Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Încă o cifră cu probleme pentru Mihai Tudose: Ce sumă a atras, de fapt, România din fondurile europene

Inquam Photos / Octav Ganea
Mihai Tudose

Vizita în România a comisarului european Corina Creţu le-a oferit din nou ocazia politicienilor să vorbească despre sute de proiecte în Sănătate, Transporturi şi infrastructură locală pe care le vor face cu bani veniți de la Bruxelles.

În momentul de față, România se află sub media Uniunii Europene la fondurile atrase din actualul exerciţiu bugetar, cu o rată de absorbţie de doar 11%.

Citește și: Vești URIAȘE de la Bruxelles pentru sistemul sanitar: Pentru ce trimite Comisia Europeană sute de milioane

"5,2 miliarde am promis în campanie că vom lua, 5,2 vom lua, poate şi mai mult. Cele 2,9 miliarde de euro pentru agricultură le-am luat și apoi aproape un miliard am tras pentru celelalte programe”, a spus prim-ministrul Mihai Tudose la TVR 1.

Potrivit Europafm.ro, lucrurile nu ar sta așa. "2,9 miliarde de euro pentru agricultură” şi încă "aproape un miliard pentru celelalte programe" înseamnă un total care se apropie, în calculele sale, de 3,9 miliarde euro, bani încasaţi de la Bruxelles în acest an.

Europafm.ro a comparat aceste date cu cifrele oficiale ale Ministerului Finanţelor. Raportarea după primele şase luni ale lui 2017 arată că România a primit de la Comisia Europeană 2,1 miliarde de euro. Cea mai mare parte, adică peste 2 miliarde de euro, îl reprezintă subvenţiile directe acordate anual agricultorilor în statele membre şi o parte din banii pentru dezoltare rurală şi pescuit. Adică agricultura. Pentru marile proiecte de infrastructură şi dezvoltare regională în prima jumătate a anului au ajuns în România sub 5 milioane de euro.

Dacă rapoartele oficiale ale Finanţelor se opresc la finalul lunii iunie, Comisia Europeană oferă date la zi. Iată, deci, cum stă România în septembrie: din cele 3,3 miliarde de euro atrase din 2014 încoace, anul acesta s-a încasat 1,17 milioane de euro în programele pentru care se depun proiecte. Aşadar, fără subvenţiile din agricultură. Pentru acestea, Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură a transmis postului Europa FM că până la finalul lunii august a încasat de la Bruxelles 1,64 miliarde de euro.

Citește și: Șocul anului pe piața bancară. Consilierul premierului: 'O problemă de siguranță națională'

Datele actualizate ne duc aşadar la 2,8 miliarde de euro dacă includem şi subvenţiile agricole. De o sumă apropiată şi cu 1 miliard de euro de euro mai mică decât cea de care vorbeşte premeirul a amintit recent într-o emisiune tv inclusiv ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb.

"Împreună, pe ambele politici – coeziune şi politică agricolă comună – în momentul de faţă (finalul lunii august, n.red.) avem realizat 2,9 miliarde de euro”, a spus ministrul.

Mai mult, comisarul european Corina Creţu a vorbit la Bucureşti despre miliardul din fonduri de Dezvoltare Regională și de Coeziune ca fiind „o țintă a Guvernului României” despre care Comisia "speră să devină realitate” și a avertizat că "ritmul trebuie accelerat”.

Astfel, trăgând linie, sunt 2,8 miliarde de euro ajunse în 2017 în România, şi nu 3,9 miliarde de euro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.