Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INCENDIAR Cum a primit în zeci de rânduri mită o șefă MADR după reorganizarea postului și scăderea salariului - Dedesubtul trist al poveștii femeii

Agerpres
mita

STIRIPESURSE va prezenta în exclusivitate povestea unei funcționare, sefă de serviciu în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), care a acceptat primirea în zeci de rânduri a unor sume de bani, cu titlu de mită, după ce salariul i-a fost scăzut cu o mie de lei pe fondul unei reorganizări instituționale.

Femeia a fost dată în vileag în acest dosar de o colegă căzută în plasa procurorilor timișoreni anticorupție și a recunoscut totul în cadrul unui acord de recunoaștere al vinovăției.

Dosarul instrumentat pe numele femeii scoate la iveală și faptul că aceasta și-a pierdut soțul în vremea pandemiei, modalitățile în care primea banii lunar dar și motivele pentru care a recurs la acest gest.

Cazul este al Liviei Ciobanu, o femeie de 57 de ani, șef Serviciu Buget și Analiză Bugetară în cadrul Direcției Generale Buget Finanțe și Fonduri Europene din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aceasta a fost cercetată de DNA Timișoara pentru luare de mită în formă continuată, 35 de acte materiale. Concret, femeia a primit de 35 de ori mită.

În decembrie 2021 dosarul penal prindea formă prin denunțurile efectuate anterior de angajați ai Ministerului care atrăgeau atenția că „Martora denunțătoare i-a remis Liviei Ciobanu, șef Serviciu Buget Finanțe în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale produse alimentare și un laptop, iar din anul 2018 i-a dat acesteia o sumă lunară de aproximativ 2500 de lei, obținând de la acesta sprijin pentru aprobarea bugetului și a rectificărilor bugetare, precum și pentru dotarea direcției cu 4 autovehicule noi, calculatoare, fotocopiatoare, bani pentru carburanți, deplasări și salarii”.

„Sumele de bani erau trimise de o angajată a Direcției pentru Agricultură Județeană Caraș – Severin din sumele de bani primite suplimentar salariului la o căsuță poștală înregistrată pe numele soțului Liviei Ciobanu”.

Gabriela Felicia Mehedințu era consilier superior și, ulterior, director executiv al Direcției pentru Agricultură Județeană Caraș –Severin și a denunțat la DNA Timișoara cum ar fi oferit ani de zile „o sumă de 67.000 de lei (15.000 de lei în luna ianuarie 2018 și între 1500 și 3000 de lei/lunar în perioada mai 2018 – februuarie 2021) și un laptop marca HP (aparținând D.A.J. Caraș – Severin), în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intră în îndatoririle sale de serviciu, respectiv avizarea alocării de resurse financiare Direcției pentru Agricultură Județeană Caraș – Severin pentru achiziția de dotări materiale (autovehicule, stații de birou, stații de lucru portabile, imprimante, telefoane mobile și servicii de voce și date și alte obiecte de birotică)” colegei sale Ciobanu.

A compensat scăderea salariului din mita lunară

Procurorul DNA care a instrumentat dosarul notează în documentele transmise instanței de judecată ce a validat acordul de recunoaștere al vinovăției că după o succesiune de ordine de ministru ce vizau reorganizarea unor compartimente Livia Ciobanu a suferit o diminuare de salariu de aproximativ 1000 de lei.

Totodată se menționează în dosar, femeia ar fi avut trei credite la momentul acestei întâmplări, suma ratelor acestora fiind de aproximativ 7000 de lei lunar. Astfel se explică gestul cu valențe penale la care a recurs angajata MADR care avea pe mână gestiunea Fondurilor Europene.

„Astfel, consecutiv transformării compartimentului pe care-l conducea din serviciu în birou, venitul salarial al inculpatei Livia Ciobanu a scăzut cu circa 1000 de lei net.

În contextul în care inculpata avea de plătit rate la trei credite, cu o valoare lunară de circa 7000 de lei, i-a adus la cunoștință martorei denunțătoare această împrejurare și a începând cu luna mai 2018, a acceptat primirea cu frecvență lunară (începând cu luna mai 2018 și până în luna februarie 2021) a unor sume de bani cuprinse între 1500 și 3000 de lei de la martora denunțătoare.

Inițial, susnumitele au stabilit ca sumele de bani să fie depuse martora denunțătoare într-un cont bancar al soțului inculpatei,... (decedat la 2 martie 2020), iar, ulterior prin intermediul serviciilor Poștei Române, respectiv prin mandat poștal on-line, având convingerea că acest ultim mod de transmitere și primire a banilor nu poate fi urmărit.

Potrivit martorei denunțătoare, în situațiile în care se deplasa la București, sumele de bani erau înmânate Liviei Ciobanu, nefiind nevoie de transmiterea lor în modalitățile anterior menționate (prin depunere în contul bancar al soțului sau prin mandat poștal on-line).

Conform raportului de constatare din 09.09.2022, întocmit de specialistul din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara (în baza datelor comunicate de Banca ... în temeiul mandatului de autorizare a obținerii datelor privind tranzacțiile financiare nr. 519/09.09.2022), numitul ... (fiul martorei denunțătoare) a depus în numerar suma de 1500 de lei la data de 22.05.2018 (primul act material) și suma de 1500 de lei la 18.06.2018 (al 2-lea act material) în contul curent card ....”, se arată în dosarul de la instanță.

O „mână„ de „ajutor„ pe filieră instituțională

Cercetările din acest dosar, care este unul amplu și care vizează delapidarea a sute de mii de lei din fondurile MADR evocă și motivele pentru care, în mod clandestin și nelegal s-a ajuns la situația remiterii lunare a unor sume de bani cu titlu de mită Liviei Ciobanu.

„Cu privire la titlul cu care sumele de bani au fost remise lunar inculpatei Livia Ciobanu,  martora denunțătoare a precizat că la sfârșitul anului 2017 și începutul anului 2018, inculpata a facilitat obținerea de către Direcția pentru Agricultură Județeană Caraș-Severin a două autovehicule Dacia Duster.

Fiind conștientă de ajutorul dat de inculpată în vederea achiziționării de către D.A.J. Caraș – Severin a celor două autovehicule și că va avea nevoie și pe viitor de inculpată în scopul îmbunătățirii dotărilor materiale ale instituției, martora denunțătoare a început să-i remită lunar o sumă de bani de minim 1500 de lei, începând cu luna mai 2018 și până în luna februarie 2021.

În acest context, parcul auto al instituției s-a mărit în anul 2019 cu încă un autovehicul marca Skoda Octavia, iar în anul 2020 cu o autoutilitară marca Ford Tranzit Conect. De asemenea, în această perioadă, instituția menționată a achiziționat stații de lucru portabile (laptop-uri), telefoane mobile, imprimante color, copiatoare și alte dotări.

Martorul...care îndeplinea atribuții de conducător auto la D.A.J. Caraș-Severin confirmă faptul că la începutul anului 2017 la nivelul instituției existau două autovehicule vechi, iar începând cu anul 2017 parcul auto s-a mărit prin achiziția a două autovehicule marca Dacia Duster, a unui autovehicul Skoda Octavia (în anul 2019) și a unei autoutilitare marca Ford Tranzit Conect (în anul 2020). De asemenea, martorul arată că în perioada 2018-2020 instituția a fost dotată cu calculatoare, laptop-uri, imprimante și copiatoare profesionale.

Analog, martorul...director executiv al D.A.J. Caraș – Severin în perioada 2010 – aprilie 2018 și șef serviciu începând cu luna mai 2018 în cadrul aceleiași instituții, confirmă achiziția celor patru autovehicule de către instituție în perioada 2017 – 2020, precum și dotarea cu calculatoare, copiatoare, laptop-uri, încheierea de către instituție a unor contracte de servicii de telefonie mobilă, fiind primite chiar și telefoane mobile cadou.

Mai mult, martorul arată că, la acel moment, martora denunțătoare i-a spus în mod explicit că suma de bani pentru achiziția primului autovehicul a fost alocată D.A.J. Caraș – Severin datorită relațiilor pe care ea și le formase în cadrul ministerului, fapt confirmat încă de la sfârșitul anului 2017, când a formulat solicitarea pentru obținerea sumei de bani (în calitatea sa de director executiv al instituției), după ce aceasta  i-a confirmat că se va aproba, în urma discuțiilor purtate de ultima cu inculpata CIOBANU LIVIA.

De asemenea, martorul...a confirmat că dacă nu ar fi existat remiterile de bani și bunuri către inculpata CIOBANU LIVIA, are certitudinea că D.A.J. Caraș – Severin nu ar fi obținut sume de bani atât de mari pentru dotările instituției, având în vedere că în perioada de 8 ani în care a exercitat funcția de conducere de director executiv al instituției, nu s-a pus problema aprobării unor asemenea investiții, conchizând prin afirmarea faptului că în perioada 2018 – 2020 D.A,J, Caraș – Severin a beneficiat de un tratament preferențial din partea ministerului, raportat la alte direcții cu un potențial agricol mult mai mare (de ex. Timiș sau Arad), aspect care se datorează, în parte relațiilor martorei denunțătoare Gabriela Felicia Mehedințu la nivelul ministerului”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.