Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Începe NEBUNIA totală: zile de FOC, cu decizii care ar putea reseta jocul politic/ANALIZĂ

Twitter
sah

Sărbătorile de iarnă au trecut, iar jocul politic este pe cale să reînceapă în forță. Capul de afiș este ținut de războiul dintre președintele Klaus Iohannis și liderii coaliției de guvernare.

Citește și: Klaus Iohannis a activat opțiunea NUCLEARĂ: Liviu Dragnea, prins între ciocan și nicovală/ANALIZĂ

Președintele a respins nominalizările înaintate de Guvern pentru Ministerul Dezvoltării și Ministerul Transporturilor. Totodată, a anunțat că la mijlocul săptămânii va veni cu argumentația pentru acest refuz.

"Ieri am semnat decretele de revocare, care au fost și publicate și s-a văzut încă o dată că decretele mele se publică în aceeași zi, ca să ne amintiom de o discuție. Nu am formulat încă un răspuns de refuz, fiindcă asta va fi, voi respinge. Echipa mea lucrează la această analiză, însă până la mijlocul săptămânii viitoare voi da publicității inclusiv motivele pentru care voi refuza propunerile făcute de premier. Aceste argumente le veți putea în argumentația pe care o voi prezenta inclusiv public", a declarat Klaus Iohannis.

Pe cale de consecință, premierul Viorica Dăncilă va anunța, luni, miniștrii intermari pentru cele două portofolii.

După ce președintele va oficializa refuzul pentru Guvern, liderii PSD se vor reuni într-o ședință a Comitetului Executiv pentru a decide noile propuneri pe care le vor trimite lui Klaus Iohannis. Din acest punct se poate intra într-un joc extrem de dur, pentru că o decizie a CCR venită la finalul lui 2018 îi oferă președintelui posibilitatea să refuze ”și a doua/treia” propunere, în caz că aceasta nu îndeplinește condițiile de legalitate.

Practic, liderii PSD vor fi puși în situația de a extrage cu penseta propunerile pentru Transporturi și Dezvoltare, pentru că dacă asupra unuia dintre ei planează suspiciuni, președintele îi poate refuza.

Tot în această săptămână se decide și asupra interimatului la DNA. Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii are pe ordinea de zi a ședinței de luni propunerea de prelungire a delegării Ancăi Jurma în funcția de procuror-șef interimar al Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Tot în plan politico-judiciar am putea avea parte de o nouă sesizare a Curții Constituționale, asta după ce președintele a anunțat că refuză să semneze revocarea procurorului general, Augustin Lazăr.

Va fi un început de an nebun, cu jocuri politice care vor influența bătălia pe termen lung. Este doar începutul unui an în care vom avea alegeri europarlamentare, alegeri prezidențiale, dar și bătălie în justiție pentru că expiră mandatele procurorilor șefi de la DNA și Parchetul General, dar și cel al președintelui ICCJ.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.