Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ÎNCHISOARE pentru cei care refuză munca în folosul comunității: Legea a trecut de Senat

inchisoare puscarie gratii

Senatul a adoptat tacit, luni, un proiect legislativ care prevede închisoare de la 3 luni până la 2 ani pentru persoanele care nu respectă hotărârea judecătorească privind sancțiunea prestării unei activități în folosul comunității prin neprezentarea la primărie și neîndeplinirea îndatoririlor.

„Nerespectarea hotărârii judecătorești prin care s-a aplicat sancțiunea prestării unei activități în folosul comunității săvârșită prin neprezentarea la primar pentru luarea în evidență și executarea sancțiunii, sustragerea de la executarea sancțiunii după începerea activității sau neîndeplinirea îndatoririlor ce revin la locul de muncă se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani”, prevede completarea adusă articolului 287 din Codul penal, scrie mediafax.ro.

Citește și: A demisionat din partid și va candida la prezidențiale! Despre cine e vorba

Termenul de adoptare tacită a proiectului legislativ pentru completarea art. 287 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal s-a îndeplinit la data de 7 noiembrie.

Inițiatorii propunerii legislative, mai mulți parlamentari PSD și un deputat UDMR, susțin că legislația nu prevede în momentul de față nicio repercusiune pentru persoanele care nu plătesc amenzile și nu efectuează munca în folosul comunității, dacă instanțele de judecată decid acest lucru.

Citește și: Prețul acestor alimente și servicii a explodat! Anunț de ultimă oră

„Sancțiunile juridice nu sunt mijloace de răzbunare a societății, ci de prevenire a săvârșirii faptelor ilicite, nu prezintă un scop în sine ci un mijloc de ocrotire a relațiilor sociale și de formare a unui spirit de responsabilitate. Dar ce se întâmplă în cazul în care contravenientul nu plătește amenda, nu efectuează orele de muncă în folosul comunității încălcând astfel o hotărâre judecătorească? Sunt sancționare contravențional ori administrativ în mod constant, însă aceste acțiuni rămân doar niște cifre, statistici, nu se plătesc, contravenienții nu au absolut nicio teamă de repercusiuni, pentru că acestea practic nu există. În lipsa unei legislații coercitive, aceste persoane sunt încurajate să comită în continuare fapte antisociale și prin exemplificare numărul persoanelor care li se alătură crește în mod alarmant. Încălcarea unei hotărâri judecătorești, de a plăti amenda sau de a efectua prestarea unei activități în folosul comunității nu are în acest moment nicio repercusiune asupra celui sancționat. Acest lucru face ca, decât persoanele cu bunăvoință să achite sancțiunile contravenționale ori să presteze o activitate în folosul comunității”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Citește și: Victor Ponta desființează cel mai important proiect al Guvernului PSD-ALDE! ‘Cel mai mare furt din 28 de ani de existență a României democratice’

De asemenea, inițiatorii precizează că hotărârea judecătorească privind activitățile în folosul comunității în cazul faptelor contravenționale a fost introdusă pentru a armoniza legislația din România cu cea a țărilor din Uniunea Europeană.

„Pentru restabilirea ordinii, legiuitorul a delegat organelor sale competente atribuția de a aplica sancțiuni destinatarilor care încalcă preceptele normelor contravenționale. Sancțiunea este o măsură de constrângere și reeducarem care se aplică contravenientului în scopul îndreptării acestuia și a prevenirii săvârșirii contravențiilor. O condiție esențială ce trebuie să îndeplinească sancțiunea pentru a fi considerată măsură de constrângere și reeducare este caracteril imediat al sancțiunii.

Citește și: O lege importantă a fost adoptată! Ei vor primi sute de mii de euro

Prestarea unei activități în folosul comunității, ca sancțiune contravențională principală, a fost introdusă pe fondul procesului de armonizare a legislației României cu legislația țărilor UE. Sancțiunea reprezintă un element structural al normelor juridice, rolul său fiind acela de a asigura respectarea conduitei prescrise în dispoziția normei. Sancțiunea este prețul plătit de o persoană în cazul încălcării normelor juridice”, se mai arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Propunerea legislativă pentru completarea art. 287 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal a fost adoptată tacit de Senat, ca primă Cameră sesizată, Camera Deputaților fiind decizională.

Citește și: A demisionat din partid și va candida la prezidențiale! Despre cine e vorba .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.