Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Încă un an dificil pentru Turnul Eiffel, în pofida revenirii turiştilor după doi ani de pandemie

Turnul Eiffel

În pofida revenirii turiştilor după doi ani de pandemie, Turnul Eiffel, cel mai faimos monument francez, se pregăteşte să experimenteze ''un alt an dificil'' în 2022, explică într-un interviu acordat AFP preşedintele companiei de exploatare (Sete), Jean-François Martins, relatează AFP.

Monumentul parizian atrage în jur de 20.000 de persoane pe zi, la fel ca în vremurile bune. Ajutate de vreme, ''aceste vacanţe şcolare şi weekenduri însorite au confirmat atractivitatea turnului pe piaţa franceză şi europeană din apropiere'', subliniază Martins, potrivit Agerpres.ro.

Revenirea în forţă a europenilor (60%), ''prezenţa bună a americanilor'' (17%) şi a francezilor, o ''adevărată noutate'' (15%), sunt tendinţele puternice după două închideri, cu o durată cumulată de an, cauzate de pandemia de COVID-19.

Ceea ce compensează parţial refacerea lentă a operatorilor de turism şi absenţa ''pieţelor îndepărtate'', în special asiatice: Turnul Eiffel, care a primit 1,6 milioane de vizitatori de la începutul anului, vizează 5,5 milioane de intrări pentru 2022, ''adică cu 10% mai puţin decât în 2019'', ultimul an de referinţă.

''Poate părea extrem de bine, dar cei 10% care lipsesc sunt marja noastră'', a afirmat Martins. Şi dacă deficitul pentru 2021 a fost mai mic decât se aştepta datorită ''unui sfârşit de an bun'' - 43 de milioane în loc de 70, după 52 de milioane în 2020 -, Sete ''ar trebui să aibă în continuare un an dificil'' financiar în 2022.

''Această nouă situaţie deficitară va necesita foarte probabil o nouă recapitalizare'' de către acţionarii companiei, indică preşedintele acesteia, care încă speră la un ajutor specific din partea statului.

Între timp, monumentul are cea de-a 20-a campanie de pictură, care îşi propune să-i redea culoarea iniţială ''galben-maro'' de origine în vederea Jocurilor Olimpice din 2024.

De la 50 de milioane de euro, costul a urcat la 92 de milioane, indică managerul său care îşi păstrează obiectivul de a finaliza operaţiunea ''dacă se poate înaintea Jocurilor''.

Începută în 2019, operaţiunea a fost complicată şi încetinită de descoperirea unor urme de plumb în straturile anterioare. Această ameninţare sanitară ''rămâne subiect de îngrijorare majoră pentru şantierul de pictură, ceea ce justifică faptul că luăm 114 probe pe săptămână, dintre care 92 în zone publice'', subliniază fostul responsabil pentru sport şi turism la Primăria Parisului.

Un alt subiect sensibil pentru Turnul Eiffel: actele de delicvenţă, mai numeroase odată cu revenirea turiştilor. La sfârşitul lunii aprilie, o operaţiune majoră a poliţiei i-a vizat pe hoţii de buzunare, vânzători ambulanţi sau jucători de alba-neagra, principalele acte de delincvenţă înregistrate.

''Problema este reală, atât pentru vizitatorii noştri, cât şi pentru colaboratorii noştri'', a subliniat Martins care face apel la o prezenţă permanentă a poliţiei.

Sete ţine cont şi de problemele de mediu. Doborârea planificată de la poalele Turnului Eiffel a aproximativ 20 de copaci, dintre care unii foarte vechi, în cadrul proiectului de construire a unui depozit de bagaje şi a unor spaţii pentru angajaţi, a stârnit atâtea controverse la sfârşitul lunii aprilie încât primarul Parisului a renunţat la proiect în câteva zile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.