nevoit să ia astfel de decizii.

Înaltul reprezentant dispune de puteri discreţionare care îi permit să impună decizii şi legi, sau să le anuleze, şi să demită aleşi în caz de încălcare a Acordului de pace de la Dayton (SUA) care a pus capăt războiului intercomunitar în 1995.

După încheierea acestui conflict, soldat cu aproape 100.000 de morţi, Bosnia este divizată în două entităţi, Republica Srpska şi Federaţia croato-musulmană, unite printr-un guvern central cu puteri slabe.

Croaţii contestă din ce în ce mai mult regulile electorale care le permit bosniacilor, larg majoritar în cadrul entităţii lor comune, să aleagă şi reprezentanţi croaţi, mai ales în preşedinţia colegială tripartită a Bosniei.

Ultimele negocieri privind o reformă a legii electorale au eşuat în martie, în ciuda eforturilor Washingtonului şi Bruxellesului de a obţine un acord al părţilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.