Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Încercarea USR de a menține blocajul în CSM a eșuat la CCR: Cale liberă pentru alegerea unui nou președinte al Consiliului

zf.ro
Consiliul Superior al Magistraturii CSM

CCR a respins sesizarea USR referitoare la validarea judecătorului Marian Budă ca membru interimar al CSM. Judecătoare și-a anunțat deja intenția de a candida la președinția Consiliului, funcție ocupată interimar în prezent de președintele din 2021, Bogdan Mateescu.

„Curtea Constituțională, în cadrul controlului hotărârilor Parlamentului, cu unanimitate de voturi, a respins, ca inadmisibilă, sesizarea de neconstituționalitate a Hotărârii Senatului nr.1/2022 privind validarea unui membru interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, sesizare formulată de liderul Grupului Parlamentar al Partidului Uniunea Salvați România din Senat”, se arată într-un comunicat al CCR.

Plenul Senatului l-a validat, pe 17 ianuarie, în calitate de membru interimar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), pe judecătorul Marian Budă, ca urmare a încetării calităţii de membru al CSM, prin pensionare, a judecătoarei Mariana Ghena, până la alegerea unui nou membru. Pe 11 ianuarie, ședința Plenului CSM a fost boicotată de judecătorii Andrea Chiș, Evelina Oprina, Gabriela Baltag și Mihai Bălan, dar și de procurorii Cristian Ban, Tatiana Toader și Florin Deac. În lipsa acestora, CSM nu a putut constata vacantarea funcției ocupate până zilele trecute de judecătoarea Mariana Ghena. CSM, prin semnătura președintelui interimar și a vicepreședintelui a cerut totuși Senatului să îl valideze pe Marian Budă (conform procedurii din Legea 317/2004) și în lipsa unui vot formal al Plenului. Ulterior validării din partea Senatului, USR a atacat hotărârea la CCR.

Conform prevederilor legale, președinția CSM este asigurată, pentru un an, de unul dintre membrii aleși judecători. Mandatul președintelui nu poate fi reînnoit. Judecătoarele Gabriela Baltag și Andrea Chiș nu au reușit, în decembrie, să strângă suficiente voturi în Secția pentru judecători, pentru a candida la funcția de președinte al CSM.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.