Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Incendiar. A fost pusă în mișcare strategia acuzațiilor de falsificare a alegerilor

Softul electoral folosit de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) este și anul acesta  ținta unor acuzații de fraudare a alegerilor, lansate de Cozmin Gușă, cel care a folosit această strategie și în 2004 în avantajul lui Traian Băsescu.

Acestea au devenit ceva obișnuit la fiecare scrutin electoral și reprezintă o strategie de mobilizare a alegătorilor dintr-o tabără prin încrâncenare și prin diabolizarea adversarilor din tabăra opusă.

Un efect colateral este însă acela firmele de IT au început să se fereasca să se mai bage în astfel de proiecte pentru AEP și pe bună dreptate evită zona politică pentru că riscă să devină ținta tuturor și victime colaterale ale bătăliei dintre candidați.

Anul acesta, deși 10 companii au cumpărat inițial caietul de sarcini propus de AEP, doar două au avut curajul să depună și oferte, iar acum au ce regreta.

După cum se știe, partidele fac numărători paralele în secțiile de votare, numărători care au fost prezentate începând cu noaptea de după încheierea alegerilor. Procesele verbale cu numărătoarea voturilor se încheie în prezența reprezentanților partidelor din secțiile de votare, a jandarmilor și, mai nou, a reprezentanților DNA descoperiți sau acoperiți, așa încât validitatea lor este controlată și răs-controlată.

Mai mult, reprezentanții partidelor  verifică cifrele rezultate în urma calculării voturilor așa cum apar pe procesele verbale originale pentru a le compara cu rezultatele prezentate de BEC.

ACL și PSD au prezentat deja numărătorile paralele ale voturilor fără să folosească softul AEP și acestea sunt  similare cu rezultatele oferite de BEC.

E bine de știut că prelucrarea  datelor în sistem se face exclusiv de către reprezentanții autorităților implicate legal în procesul electoral ( AEP, INS, STS) pentru că, o dată certificat de AEP cu 10 zile înainte de alegeri, softul a trecut definitiv în operarea angajaților acestor autorități. Niciun angajat al firmelor furnizoare nu mai are acces la acest program. Așadar se ridică întrebarea cine si de ce lansează fumigene pentru a manipula opinia publică? Răspunsul poate fi găsit în rezultatele nemulțumitoare ale taberei dinspre care au fost aruncate acuzațiile, dar și în strategia pentru turul II când suspiciunile de fraudare au menirea de a scuza un rezultat slab, dar și de a mobiliza votanții sub sloganul ”Nu pot ei fura cât putem noi vota”.

Acuzațiile nu pleacă întâmplător din zona lui Cozmin Gușă, cel care a transformat alegerile din 2004 într-un mare spectacol al fraudării alegerilor pentru a-i oferi un avantaj lui Băsescu. Coincidență sau nu, campania Realitatea TV vine într-un moment în care unul din patronii postului a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani, așa cum știripesurse a relatat AICI. Campania anti-corupție de la Realitatea TV intră așadar într-un mare impas prin condamnarea unuia din patroni exact pentru genul de infracțiune pentru care postul tv îi acuză pe alții.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.