Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Incident cu regele și regina Olandei: descendenții sclavilor din Cape Town au așteptat cuplul regal la un muzeu

nytimes.com
rege regina olanda

Regele și regina Olandei au fost întâmpinați în Cape Town de protestatari furioși, la o vizită la muzeul care prezintă istoria sclaviei locale după atrocitățile comise pe parcursul a 150 de ani de colonialism olandez, conform The New York Times.

Protestatarii le-au reproșat regelui Willem-Alexander și reginei Maxima că au confiscat pământurile deținute de strămoșii lor. Regele și regina Olandei au fost duși repede de forțele de ordine în mașini și evacuați în timp ce manifestanții îmbrăcați în piei de animale se îmbrânceau cu poliția.

Regele și-a cerut anterior scuze pentru rolul familiei sale în sclavie, dar unii sud-africani solicită scuze directe și reparații din partea Țărilor de Jos.

În prima lor vizită într-o țară africană de la urcarea pe tron ​​în urmă cu un deceniu, regele și regina Olandei au făcut vineri o vizită simbolică la Loja Sclavilor din Cape Town, Africa de Sud, unde coloniștii olandezi au înrobit cândva mii de africani și asiatici.

Când au intrat în clădirea cu două etaje cu podele scârțâitoare, s-au confruntat cu membrii unei alte case regale: un mic grup de lideri ai Khoi și San, grupurile indigene care au fost strămutate pentru prima dată acum 350 de ani de coloniștii olandezi în ceea ce este astăzi Cape Town.

O istorie brutală

În timp ce Africa de Sud și Țările de Jos se bucură astăzi de legături calde, din 1652 până în 1803 olandezii și-au condus colonia din Africa de Sud cu violență. Ei au cucerit San și Khoi, forțând pe mulți să fie sclavi prin contract. De asemenea, au capturat și traficat 63.000 de oameni în Africa de Sud din Indonezia, națiunea insulară Madagascar și vecina Mozambic. Multe au fost vândute fermierilor cu pământ la periferia orașului, păstrat acum ca vii și livezi. La Slave Lodge, Compania Olandeză a Indiilor de Est, acționând în numele guvernului olandez și al familiei regale, a ținut 9.000 de oameni în condiții îngrozitoare.

Comerțul cu sclavi din Oceanul Indian, deși mai mic decât comerțul cu sclavi din Atlantic, nu a fost mai puțin brutal, a spus Shanaaz Galant, care a organizat expoziția de sclavie la cabana, acum un muzeu. Există încă multe lacune în poveste, a spus domnul Galant, „din cauza atât de multă ștergere oficială a cine erau oamenii”.

În timp ce în interiorul muzeului, familia regală olandeză a aflat poveștile celor ținuți la cabană, grupul adunat afară a spus că s-au simțit ignorați de vizită. Prințesa Dondelaya Damons de la Casa Regală Griqua, un clan al familiei Khoi și San, a implorat familia regală olandeză să viziteze localitățile de la periferia orașului Cape Town, unde încă mai trăiesc descendenții San, Khoi și sclavi.

„Am vrut ca ei să ne compenseze cu proiecte, precum spitale, educație și mai ales minele noastre, care ne-au fost luate”, a spus ea pentru un canal de știri de televiziune.

Sclavia a luat sfârșit în Africa de Sud în 1834, dar a creat un sistem de segregare rasială care în cele din urmă a devenit apartheid.

O scuze ar avea greutate doar dacă olandezii „urmează cu ceva concret”, a spus Cecil Le Fleur, un șef al poporului Griqua. „Astăzi oamenii noștri sunt săraci. Ei încă suferă de cicatricile psihologice ale colonialismului și apartheidului.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.