Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Încoronarea regelui Charles al III-lea, marcată prin numeroase evenimente în Scoția

People
Charles III

În toată Scoţia vor avea loc evenimente pentru a sărbători încoronarea regelui Charles al III-lea, însă evenimentul va fi marcat şi de proteste împotriva monarhiei, notează DPA.

Ceremonia de încoronare va fi transmisă de la Westminster Abbey pe un ecran de dimensiuni mari în West Princes Street Gardens din Edinburgh, iar la Glasgow, Catedrala va transmite, de asemenea, ceremonia în direct, potrivit Agerpres.

La castelele Edinburgh şi Stirling vor fi trase salve de tun pentru a marca evenimentul, iar la Balmoral, unde regina Elisabeta a II-a a murit anul trecut, doritorii vor putea urmări încoronarea în direct pe ecrane amplasate în mai mai multe locuri de pe domeniul regal.

Stindardul Regal va flutura deasupra St Andrew's House, sediul guvernului scoţian, pe tot parcursul weekendului încoronării.

Primul ministru Humza Yousaf, Lord Advocate Dorothy Bain KC şi secretarul permanent John-Paul Marks vor reprezenta guvernul scoţian la ceremonia de la Londra.

Unii scoţieni nu sunt însă interesaţi de încoronare, iar alţii plănuiesc chiar să protesteze sâmbătă împotriva monarhiei. Un sondaj YouGov, realizat pe un eşantion de peste 1.000 de scoţieni, a relevat că 72% dintre aceştia susţin că nu le pasă deloc sau prea mult de eveniment.

La Glasgow, organizaţia All Under One Banner - care militează pentru independenţa Scoţiei - va organiza un marş pentru independenţă din Kelvingrove Park până la Glasgow Green, unde fostul prim-ministru Alex Salmond se va adresa mulţimii.

Our Republic, care doreşte un şef de stat ales, va organiza, de asemenea, un protest la Edinburgh.

Ceremonia încoronării va putea fi urmărită în direct şi din capitala galeză Cardiff, în timp ce clopotele bisericilor vor suna, iar zeci de petreceri stradale vor avea loc în toată Ţara Galilor.

Până la 2.000 de persoane vor marca evenimentul la Castelul Cardiff, unde vizitatorii vor putea viziona slujba de încoronare şi procesiunile către şi de la Westminster Abbey.

Intrarea la eveniment este gratuită, dar locurile vor fi ocupate pe principiul "primul venit, primul servit" atunci când porţile se vor deschide la ora 9:30 (08:30 GMT).

Clopotele catedralei Llandaff din Cardiff vor bate timp de două ore înainte ca ceremonia de la Westminster Abbey să înceapă la ora 11.00.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.